Zelenskyj: Vyhráme, ak Západ dodrží sľuby a termíny, ktoré nám dal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že víťazstvo Ukrajiny je neodvratné, ak Západ dodrží svoje sľuby týkajúce sa zvýšenia finančnej a vojenskej pomoci pre Kyjev, inormovala agentúra AFP.

24.02.2023 20:37
Biden, Zelenskyj Foto: ,
Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas nečakanej návštevy šéfa Bieleho domu v Kyjeve.
debata (50)

„Ak partneri dodržia všetky svoje sľuby a termíny, nevyhnutne nás čaká víťazstvo,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii pri príležitosti výročia rozpútanie ruskej ofenzívy. Ukrajina má podľa neho na to všetko potrebné – motiváciu, istotu, priateľov a diplomaciu, povedal pre stanicu CNN.

Prezident na úvod venoval minútu ticha všetkým novinárom, ktorí prišli o život počas toho, ako informovali o vojne.

Na otázku, aké sú šance, že bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, podľa denníka The Guardian odpovedal, že pre Moskvu má odkaz: „Rešpektujte naše právo žiť v našej krajine, odíďte z nášho územia, prestaňte nás bombardovať, prestaňte zabíjať civilistov.“

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve.

Video

Za najťažší okamih vojny Zelenskyj označil deokupáciu mesta Buča, kde ruskí vojaci krátko po začiatku invázie zavraždili stovky civilistov: „To, čo sme videli – bolo to hrozné. Videli sme, že diabol nie je niekde pod nami – je medzi nami.“ Podľa ukrajinských predstaviteľov našli v masových hroboch po stiahnutí ruských síl 458 tiel obetí.

Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina musí na vyriešení konfliktu spolupracovať aj s Čínou. Podmienkou je, aby Peking preukázal, že rešpektuje územnú celistvosť a bezpečnostné záujmy Ukrajiny. „Čína začala hovoriť o Ukrajine, a to nie je zlé,“ komentoval s tým, že dôležité sú aj činy, nielen slová. „Našou úlohou je zjednotiť všetkých s cieľom izolovať jedného,“ dodal.

Zdôraznil tiež potrebu prehĺbenia spolupráce s krajinami Afriky a Latinskej Ameriky s cieľom zamedziť ruskému vplyvu. Za chybu označil, že Ukrajina s africkými krajinami nespolupracovala dostatočne a nezaujímala sa o ne. Doplnil, že by chcel zorganizovať summit medzi krajinami Latinskej Ameriky a Ukrajinou.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine