Zemetrasenie zasiahlo stred Turecka, dotrasy môžu trvať až dva roky

Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 postihlo tureckú provinciu Nigde v regióne Stredná Anatólia, oznámilo v sobotu centrum pre monitorovanie zemetrasení Kandilli. Zatiaľ neboli hlásené zranenia ani škody. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

25.02.2023 13:06 , aktualizované: 26.02.2023 20:56
turecko Foto: ,
Muž na motorke prechádza popri troskách zo zničených budov v Samandagu v južnom Turecku, v stredu 22. februára 2023.
debata (5)

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v okrese Bor, približne 350 kilometrov západne od turecko-sýrskej pohraničnej oblasti, zničenej obrovským zemetrasením zo 6. februára, ktoré si vyžiadalo v oboch krajinách už vyše 50 000 ľudských životov.

V tejto súvislosti už v Turecku vyšetrujú viac ako 600 ľudí, oznámil turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag, informuje agentúra AP.

Bozdag uviedol, že 184 zo 612 podozrivých umiestnili pred procesom do väzby. Sú medzi nimi aj stavební dodávatelia a majitelia alebo správcovia budov, povedal minister v televíznom vyjadrení z koordinačného centra v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka.

Po ničivom zemetrasení zo začiatku mesiaca sa objavili pochybnosti o statike mnohých zo 173 000 budov, ktoré sa zrútili alebo boli vážne poškodené.

turecko Čítajte viac Popravil tisíce Turkov Erdogan? Pred rokmi dal domom, ktoré sa zrútili, amnestiu

Odborníci uvádzajú, že mnohé zničené budovy postavili z nekvalitných materiálov a nevhodnými postupmi, pričom často nespĺňali normy. Opozičné strany obviňujú vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že dostatočne nepresadzovala stavebné predpisy.

Pred sobotňajšími otrasmi bolo v Turecku od piatka večera zaznamenaných najmenej sedem zemetrasení s magnitúdou nad 4, vrátane zničeného juhu, ako uviedol Turecký úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií AFAD.

Dva roky dotrasov

Starosta mesta Nigde, Emrah Özdemir, pre štátnu televíziu TRT povedal, že ešte neboli hlásené žiadne škody.

Po tragickom zemetrasení zo 6. februára nasledovalo viac než 9 500 dotrasov, čo je mimoriadny úkaz. Podľa predpokladov odborníkov budú dotrasy pokračovať nasledujúce dva roky, uviedol novinárom v Ankare pri inej príležitosti Orhan Tatar z AFAD.

Na mieste sú už skupiny expertov, ktorí odhadujú následky nového zemetrasenia. Sériu otrasov medzitým zaznamenali aj vo vojnou sužovanej Sýrii a v susednom Iraku.

Sýria, ktorá sa stále spamätáva z tragického zemetrasenia zo 6. februára, v sobotu informovala, že za posledných 24 hodín zaznamenala 61 nových otrasov. Sýrske národné centrum pre zemetrasenia označilo tieto otrasy za slabé a v online vyhlásení napísalo, že seizmologická situácia sa začína stabilizovať, napriek veľkému počtu dotrasov.

Turecko, Sýria, zemetrasenie, Antakya Čítajte viac Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už vyše 50-tisíc obetí

Prišla pomoc

V nedeľu pristáli v Damasku dve lietadlá vezúce pomoc od Európskej únie obetiam ničivého zemetrasenia, oznámila Európska komisia. Ide o prvé lietadlá s humanitárnou pomocou EÚ a doviezli stany vhodné na použitie v zime, vybavenie potrebné v prístreškoch (lôžka, prikrývky či osvetlenie) a ohrievače, dodala eurokomisia.

Plánované sú ďalšie takéto lety do Damasku.

Lietadlá priviezli zásoby uložené v skladoch Európskej únie v Dubaji a v meste Brindisi v Taliansku. Pomoc je určená sýrskym obyvateľom v oblastiach kontrolovaných vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a aj v oblastiach, ktoré nie sú pod jej kontrolou.

Eurokomisia informovala, že celkovo bude letecky doručených 420 ton humanitárnej pomoci a uviedla, že EÚ už zareagovala na zemetrasenie v Turecku a Sýrii poskytnutím humanitárnej pomoci za desať miliónov eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Turecko #zemetrasenie v Turecku a Sýrii