Putin testoval balistickú raketu v čase, keď Zelenskyj vítal Bidena v Kyjeve

Rusko vykonalo test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorý zrejme dopadol neúspešne. Stalo sa tak v čase, keď americký prezident Joe Biden v pondelok navštívil Ukrajinu.

22.02.2023 06:44
Rusko raketa Sarmat test Foto:
Ilustračná snímka. Na videosnímke skúška medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat v kozmodróme Pleseck v Archangeľskej oblasti asi 800 kilometrov severne od Moskvy v stredu 20. apríla 2022.
debata (37)

Informovala stanica CNN s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou.

Rusko vopred informovalo Spojené štáty o raketovom teste prostredníctvom dekonfliktných liniek alebo cez komunikačné linky s ruskou armádou, povedal jeden zo zdrojov. Druhý nemenovaný predstaviteľ USA uviedol, že tento test nepredstavoval pre Spojené štáty riziko. Dodal, že Washington toto konanie Moskvy nevyhodnotil ako eskaláciu.

VIDEO: Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat (Satan 2). (apríl 2022)

Video

Obaja uviedli, že test superťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety novej generácie typu Sarmat, ktorá je schopná niesť viacero jadrových hlavíc, pravdepodobne zlyhal. Rusko túto raketu v minulosti už úspešne otestovalo, vrátane vlani v apríli, len dva mesiace po spustení vojenskej invázie na Ukrajinu.

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve

Video

Ak by pozitívne dopadol aj pondelkový test, ruský prezident Vladimir Putin by ho podľa predstaviteľov USA spomenul vo svojom utorkovom prejave o stave krajiny, čo sa však nestalo.

VIDEO: Putin obvinil Západ z eskalácie napätia a pohrozil, že čím viac bude dodávať systémy dlhého dostrelu, tým viac bude Rusko musieť posunúť hrozbu od svojich hraníc. (prejav Vladimira Putina a komentár hostí televízie ta3 (Rasťo Kužel, Pavel Macko) k nemu nájdete TU).

Video

Šéf Kremľa ale v príhovore oznámil rozhodnutie odstúpiť od Dohody o znížení počtu strategických zbraní (Novej dohody START). Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Michal Horský Čítajte viac Putin len potvrdil, čo sme vedeli
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine #medzikontinentálná balistická raketa