Čínsky mierový plán? Biden ho odmietol, Rusko víta, ale kladie si podmienky

"Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?" povedal prezident USA Joe Biden o čínskom mierovom pláne pre Ukrajinu.

25.02.2023 08:00
Biden, Zelenskyj Foto:
Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas nečakanej návštevy šéfa Bieleho domu v Kyjeve.
debata (199)

Čína v piatok v rámci 12-bodového plánu pre riešenie vojny na Ukrajine vyzvala na komplexné prímerie. Okrem iného v ňom nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, zriadenia humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku. Americký prezident Joe Biden v piatok čínsky návrh mierového riešenia vojny na Ukrajine zavrhol, pričom naznačil, že jeho realizácia by bola prospešná len pre Rusko, informovala stanica CNN.

„Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?“ povedal Biden v reakcii na čínsky mierový plán v rozhovore pre televíziu ABC News. „Nežartujem, myslím to smrteľne vážne,“ dodal americký prezident s tým, že v čínskom návrhu nevidel nič, čo by mohlo byť prospešné aj pre niekoho iného ako Rusko.

Biden okrem kritiky čínskeho plánu úplne zavrhol aj myšlienku, že by mala mier na Ukrajine vyjednávať práve Čína. „Predstava, že Čína bude jednať o výsledku vojny, ktorá je pre Ukrajinu úplne nespravodlivou, proste nie je racionálna,“ povedal.

Americký prezident sa v rozhovore pre ABC News ďalej zaoberal aj možnosťou, že Čína poskytne Rusku smrtiace zbrane, pred čím v ostatných dňoch varovali viacerí americkí predstavitelia.

Biden odmietol načrtnúť dôsledky, aké by pre Čínu malo vyzbrojovanie Ruska. Naznačil však, že by čelila rovnako „prísnym sankciám“, ako ktorákoľvek iná krajina či subjekt, ktorý dodal zbrane Rusku. Biden predtým v piatok povedal, že dosiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by Čína dosiaľ vojensky podporovala ťaženie Ruska na Ukrajine.

Spojené štáty údajne disponujú informáciami tajných služieb, podľa ktorých zvažuje čínska vláda, že by Rusku dodala drony a muníciu na použitie na Ukrajine. Uvádza to CNN s odvolaním sa na tri nemenované zdroje oznámené s predmetnými informáciami tajných služieb. Podľa týchto zdrojov sa však zdá, že Peking konečné rozhodnutie v tejto veci dosiaľ neprijal, no s Ruskom ďalej rokuje o cene a rozsahu prípadne poskytnutého vojenského vybavenia.

Samotný Peking v piatok uviedol, že k vývozu vojenskej techniky pristupuje zodpovedne a zbrane nepredáva do oblastí, v ktorých prebiehajú ozbrojené konflikty.

Biden, Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Vyhráme, ak Západ dodrží sľuby a termíny, ktoré nám dal

Kyjev čínsky návrh odmietol, ak nebude zahŕňať stiahnutie ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uviedol, že je otvorený rokovaniam o niektorých častiach plánu.

Niektoré body čínskeho plánu na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávajú zmysel, s inými ale nesúhlasia. Na tlačovej konferencii k výročiu ruskej invázie na Ukrajinu uviedol, že s Čínou možno spolupracovať. Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo a splnia svoje úlohy, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné, uviedol tiež prezident a zdôraznil, že je potrebné nadviazať bližšie partnerstvo s krajinami Latinskej Ameriky a afrického kontinentu, ktorých podpora Ukrajine chýba.

Zelenskyj na tlačovej konferencii nazvanej Február. Rok nezlomnosti, ktorú začal minútou ticha, okrem iného ocenil, že Peking v dnes predstavenom pláne myslel na jadrovú bezpečnosť aj územnú celistvosť, aj keď o nej hovorí iba všeobecne.

„Sú tam určité spoločné body a ďalšie myšlienky, na ktorých sa nezhodneme, ale je to aspoň niečo,“ povedal Zelenskyj. Dôležitejšie ako slová ale podľa neho budú až konkrétne činy.

Rusko plán víta, ale kladie si podmienky. „Oceňujeme úprimné želanie našich čínskych priateľov prispieť k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine mierovými prostriedkami,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Dodala však, že to predpokladá uznanie „novej územnej reality“ na Ukrajine, ktorá vznikla „v dôsledku realizácie práva národov na sebaurčenie“.

Rusko pod zámienkou „oslobodenia“ ruskojazyčného obyvateľstva Ukrajiny, „denacifikácie“ a „demilitarizácie“ krajiny a „vojenskej hrozby“ zo strany Ukrajiny rozpútalo presne pred rokom najväčšiu vojnu v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si vyžiadal desaťtisíce životov a milióny ľudí vyhnal z domovov.

Zacharovová ako ďalšie ruské požiadavky spomenula zastavenie dodávok západných zbraní na Ukrajinu, ukončenie bojových akcií, návrat Ukrajiny k neutralite, demilitarizácii a denacifikácii Ukrajiny a odstránenie všetkých hrozieb prichádzajúcich z jej územia.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #vojna na Ukrajine