Putin: Vzťahy medzi Ruskom a Čínou sú dôležité pre stabilizáciu situácie

Ruský prezident Vladimir Putin označil spoluprácu medzi Pekingom a Moskvou za dôležitú pre "stabilizáciu medzinárodnej situácie". Povedal to počas stretnutia s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im v stredu v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

22.02.2023 14:03
Putin
Šéf Kremľa Vladimir Putin gestikuluje pri prednese výročnej správy o stave krajiny.
debata (7)

„Spolupráca medzi Čínou a Ruskom na celosvetovej scéne je veľmi dôležitá na stabilizáciu medzinárodnej situácie,“ povedal ruský prezident po stretnutí.

Vzťahy oboch krajín sa podľa Putina vyvíjajú dobre a tento rok by mohli dosiahnuť novú úroveň v oblasti obchodu, píše BBC.

Ruský prezident tiež uviedol, že očakáva návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Wang I prostredníctvom tlmočníka prisľúbil, že vzťahy medzi Čínou a Ruskom nepodľahnú tlaku ďalších krajín. Peking a Moskva sú podľa jeho slov pripravené prehĺbiť strategickú spoluprácu.

Wang I sa v stredu s Moskve stretol aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Počas rokovania vyjadril odhodlanie Ruska a Číny k podpore „multi-polárneho“ sveta bez hegemónií.

Takisto uviedol, že je odhodlaný pracovať na posilnení a prehĺbení vzťahov medzi Moskvou a Pekingom, a očakáva, že v stredu budú uzavreté nové dohody.

Čínsky diplomat tiež uviedol, že „pod strategickým vedením Si Ťin-Pchinga a Putina“ budú vzťahy medzi týmito dvomi krajinami aj naďalej fungovať na najvyššej úrovni, píše stanica CNN.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine