Čína kritizuje Bidena za to, že jednu vec hovorí a druhú robí

Čína v stredu kritizovala amerického prezidenta Joea Bidena za to, "že jednu vec hovorí a druhú robí". Čínske ministerstvo zahraničných vecí tak narážalo na rozhodnutie zostreliť čínsky balón, ktorý sa pohyboval vo vzdušnom priestore USA. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

22.02.2023 13:51
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden počas prejavu o stave únie.
debata (14)

Vzťahy medzi Čínou a USA sa vyostrili začiatkom februára, keď Biden nariadil zostrelenie čínskeho balóna, ktorý bol podľa Washingtonu špionážnym zariadením. Peking tvrdí, že to bol zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické ú­čely.

Rozhodnutie zostreliť balón bolo „100 percentne zneužitím vojenskej sily, 100 percentne prehnanou reakciou a 100 percentnou hystériou,“ povedal hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin.

Pripomenul, že Biden viackrát verejne prisľúbil, že sa nesnaží o novú studenú vojnu a nemá v úmysle viesť konflikt s Čínou. „Dúfame, že ako líder mocnosti dokáže dodržať svoje slovo a vykonávať to, čo káže, namiesto toho, aby hovoril jednu vec a robil druhú,“ dodal.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu stretol s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im. Blinken následne v nedeľu na sociálnej sieti uviedol, že počas stretnutia odsúdil prelet čínskeho špionážneho balóna nad USA a zdôraznil, že tento čin sa už nikdy nesmie zopakovať.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na toto vyjadrenie uviedlo, že Blinken „vyslovil divoké slová a pomýlil si čiernu s bielou“, napísala čínska štátna televízia CCTV.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA