Koniec rakúskej neutrality? Desiatky osobností sú za, vláda to odmieta

Desiatky osobností verejného života v Rakúsku vyzvali v otvorenom liste prezidenta Alexandra Van der Bellena a ďalších predstaviteľov, aby začali vážne mienenú diskusiu o zahraničnej a bezpečnostnej politike krajiny.

21.02.2023 20:16
Alexander Van der Bellen Foto: ,
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen
debata (46)

Za „neudržateľný a nebezpečný“ označili v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu stav, keď Rakúsko zachováva svoju vojenskú neutralitu.

„Rakúsko robí, akoby sa svet zastavil 23. februára 2022. Naše ústavné základy a bezpečnostné doktríny sú zastarané,“ uvádza sa v liste, ku ktorému sa podľa denníka Wiener Zeitung pripojilo na 90 zahranično­politických a bezpečnostných expertov a iných význačných osobností Rakúska. Autori sa sťažujú, že na ich predchádzajúce výzvy na diskusiu o bezpečnosti krajiny politická reprezentácia nereagovala.

Rakúsko svoju vojenskú neutralitu deklarovalo v roku 1955. Išlo o podmienku Moskvy pre znovuobnovenie rakúskej suverenity po druhej svetovej vojne v tom istom roku. Neutralita je priamo zakotvená v rakúskej ústave a je súčasťou povojnovej identity krajiny.

Vláda Karola Nehammera debatu o ukončení neutrality odmieta. Kancelár v marci minulého roka, teda krátko po začatí ruskej invázie, uviedol, že „Rakúsko bolo neutrálne, Rakúsko je neutrálne, Rakúsko zostáva neutrálne“, a zdôraznil, že táto skutočnosť stojí mimo diskusie.

Autori listu argumentujú príkladom Fínska a Švédska, ktoré vo svetle ruskej invázie prehodnotili svoju dlhoročnú politiku neutrality a usilujú sa o vstup do NATO.

„Naši susedia, Nemecko a Česko, ktorí boli predtým voči Rusku podobne opatrní, posielajú na Ukrajinu zbrane za miliardy eur,“ uvádzajú autori listu. „Mnoho Rakúšanov stále verí alebo dúfa, že sa pre našu krajinu vlastne nič nezmenilo, že môžeme zostať mimo všetkých vojenských konfliktov a v dohľadnej dobe sa brániť sami.“

Viedeň politicky vyjadruje podporu napadnutej Ukrajine a posiela jej humanitárnu pomoc, dodávky zbraní však odmieta. Tento mesiac si vyslúžila kritiku Kyjeva za to, že prejavila ochotu udeliť víza ruskej delegácii na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia OBSE, ktoré sa má konať 23. a 24. februára. Pre Ukrajinu je účasť Rusov na rokovaní vo Viedni neprijateľná, na neudelenie víz vyzvalo Viedeň aj viac ako 80 poslancov z 20 krajín. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry APA tvrdí, že vstup ruskej delegácii kvôli dohode s OBSE nemôže odmietnuť.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #neutralita #vojna na Ukrajine