Radšej smrť. Denník v KĽDR prirovnal zahraničnú pomoc k otrávenému cukríku

Severokórejský oficiálny denník Rodong Sinmun vo svojom dnešnom vydaní prirovnal prijímanie potravinovej pomoci zo zahraničia k braniu si otráveného cukríka. Vyzval na ekonomickú sebestačnosť. Izolovaná komunistická krajina pritom v posledných rokoch zažíva nedostatok potravín, pripomína agentúra Reuters.

22.02.2023 07:00
debata (16)

Severnú Kóreu postihli záplavy a tajfúny, dopadli na ňu medzinárodné sankcie kvôli jej jadrovému programu a vývoju rakiet i strmý prepad obchodu s Čínou následkom uzavretia hraníc. Väčšina agentúr OSN a medzinárodných humanitárnych organizácií KĽDR opustila, jedným z mála zdrojov potravín zo zahraničia tak zostáva Čína. Denník Rodong Sinmun v komentári varoval pred prijímaním ekonomickej pomoci od „imperialistov“, ktorí ju vraj využívajú ako „pascu s cieľom prijímajúcu krajinu vydrancovať a podriadiť si ju“ a zasahovať do jej vnútornej politiky. „Snahy podporiť ekonomiku prijímaním a jedením tohto otráveného cukríku sú chybné,“ píše sa v denníku.

Úmrtí pribúda

Rodong Sinmun komentár zverejnil v čase, keď juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informovala, že za posledné dva roky zomrelo v troch severokórejských väzniciach viac ako 700 odsúdených v dôsledku hladu a chorôb. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie sa k tejto správe odmietlo vyjadriť, uviedlo však, že v poslednej dobe v niektorých severokórejských provinciách pribúda prípadov úmrtí kvôli hladu.

kórea Čítajte viac Južná Kórea po šiestich rokoch opäť označila KĽDR za nepriateľa

Juhokórejská agentúra pre rozvoj vidieka v decembri odhadla, že Severná Kórea vlani zožala 4,5 milióna ton plodín, o 3,8 percenta menej ako v roku 2021. Pokles podľa nej súvisel s výdatnými dažďami v lete a ďalšími nepriaznivými prejavmi počasia.

Juhokórejský minister pre zjednotenie Kwon Jong-sa uviedol, že Pchjongjang požiadal Svetový program pre výživu (WFP) o podporu, ale rokovania nikam neviedli kvôli nezhodám ohľadom monitoringu. Táto agentúra OSN nereagovala na žiadosť o komentár, píše Reuters.

Severená Kórea / Koronavírus / KĽDR / Čítajte viac V KĽDR už nie je žiaden covid, všetci nakazení sa vyliečili, tvrdí Kimov režim
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea