Irán tvrdí, že vyrobil novú strelu s plochou dráhou letu s doletom 1 650 km

Irán tvrdí, že vyvinul novú strelu s plochou dráhou letu a doletom až 1 650 kilometrov. V piatok to uviedol veliteľ letectva a protivzdušnej obrany iránskych Revolučných gárd Amír Alí Hádžízádeh. Iránsky raketový program kritizujú Spojené štáty aj európske krajiny, podľa Teheránu má len obranný a odstrašujúci charakter, píše agentúra Reuters.

25.02.2023 11:30
irán Foto: ,
Na snímke zo 7. februára 2023 zľava veliteľ iránskej armády Abdolrahim Mousaví, náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bagheri a veliteľ letectva Hamid Vahedi počas návštevy podzemnej leteckej základne Oghab-44 (Eagle-44) na neznámom mieste v Iráne.
debata (1)

„Naša strela s plochou dráhou letu s doletom 1 650 kilometrov bola zaradená do raketovej výzbroje Iránskej islamskej republiky,“ uviedol Hádžízádeh. Štátna televízia potom odvysielala zábery, ktoré podľa nej zachytávajú novú strelu.

Irán v posledných rokoch rozširuje svoj raketový program, zameriava sa hlavne na balistické strely. Vlani Hádžízádeh oznámil, že Irán vyrobil hypersonickú balistickú strelu. Oznámenie ale západní vojenskí experti prijali s opatrnosťou. Poukazujú na to, že Teherán často o svojich vojenských a zbrojných schopnostiach preháňa.

Obavy z iránskych balistických rakiet prispeli k rozhodnutiu administratívy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť v roku 2018 od jadrovej dohody známej pod skratkou JCPOA. Tú okrem Iránu o tri roky skôr podpísali práve USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia a Nemecko a ako garant EÚ.

irán, urán Čítajte viac MAAE: Irán má zásoby uránu 19-krát vyššie, ako povoľuje limit

Iránsky zbrojný program sa dostal do centra pozornosti okrem iného v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa západných predstaviteľov totiž Teherán dodáva Rusku zbrane pre jeho vojnu. Hovorca Bieleho domu pre bezpečnostné otázky John Kirby v piatok uviedol, že sa USA domnievajú, že Rusko by mohlo Iránu poskytnúť bojové lietadlá výmenou za ďalšie posilnenie vojenskej podpory. Irán Rusku už v novembri podľa Kirbyho dodal delostreleckú a tankovú muníciu. Už skôr ukrajinskí aj ďalší predstavitelia informovali o nasadzovaní iránskych dronov v ruskom ťažení proti Ukrajine.

Iránske drony Shahed-136 Čítajte viac Ruská Lada priostrí: Plánuje výrobu vojenských dronov!
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #strela #iránsky režim