Súdne reformy Netanjahua 'poslali' do ulíc 130-tisíc protestujúcich Izraelčanov

Viac ako 130-tisíc ľudí demonštrovalo v sobotu večer v Tel Avive a ďalších izraelských mestách proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej návrhu súdnej reformy, ktorú mnohí považujú za ohrozenie demokracie. Informovali o tom miestne médiá.

26.02.2023 06:48
Izrael, protesty Foto: ,
Izraelský protest proti plánom novej vlády premiéra Benjamina Netanjahua na zmenu súdneho systému v Tel Avive v Izraeli v sobotu 25. februára 2023.
debata

Išlo zrejme o najmasovejšie protesty, ktoré v Izraeli prebiehajú od začiatku januára. Polícia večer oznámila, že zatkla dve desiatky demonštrantov.

Najväčšia demonštrácia sa opäť konala v Tel Avive, kde sa manifestovalo už ôsmu sobotu za sebou. Podľa odhadu televíznej stanice Channel 12 tam vyšlo večer do ulíc približne stotisíc ľudí, denník Haarec písal o viac ako sto tisícoch demonštrantov. Približne 30 000 ľudí sa zúčastnilo na demonštrácii v Haife a tisíce manifestovali v ďalších mestách, vrátane Jeruzalema.

Podobne ako predchádzajúca manifestácia bola aj tá sobotňajšia pokojná, k potýčkam s políciou ale došlo na diaľnici z Tel Avivu, ktorú dav dočasne zablokoval a policajti sa ich z nej snažili vytlačiť. Protestujúci tiež na policajtov volali: „Bojujeme aj za vás. Demokracia.“ Polícia neskôr oznámila, že zatkla 18 ľudí. Jedného z nich vyšetruje kvôli tomu, že na diaľnicu nasprejoval nápis „Bibi zradca“ s odvolaním sa na premiéra Netanjahua, ktorý má prezývku Bibi.

Správanie demonštrantov odsúdil minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir. „Nelegálne besnenie protestujúcich v Tel Avive, vrátane zapaľovania pneumatík na (diaľnici) Ajalone a sprejovania graffiti, ktoré viní izraelského premiéra zo zrady, ukazuje, že toto je protest anarchistov,“ uviedol Ben Gvir, ktorý je šéfom krajne pravicovej strany. „Dal som pokyn polícii, aby postupovala s nulovou toleranciou proti násiliu, podnecovaniu násilia a anarchii. Anarchistom nesmie byť dovolené zapáliť Tel Aviv,“ dodal Ben Gvir podľa denníka Haarec. Na fotkách v izraelských médiách nie je vidieť, že by demonštranti pálili pneumatiky na diaľnici, na jednej fotke z Tel Avivu stoja protestujúci okolo vatry.

Demonštranti opäť mávali izraelskými vlajkami a niesli rôzne transparenty. V Tel Avive skupina ľudí rozvinula obrovský transparent, na ktorom sú fotky Netanjahua, ruského prezidenta Vladimira Putina, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, maďarského premiéra Viktora Orbána a iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Rúholláha Chomejného, ktoré mali symbolizovať autoritársku vládu. Mnohí Izraelčania totiž v súvislosti so súdnou reformou hovoria o konci demokracie a začiatku diktatúry.

Napríklad bývalý izraelský premiér a exminister obrany Ehud Barak v Tel Avive povedal, že krajina zažíva najhoršiu krízu od vzniku štátu Izrael. „My sme tu, aby sme bránili deklaráciu nezávislosti proti pokusu urobiť z Izraela diktatúru,“ vyhlásil Barak podľa denníka Haarec. Tiež bývalý šéf tajnej služby Mossad Danny Jatom stanici Channel 13 povedal, že súdna reforma urobí z Izraela diktatúru.

Proti návrhu súdnej reformy, ktorá obmedzí právomoci Najvyššieho súdu v prospech vlády, sa už týždne vyslovujú opoziční politici a experti z rôznych odborov, rovnako prezident Jicchak Herzog sa snaží prinútiť vládu, aby so schvaľovaním reformy počkala a hľadala kompromis s opozíciou. Napriek širokej kritike a masovým demonštráciám však v pondelok parlament, v ktorom má väčšinu vládna koalícia, schválil v prvom čítaní prvú časť reformy týkajúcu sa vymenovania sudcov najvyššieho súdu. V pondelok už druhý týždeň prišli desaťtisíce ľudí protestovať do Jeruzalema, keď parlament reformu prerokoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu