Biden: Putin urobil veľkú chybu, keď pozastavil účasť na zmluve Nový START

Za veľkú chybu dnes označil americký prezident Joe Biden rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Biden týmito slovami reagoval na otázku novinárov pri príchode na rokovania s lídrami východných krajín NATO vo Varšave. Krajiny takzvanej bukurešťskej deviatky (B9), do ktorej patrí aj Slovensko, označil za poprednú líniu kolektívnej obrany, a ocenil počínanie si ich prezidentov a premiérov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

22.02.2023 15:29 , aktualizované: 20:56
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (38)

„Veci sa radikálne zmenili a my musíme zabezpečiť, aby sme ich zmenili späť,“ dodal americký prezident na verejnej časti rokovania.

Zoskupenie B9, do ktorého patrí Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko, vzniklo v roku 2015 v reakcii na agresívne kroky Ruska na Ukrajine. Takmer rok po začatí novej ruskej invázie je podľa Bidena ešte dôležitejšie, „aby sme držali pohromade“.

varšava Biden B9 čaputová Čítajte viac Biden má za sebou historickú cestu. Satan ho na nej nevítal

Jeho vyhlásenie o Putinovej veľkej chybe reagovalo na vývoj z utorka, keď ruský prezident Vladimir Putin oznámil odklon Ruska od poslednej dohody s Washingtonom o jadrovom odzbrojovaní. Zmluva Nový ŠTART podpísaná v roku 2010 v Prahe okrem iného stanovila, že obe strany musia znížiť na 1550 počet strategických jadrových hlavíc, teda zbraní použiteľných na veľkú vzdialenosť. Ruská diplomacia niekoľko hodín po Putinovom oznámení uviedla, že Moskva bude limity ukotvené v zmluve naďalej dodržiavať.

Biden v stredu vo Varšave nadviazal na pondelkovú cestu do Kyjeva a utorkový program v poľskej metropole, keď sľúbil Ukrajine neochvejnú podporu USA a ich spojencov. Českú republiku na stretnutí šéfa Bieleho domu s predstaviteľmi východného krídla NATO zastúpil premiér Petr Fiala, Slovensko prezidentka Zuzana Čaputová.

Biden B9 NATO čaputová stoltenberg duda Čítajte viac Čaputová vo Varšave: Posledný rok spojencov z NATO posilnil a zjednotil

Americký prezident odletel večer z Varšavy do Spojených štátov. V Európe bol dovedna približne 72 hodín, informovala televízia CNN.

Prezidentský špeciál Air Force One odletel z Varšavy o 17.51 h SEČ. Biden sa domov vracia svojím obvyklým upraveným lietadlom typu Boeing 747. Do Európy však letel neštandardným menším lietadlom typu Boeing 757, s ktorým po medzipristátí v Nemecku na dotankovanie pristál poľskom meste Przemysl ležiacom pri ukrajinských hraniciach. Následne odtiaľ pokračoval americký prezident vlakom do Kyjeva, kam dorazil — po desiatich hodinách — v pondelok na svitaní.

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve.

Video

VIDEO: Putin obvinil Západ z eskalácie napätia

Video
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin