Vraj zem zasnúbená. USA vykorisťujú opustené deti migrantov

Cristian vo svojich 14 rokoch namiesto chodenia do školy pracuje na stavbách. O rok staršia Carolina po nociach v továrni balí cereálie Cheerios. Tieto a ďalšie príbehy opísal denník The New York Times (NYT) v novom článku o "brutálnych" podmienkach, v ktorých naprieč Spojenými štátmi pracujú neplnoletí prisťahovalci prevažne zo stredoamerických krajín.

26.02.2023 15:39
migranti Foto: ,
Imigranti z krajín Latinskej Ameriky sedia so svojimi vecami na chodníku pred hotelom Watson v New Yorku v pondelok 30. januára 2023.
debata (61)

Táto rastúca „šedá pracovná sila“ je v rozpore s americkými zákonmi, podľa denníka však stojí aj za výrobkami známych značiek ako Fruit of the Loom alebo Ford či General Motors.

Autorka textu hovorila v 20 amerických štátoch s viac ako stovkou detí, ktoré sa po príchode do USA dostali do náročných pracovných pozícií. „Títo pracovníci sú súčasťou novej ekonomiky vykorisťovania: Detskí migranti, ktorí prichádzajú bez rodičov do Spojených štátov v rekordných počtoch, končia v niektorých z najdrsnejších povolaní v krajine,“ zhrnul svoje zistenia NYT.

Rekordných 130-tisíc detí

Investigatíva čerpá aj z rozhovorov s desiatkami právnikov, sociálnych pracovníkov, vychovávateľov či policajtov, pričom väčšina ľudí zapojených do starostlivosti o neplnoletých prisťahovalcov odhadovala, že asi dve tretiny týchto detí končia v pozícii ľudí pracujúcich na plný úväzok. Vlani do USA prišlo bez dospelého sprievodu rekordných asi 130-tisíc migrantov, čo znamenalo nárast na trojnásobok za posledných päť rokov. Mechanizmy na ochranu týchto detí podľa NYT prestávajú fungovať.

deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Čítajte viac Moderné otroctvo zasahuje najmä ženy! Čísla sú hrozivé, vývoj ešte horší

„V jednom meste za druhým deti neskoro večer umývajú riad. V štáte Vermont obsluhujú prístroje na dojenie, v New Yorku doručujú jedlo. Na Havaji žnú kávu a stavajú kamenné múry okolo dovolenkových rezidencií. Vo Virgínii umývajú hotelové prestieradlá aj 13-ročné dievčatá,“ píše denník, podľa ktorého deti často prácu dostávajú vďaka falošným dokladom totožnosti.

Walmart, Ford, GM a ďalší

Podľa NYT z detskej práce profitujú neznáme podniky aj globálne korporácie. Denník zistil, že deti pripravujú jedlo predávané obchodnými reťazcami Walmart a Target, spracúvajú mlieko používané v zmrzline Ben & Jerry's a pomáhajú vykosťovať kuracie mäso predávané v obchodoch Whole Foods. Minimálne do minulej jesene vyrábali stredoškoláci v štáte Alabama ponožky značky Fruit of the Loom, zatiaľ čo v Michigane údajne deti vyrábajú automobilové súčiastky používané firmami Ford a General Motors.

„Občas na mňa príde únava a robí sa mi zle,“ povedala po jednej nočnej smene na konci minulého roka spomínaná Carolina Yocová, ktorá v továrni v Michigane balí do krabíc vrecká s Cheerios. Vraj nevedela, či ju brucho bolieva kvôli nedostatku spánku, stresu z neustáleho rachotu strojov alebo kvôli starostiam, ktoré si robí o seba aj o svoju rodinu v Guatemale. „Ale zvykám si na to,“ uviedla.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migrácia #detská práca