Kalifornia naďalej zápasí so snehom, snežilo dokonca aj v Hollywoode

Juh amerického štátu Kalifornia sa ďalej stretáva s vlnou neobvykle chladného počasia a zimnými búrkami, ktoré spôsobili záplavy, výpadky prúdu aj problémy v doprave. Sneh padal aj na miestach, kde ide o veľmi vzácny úkaz - napríklad v Los Angeles pri slávnom nápise Hollywood na kopci Mount Lee, v Mohavskej púšti alebo na viniciach v údolí Santa Clarita, napísal server BBC.

25.02.2023 20:55
kalifornia Foto: ,
Zasnežená autobusová zastávka v piatok 24. februára 2023 v Olympic Valley v americkej Kalifornii, ktorá čelí nezvyčajne silnému sneženiu.
debata (14)

„Studená, silná a potenciálne nebezpečná zimná búrka prinesie v sobotu silný dážď a sneženie v horách s nárazovým južným vetrom na väčšine územia juhozápadnej Kalifornie,“ uviedla americká Národná meteorologická služba (NWS), podľa ktorej hrozia aj zosuvy pôdy. Varovanie pred zimnou búrkou v tomto regióne vydala NWS prvýkrát od roku 1989.

V San Franciscu dnes podľa predpovede majú teploty klesnúť k trom stupňom Celzia, čo by znamenalo najchladnejší deň od roku 2009. Vo vyššie položených oblastiach môže napadnúť 60 centimetrov až dva metre snehu, a platí tam preto aj varovanie pred lavínami. Na plážach si majú ľudia dávať pozor na silné prúdy a príboj. Kvôli poškodenému elektrickému vedeniu bolo v noci na dnešok v Kalifornii vyše 100-tisíc domácností bez dodávok elektriny.

Pre centrum Los Angeles, Beverly Hills a Santa Barbaru platí výstraha pred záplavami, ktorá sa týka asi milióna obyvateľov. Niektoré cesty skončili už v piatok pod vodou, pričom silne pršať má aj dnes.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #sneženie