Bývalý americký mariňák: Priemerná dĺžka života vojaka na fronte v Donbase sú štyri hodiny

Nádej na dožitie vojaka na fronte v Donbase na východe Ukrajiny je okolo štyroch hodín, odhaduje bývalý príslušník americkej námornej pechoty, ktorý teraz bojuje po boku Ukrajincov v "mlynčeku na mäso", ako sa hovorí o krvavej bitke o Bachmut. Trosky mesta ukrajinskí vojaci na výročie ruskej invázie stále bránia pred postupujúcimi Rusmi, píše server Insider.

24.02.2023 05:40
Ukrajina, Rusko, vojna Foto: ,
Centrum mesta Bachmut zničené ruským ostreľovaním, 12. februára 2023.
debata (81)

„Situácia je dosť zlá, je veľa obetí. Priemerná dĺžka života na fronte je okolo štyroch hodín,“ povedal Američan Troy Offenbecker z Michiganu televízii ABC News.

Bitka o Bachmut predstavuje jeden z najkrvavejších bojov od začiatku ruskej invázie. Boje o mesto, ktoré malo pred vojnou asi 73 000 obyvateľov, predstavujú doteraz najdlhšiu bitku v rámci vojny, ktorú pred rokom Rusko rozpútalo.

Začiatkom januára opísal vysoký americký vojenský predstaviteľ boj v tomto meste a jeho okolí, ktoré má podľa všetkého obmedzený strategický význam ako pre Rusko, tak pre Ukrajinu, ako „naozaj tvrdý a divoký“.

„Hovoríme o tisícoch a tisícoch delostreleckých nábojov, vypálených oboma stranami. V mnohých prípadoch sú to tisíce nábojov vystrelených za jediný deň,“ uviedol spomínaný predstaviteľ.

Bachmut sa stal hlavným cieľom ruských útočných síl, a to ako pravidelnej armády, tak nechvalne známej žoldnierskej organizácie zvanej Wagnerova skupina a napojenej na Kremeľ.

Britská vojenská rozviedka na začiatku týždňa upozornila, že Rusko je pod „zvyšujúcim sa politickým tlakom“, aby sa na výročie invázie pochválilo nejakým víťazstvom, a tak je celkom pravdepodobné, že Rusko bude tvrdiť, že dobylo Bachmut „bez ohľadu na realitu“.

Bachmut, ktorý je v Ukrajinci ovládanej časti Doneckej oblasti, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v závere minulého roka za „spálené ruiny“. O ich dobytie sa ruské jednotky snažia už mnoho mesiacov, ale ukrajinská obrana odolala.

Západné rozviedky medzitým odhadujú, že Rusko mohlo počas bojov na Ukrajine prísť až o 200 000 vojakov, vrátane až 60 000 zabitých.

„V niektorých kategóriách stratili v tejto vojne viac než polovicu svojho vojenského vybavenia a viac ako milión najšikovnejších a najlepších Rusov opustilo krajinu. Čo teda táto vojna prináša obyčajnému Rusovi? Nič,“ myslí si Victoria Nulandová, námestníčka ministra zahraničných vecí USA.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut