Putin hrozí posilňovaním ruského jadrového arzenálu

Ruský prezident Vladimir Putin využil vo štvrtok príhovor k ruskému sviatku Deň obrancov vlasti na vyhrážanie sa, že Moskva posilní svoj jadrový arzenál. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

23.02.2023 09:15
Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (22)

„Zvýšenú pozornosť budeme tak ako aj predtým venovať jadrovej triáde,“ uviedol Putin v príhovore zverejnenom skoro ráno Kremľom. Ako jadrová triáda sa označujú jadrové rakety odpaľované zo zeme, z mora a zo vzduchu.

VIDEO: Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat

Video

Putin tiež uviedol, že tento rok bude prvýkrát do bojovej služby nasadená medzikontinentálna balistická raketa Sarmat, ktorá dokáže niesť niekoľko jadrových hlavíc súčasne.

„Budeme pokračovať v hromadnej výrobe hypersonických rakiet Kinžal vypaľovaných zo vzduchu a hypersonických rakiet Zirkón vypaľovaných z mora,“ uviedol tiež Putin.

Šéf Kremľa v utorkovom prejave oznámil, že Rusko pozastavuje účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. Táto dohoda bola pritom poslednou platnou zmluvou o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine