368. deň: Situácia pri Bachmute je čoraz zložitejšia, pripúšťa Zelenskyj

Situácia pri ukrajinskom Bachmute, o ktorý zvádzajú ukrajinská a ruská armáda prudké boje, je čoraz zložitejšia, pripustil vo svojom pravidelnom večernom prejave k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinských vojakov brániacich Bachmut označil za hrdinov.

27.02.2023 05:55 , aktualizované: 23:00
Ukrajina, vojna na Ukrajine, vyznamenania Foto: ,
Vyznamenania pre členov ukrajinskej armády, položené na stole, v oblasti Charkova na Ukrajine v sobotu 25. februára 2023.
debata (506)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 368. deň
  • Ruská armáda zaútočila 14 iránskymi dronmi, Ukrajinci 11 zostrelili
  • Zelenskyj odvolal vysokopostaveného vojenského veliteľa Moskaľova
  • Ukrajina uvalia sankcie na ruských športovcov i na dcéry Prigožina
  • Na Slovensko minulý týždeň prišlo z Ukrajiny 17 540 ľudí
  • Kremeľ kritizuje 10. balík sankcií EÚ: Absurdné

VIDEO: Osvetlenie prezidentského paláca a úradu vlády v ukrajinských farbách na výročie vpádu ruskýcxh vojsk na Ukrajinu.

Video

23:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok pripustil, že situácia v okolí ukrajinského mesta Bachmut je čoraz zložitejšia. Povedal to vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

„Nepriateľ neustále ničí všetko, čo sa dá použiť na ochranu našich pozícií,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinských vojakov bojujúcich o Bachmut označil za „skutočných hrdinov“.

Ostré boje o priemyselné mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sú najdlhšie trvajúcou bitkou počas už viac ako rok trvajúcej ruskej invázie.

Zelenskyj povedal, že Ukrajinci budú bojovať o Bachmut tak dlho, ako budú môcť.

Dobytie Bachmutu by bolo pre Moskvu veľkým víťazstvom, ale podľa analytikov by to malo najmä symbolický význam, keďže toto mesto, v ktorom sa nachádzajú soľné bane, má len malú strategickú hodnotu.

Denis Pušilin, Moskvou dosadený predstaviteľ Doneckej oblasti, v pondelok v ruskej televízii vyhlásil, že všetky cesty vedúce do Bachmutu sú pod „palebnou kontrolou“ promoskovských síl.

22:45 Šéf ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa rozhodol financovať súťaž na vytvorenie ruského konkurenta streamovacej platformy YouTube.

Prigožin, ktorého vagnerovci bojujúci na strane Ruska na Ukrajine a sú kombináciou žoldnierov a trestancov, chce teraz svoje pole pôsobnosti rozšíriť aj na technologický sektor. Rozhodol sa totiž zafinancovať programátorov a vytvoriť vlastnú streamovaciu platformu. Zmienený YouTube obvinil z toho, že „dusí ruských programátorov“. Nová platforma podľa jeho slov oslobodí ruské kanály zdieľajúce videá z „informačného väzenia“.

22:30 Z Moldavska vyhostili dvoch cudzincov, ktorí sa vydávali za turistov a majú zákaz vstupu do krajiny na desať rokov po tom, ako ich prichytili pri „podvratných akciách“ s cieľom destabilizovať štát. Oznámila to v pondelok moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS).

Dvojica bola podľa SIS vyškolená v oblasti zhromažďovania údajov a informácií „na realizáciu plánovanej destabilizácie vnútornej situácie v krajine“, aby vyprovokovala to, čo tajná služba označila za „násilnú zmenu“ ústavného poriadku Moldavska.

Kedy cudzinci do Moldavska prišli, z ktorých krajín pochádzali ani pre koho údajne pracovali, SIS nespresnila.

SIS ďalej uviedla, že dvojica vykonala podvratné akcie vrátane vyšetrovania „rôznych miest v blízkosti vládnych úradov a kritickej infraštruktúry“. Tajná služba dodala, že cudzinci takisto aktívne monitorovali a dokumentovali spoločenské a politické procesy v Moldavsku vrátane protestov, ktoré podľa nej „organizovali v hlavnom meste isté politické sily“.

21:55 Maďarská nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air oznámila, že od 14. marca pozastaví z bezpečnostných dôvodov svoje lety do moldavskej metropoly Kišiňov. Uvádza obavy o bezpečnosť v moldavskom vzdušnom priestore. Informovala o tom na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC, podľa ktorej Wizz Air lieta z Moldavska do Česka, Maďarska, Británie a Talianska.

„V dôsledku nedávneho vývoja v Moldavsku a vysokého, nie však bezprostredného rizika vo vzdušnom priestore krajiny, prijala spoločnosť Wizz Air ťažké, ale zodpovedné rozhodnutie pozastaviť od 14. marca všetky lety do Kišiňova,“ uviedla firma.

21:50 Ruské výzvedné lietadlo A-50, ktoré sa podľa bieloruskej opozície v nedeľu podarilo poškodiť bieloruským partizánom, bolo jediné tohto druhu v Bielorusku. Podľa bieloruského portálu Zerkalo to uviedol Aljaksandr Azarau, šéf opozičnej organizácie BYPOL, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr. Príprava útoku na lietadlo trvala mesiace, povedal Azarau agentúre Reuters.

„Takéto lietadlo je v Bielorusku jediné. Keď vzlietlo počas posledného leteckého cvičenia, tak na Ukrajine vyhlásili letecký poplach, pretože koordinuje raketové údery bombardérov. Koriguje činnosť všetkého letectva nepriateľa. Je to veľmi dôležité a drahé lietadlo,“ citoval portál Zerkalo šéfa BYPOL-u. Agentúra Reuters dodala, že lietadlo dokáže sledovať súčasne až 60 cieľov.

Zásah ruského lietadla A-50 na bieloruskom letisku potvrdilo ukrajinské letectvo, napísal s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu letectva Jurija Ihnata v štátnej televízii ukrajinský server Fokus. Kremeľ podľa Reuters odmietol vyjadrenia šéfa BYPOL-u komentovať. Minsk sa k poškodeniu lietadla na základni Mačuliščy podľa poľskej stanice Belsat zatiaľ nevyjadril.

A-50, Rusko, Bielorusko Čítajte viac Husársky kúsok? Bieloruskí partizáni tvrdia, že zničili ruské sledovacie lietadlo

21:10 Poľsko v pondelok oznámilo, že spoločne s Európskou komisiou (EK) vyvíja iniciatívu zameranú na vypátranie ukrajinských detí, ktoré počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu uniesli na územie Ruska.

Poľský minister pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk uviedol, že cieľom iniciatívy je vypátrať nezvestné deti a zaistiť, aby bola voči osobám zodpovedným za ich únosy vyvodená zodpovednosť. „Miesto pobytu týchto detí nie je známe. Odhady sa líšia, avšak aj tie najzdržanlivejšie hovoria o prinajmenšom šiestich tisícoch zdokumentovaných prípadoch únosu detí,“ povedal.

Iniciatíva má podľa jeho slov zahŕňať vyšetrovanie zamerané na zhromažďovanie konkrétnych dôkazov a tiež vytvorenie mechanizmu, ktorý bude umožňovať riešenie tohto problému.

20:20 Americká ministerka financií Janet Yellenová v pondelok neohlásene pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby prejavila krajine bojujúcej proti ruskej agresii ekonomickú podporu. Rokovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i ďalšími kľúčovými vládnymi predstaviteľmi.

Yellenová sa stretla so Zelenským, aby prediskutovali pokračujúcu ekonomickú podporu USA a „vyzdvihla úsilie uvaliť prísne sankcie na Rusko s cieľom podkopať jeho vojnovú mašinériu a obmedziť príjmy, ktoré má na financovanie svojej brutálnej vojny“, uviedlo americké ministerstvo financií.

„Spojené štáty nás od prvých dní tejto vojny silne podporujú nielen zbraňami, ale aj finančne,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. „Je potrebné ešte viac rozšíriť sankcie, aby sme Rusko zbavili schopnosti financovať vojnu,“ dodal.

19:30 Európska únia v pondelok oznámila, že predĺžila o jeden rok platnosť sankcii voči Bielorusku, ktoré zaviedla z dôvodu pokračujúceho utláčania opozície v krajine a podporu ruskej vojny na Ukrajine.

Európska rada vo vyhlásení uviedla, že platnosť sankcií bola predĺžená do 28. februára 2024.

16:58 Európa sa postupne dostáva do vojny. Krajiny posielajú tanky a hovorí sa už o vyslaní bojových lietadiel. Ak všetko bude takto ďalej pokračovať, nájdu sa takí, ktorí by poslali aj vojakov, varoval v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu predseda vlády Viktor Orbán, píše web portfolio.hu.

Maďarsko Orbán stav krajina výročný prejav Čítajte viac Orbán: Ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO

Orbán podotkol, že vojna v susedstve Maďarska trvá už rok. Podľa jeho slov ju nikto nevyhrá. „Je to zlé pre Ukrajincov, je to zlé pre Rusov, je to zlé pre Maďarov, je to zlé pre Európu a je to zlé pre celý svet,“ zdôraznil premiér, ktorý opätovne vyzval na prímerie a mierové rokovania.

Premiér vyjadril podporu iniciatíve strán vládneho bloku Fidesz-KDNP, aby parlament prijal uznesenie, že Maďarsko zostáva zástancom mieru.

16:25 Ruská tajná služba FSB zadržala na polostrove Krym dvoch Rusov, ktorí podľa nej pomáhali ukrajinskej vojenskej rozviedka s lokalizovaním ruských vojenských objektov. S odvolaním sa na vyjadrenie FSB o tom informovala agentúra TASS.

Zadržaní muži sa podľa FSB dohodli s ukrajinskou rozviedkou SBU, že jej za odplatu budú poskytovať informácie o polohe objektov ruského ministerstva obrany. Jeden z mužov odovzdával na žiadosť SBU tieto informácie cez e-mail, pričom používal „konšpiračné opatrenia“, uviedla ruská tajná služba. Druhý zadržaný sa podľa nej dohovoril na spolupráci s ukrajinskou rozviedkou cez telefón, ale žiadne informácie odovzdať nestihol.

Rusko okupuje ukrajinský polostrov Krym od roku 2014, kedy ho v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Na polostrove má množstvo vojenských základní, ktoré používa pri terajšej vojne proti Ukrajine.

15:56 Zásoby pracovnej sily v ruskej armáde nie sú nekonečné. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) s tým, že ruský vodca Vladimir Putin sa po ďalšej vlne mobilizácie alebo dvoch môže ocitnúť pred ďalšou dilemou, pretože zásoba vojakov vhodných na boj v prvej línii je obmedzená.

Podľa analytikov ISW dosiahne v Rusku 800-tisíc mladých ľudí ročne vek 18 rokov, pričom 260-tisíc Rusov je povolaných na vojenskú službu.

Rozšírenie brannej povinnosti nad 260-tisíc ľudí povedie k tomu, že armáda bude verbovať občanov, ktorí sú fyzicky nespôsobilí na službu. To tiež zníži počet Rusov zapojených do budovania ruskej ekonomiky.

fico holubice Čítajte viac Fico pokračuje v šírení strachu. Mobilizáciou inšpiroval aj odídencov od Kotlebu

15:30 Ruské útoky za uplynulý deň zasiahli desať ukrajinských oblastí a podľa miestnych úradov zabili troch civilistov. Terčom útokov boli Chmeľnycká, Kyjevská, Donecká, Chersonská, Charkovská, Sumská, Mykolajivská, Záporožská, Dnipropetrovská a Luhanská oblasť. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Ruské sily zasiahli mesto Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny dronmi, pričom zabili jedného civilistu a štyroch ďalších zranili, uviedol na komunikačnej platforme Telegram starosta mesta Oleksandr Symčyšyn. Neskôr gubernátor oblasti Serhij Hamalij informoval, že jeden zo zranených zomrel v nemocnici. Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny ruské sily zasiahli 97-krát s použitím raketometov, mínometov, tankov, dronov a delostrelectva, uviedla v pondelok vojenská administratíva oblasti. Pri týchto útokoch zomrel jeden civilista.

14:34 Súd na Ukrajine poslal na deväť, respektíve desať rokov do väzenia dvoch zajatých ruských vojakov kvôli ostreľovaniu obytných oblastí na východe krajiny, informovala ukrajinská tajná služba SBU.

SBU nezverejnila mená odsúdených, ani neuviedla, či sa k činu priznali a kedy boli odsúdení. Obaja bojovali na východe Ukrajiny, kde boli vlani zajatí. „Pri vyšetrovaní boli zhromaždené nespochybniteľné dôkazy o vine ďalších dvoch bojovníkov, ktorí sa na začiatku plnohodnotnej invázie pripojili k okupačným jednotkám krajiny-agresora," uviedla SBU vo vyhlásení. Obaja vojaci sa podľa nej „aktívne podieľali na dobývaní ukrajinských miest na východnom fronte“.

VIDEO: Nájsť, zamerať a zničiť ruské ciele. Ako používajú Ukrajinci drony
Video

Jeden z nich po boku proruských separatistov začal na východe Ukrajiny bojovať už v roku 2014 a vlani bojoval v radoch ruskej armády v oblasti Bachmutu. Druhý velil ruským jednotkám, ktoré ostreľovali Severodoneck a Lysyčansk na východe Ukrajiny. Do zajatia padol spoločne s radom svojich podriadených. Podľa súdu narušili územnú integritu a nedotknuteľnosť Ukrajiny a podieľali sa na činnosti ozbrojených formácií, ktorých existencia nie je upravená zákonom.

14:13 Kremeľ tvrdí, že „v súčasnosti“ nie sú vytvorené podmienky na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Vyjadril sa tak v reakcii na návrh Číny na politické riešenie tamojšej situácie.

„Plánu našich čínskych priateľov sme venovali značnú pozornosť… zatiaľ však nevidíme (naplnenú) žiadnu z podmienok, ktoré sú nevyhnutné na to, aby celý tento príbeh smeroval k mieru,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peking sa snaží zachovávať v súvislosti s vojnou na Ukrajine nestrannú pozíciu a zároveň stále udržiavať blízke vzťahy so svojím strategickým spojencom Ruskom.

Biden, Zelenskyj Čítajte viac Čínsky mierový plán? Biden ho odmietol, Rusko víta, ale kladie si podmienky

Čína zverejnila uplynulý piatok – pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu – 12-bodový dokument o „politickom urovnaní“ tohto konfliktu. Rusko a Ukrajinu v ňom vyzýva, aby čo najskôr začali mierové rozhovory. Plán zároveň počítal s rešpektovaním územnej suverenity zúčastnených krajín.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však uviedlo, že akékoľvek riešenie konfliktu musí zahŕňať uznanie ruskej anexie štyroch ukrajinských území – Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Západ túto nezákonnú anexiu odsúdil.

13:38 Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer vystúpil v Berlíne na podujatí prestížnej nemeckej Nadácie Konrada Adenauera (KAS), kde sa diskutovalo o budúcnosti slobodnej Ukrajiny a o jej mieste v Európe po skončení ruskej agresie.

Káčer v prejave vyzdvihol obrovské hrdinstvo a vlastenectvo, ktoré Ukrajina preukazuje čeliac brutálnym ruským vojenským útokom. Neslobodný režim v Rusku s jeho nebezpečnými imperiálnymi ambíciami označil za hrozbu pre celý svet.

„Ukrajinci obetujú životy za svoje rodiny a za svoju vlasť, avšak nezabúdajme, že toto hrdinské odolávanie ruskej agresii je aj bojom za naše životné záujmy a obranou našich spoločných hodnôt slobody a demokracie. Preto je našou morálnou povinnosťou Ukrajine naďalej všestranne pomáhať,“ uviedol minister.

Podmienky mieru pre napadnutú Ukrajinu, ktorý si všetci želáme, podľa ministra nemôže diktovať agresor, ale len spravodlivosť a medzinárodné právo, dodal.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie slobodný svet nesmie dopustiť ďalšiu eróziu európskeho bezpečnostného systému založeného na rešpektovaní hraníc a medzinárodného práva. „To by len posmelilo ďalších autokratov v ich imperiálnych ambíciách,“ upozornil.

13:02 Kremeľ kritizoval Európsku úniu v súvislosti s najnovším balíkom sankcií voči Rusku za jeho vojenskú intervenciu na Ukrajine, informuje agentúra AFP.

„Toto všetko je samozrejme absurdné,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom v odpovedi na otázku o nových sankciách, ktoré sa zameriavajú na dovedna 121 jednotlivcov a entít vrátane troch ruských bánk.

V poradí už desiaty balík sankcií voči Moskve obsahuje aj obmedzenia v oblasti obchodu. O dohode veľvyslancov členských krajín EÚ informovalo ešte v piatok neskoro večer švédske predsedníctvo v Rade Európskej únie.

peniaze, up, love, Čítajte viac Štáty EÚ našli zhodu na desiatom balíku sankcií proti Rusku

Západné krajiny sa podľa Peskova – ako to podľa neho vyplýva z ich „nelogického zoznamu“ – usilujú nájsť čoraz viac ľudí a entít, ktoré by mohli sankcionovať. „Hovoríme o takých kvalifikovaných ľuďoch, ktorým zaradenie na tento zoznam nespôsobí žiadne nepríjemnosti,“ povedal hovorca Kremľa.

Desiaty balík obsahuje podľa vyhlásenia Štokholmu „cielené obmedzenia voči jednotlivcom a subjektom, ktoré podporujú vojnu (na Ukrajine), šíria propagandu alebo dodávajú drony, ktoré Rusko (následne) používa vo vojne“ na Ukrajine.

Švédske predsedníctvo v Rade EÚ uviedlo, že nový balík obsahuje „najprísnejšie a najrozsiahlejšie sankcie, aké kedy boli s cieľom pomôcť Ukrajine zvíťaziť vo vojne zavedené“.

12:10 Čína udržuje kontakt so všetkými stranami konfliktu na Ukrajine, vrátane vlády v Kyjeve, povedala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia. Uviedla to v reakcii na vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že by privítal rokovania s Pekingom po tom, čo Čína v piatok predstavila svoj plán na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom.

Podľa hovorkyne je „pozícia Číny ku kríze na Ukrajine nemenná a veľmi jasná“. „Jej jadrom je výzva na mier a snaha o dialóg a snaha o politické riešenie krízy. Vždy sme udržiavali kontakt s dotknutými stranami, vrátane Ukrajiny,“ dodala hovorkyňa.

čína, rusko Čítajte viac Vzťahy Moskva - Peking: zaútočil by Si Ťin-pching na Ukrajinu, keby vládol Rusku?

Čína na prvom výročí ruského vpádu na Ukrajinu vyzvala na prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a na začatie mierových rokovaní a v dokumente nazvanom Čínske stanovisko k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy predstavila dvanásťbodový plán na ukončenie vojny. Okrem iného v ňom nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, vyzýva na zriadenie humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku.

11:24 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni na Slovensko 17 540 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 620 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16 757 ľudí.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 244 014. Dočasné útočisko udelili 110 239 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 1 029 136 ľudí.

11:02 Výdobytky ľudských práv dosiahnuté v posledných desaťročiach sú teraz obmedzované alebo dokonca úplne rušené. Na úvod zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) to dnes povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, ktorý ako príklad uviedol „nezmyselnú“ ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa agresia vyvolaná Moskvou rozpútala dokonca najväčšie porušovanie ľudských práv, aké dnes poznáme.

„Veľká časť pokroku, ktorý sa dosiahol za niekoľko desaťročí, je v niektorých častiach obmedzená a dokonca zvrátená,“ povedal Türk na zasadnutí v Ženeve, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 100 ministrov a hláv štátov. Vyzval krajiny, aby sa snažili prekonať svoje rozdiely a vytvorili „nový celosvetový konsenzus v oblasti ľudských práv“.

Rada OSN pre ľudské práva na dnešnom zasadnutí preberie krízy v rôznych častiach sveta na čele s vojnou Ruska proti Ukrajine. Rusko členom Rady OSN pre ľudské práva nie je.

10:27 Ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal tri výnosy o implementácii rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) o sankciách voči občanom Ruskej federácie. Sankcie boli uvalené na viacerých ruských športovcov, ako aj na dve dcéry a niekoľko spoločností zakladateľa polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Zelenskyj vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook, monitorovanom agentúrou TASR, spresnil, že sankcie sa dotknú tých ruských občanov, ktorí sú „zapletení do únosov ukrajinských detí“, ruských športovcov, ktorí „sa snažia dať šport do služby (vojenskej) agresii“, ako aj Rusov spojených so súkromnými vojenskými spoločnosťami bojujúcimi na Ukrajine.

Podľa dokumentov zverejnených prezidentskou kanceláriou tak boli sankcie uvalené na 277 fyzických osôb a 92 právnických osôb.

Týkajú sa okrem iných atlétky Jeleny Isinbajevovej, plavca Alexandra Popova, dcér zakladateľa polovojenskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Jevgenija Prigožina Poliny a Veroniky, ako aj ľudí a firiem spojených s týmto kontroverzným podnikateľom.

Okrem toho Ukrajina uvalila sankcie na hnutie Ľudový front pre Rusko (ONF), organizáciu ruského Červeného kríža, charitatívnu nadáciu Goľfstrim a ďalšie.

Zelenskyj vo svojom statuse dodal, že tlak Ukrajiny i sveta na Rusko ako teroristický štát bude pokračovať.

10:04 Telegramový kanál RBK-Ukrajina informuje o tom, že Rusi v noci na dnes a ráno útočili na juhoukrajinský Cherson. V tomto meste, ktoré vlani v novembri oslobodila ukrajinská armáda, ale ktoré ruské jednotky pravidelne ostreľujú z východného brehu Dnepra, sú počuť výbuchy. Tamojšie úrady uviedli, že za posledný deň kvôli nepriateľskému ostreľovaniu v Chersone jeden človek zomrel, dvaja utrpeli zranenia.

Podľa šéfa Charkovskej oblasti Oleha Synehubova ostreľovali v noci na dnes Rusi z diel a mínometov niekoľko obcí blízko ruskej hranice. V meste Vovčansk bol zasiahnutý obytný dom a tridsaťsedemročný muž tam utrpel stredne ťažké zranenia.

9:50 Vojna ničí ruskú ekonomiku. Vedenie vojny totiž znamená vyššie nároky na príjmy štátu. Útok na Ukrajinu však znamená medzinárodnú izoláciu, ktorá by sa v budúcnosti mala prejaviť tak, že západný svet sa odstrihne od ruských fosílnych palív. To je logisticky veľmi náročná vec, preto EÚ doposiaľ kupuje ruské nerastné suroviny a paradoxne tak financuje aj vojnu proti Ukrajine. Aj preto má Rusko na vedenie vojny peňazí stále dosť.

Putin Čítajte viac Rusko ničí svoju ekonomiku, peňazí na vojnu má napriek tomu dosť

9:27 Pri útoku dronmi, ktorý v noci na pondelok podnikla ruská armáda, prišla v Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny o život jedna osoba a štyri ďalšie boli zranené.

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom v pondelok informoval primátora mesta Chmeľnyckyj Olexandr Symčyšyn. Dodal, že zásah dostalo niekoľko budov. Hasiči pokračujú v likvidácii požiarov, ktoré následne vypukli.

Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok vo svojej rannej zvodke napísal, že ruská armáda v noci na pondelok zaútočila na územie Ukrajiny 14 bezpilotnými lietadlami typu Šáhid. Podľa predbežných údajov ukrajinskí vojaci zostrelili 11 z nich.

Letecký poplach bol vo viacerých regiónoch Ukrajiny vyhlásený v nedeľu neskoro večer. V Kyjeve a v Kyjevskej a Černihivskej oblasti boli aktivované systémy protivzdušnej obrany. Poplach bol postupne odvolávaný v pondelok po 05.00 h miestneho času.

Vedenie Kyjeva oznámilo, že nad mestom bolo zostrelených deväť šáhidov. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na ľudských životoch a nebola ani zasiahnutá infraštruktúra.

Úrady juhoukrajinskej Záporožskej oblasti informovali, že v dôsledku nočného útoku dronov došlo k dvom zásahom civilnej nebytovej infraštruktúry. Zranených nehlásili.

8:00 "Som si istý, že v Pekingu aspoň do istej miery pohŕdajú Moskvou za to, čo sa deje,“ povedal pre Pravdu expert na Čínu Rory Truex z prestížnej Princetonskej univerzity. Odborník takto reagoval na vývoj ruskej agresie proti Ukrajine. Truex sa vyjadril aj k tomu, aký by v súvislosti s vojnou mohol byť pre Peking ideálny scenár. Rozhovor vznikol ešte predtým, ako v piatok predstavila Čína mierový plán pre Ukrajinu.

čína, rusko Čítajte viac Vzťahy Moskva - Peking: zaútočil by Si Ťin-pching na Ukrajinu, keby vládol Rusku?

5:55 Prudké boje pozdĺž frontovej línie na juhu a východe Ukrajiny, najmä pri Bachmute, teraz podľa agentúry Reuters spočívajú v plazivých pokusoch oboch strán posunúť líniu, niekedy len o niekoľko metrov. Rusko pokročilo v obkľúčení Bachmutu, ale nepodarilo sa mu ho dobyť včas, aby prezident Vladimir Putin mohol v piatok pri príležitosti výročia invázie oznámiť svoje víťazstvo.

Cieľom nadchádzajúcej jarnej protiofenzívy Ukrajiny bude „vraziť klin do ruského frontu na juhu medzi Krymom a pevninským Ruskom“, povedal nemeckým médiám zástupca šéfa ukrajinskej rozviedky Vadym Skibickyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zbavil funkcie vysokopostaveného vojenského veliteľa Eduarda Moskaľova, ktorý sa podieľal na vedení boja proti ruskej armáde na východe Ukrajiny. Dôvod podľa agentúry Reuters neuviedol.

Zelenskyj dekrétom odvolal veliteľa združených ukrajinských síl, ktoré sa podieľajú na bojoch v Donbase. Moskaľova spomenul už v piatok vo výpočte vojenských veliteľov, s ktorými hovoril. Moskaľov podľa Reuters funkciu zastával od marca 2022. Ukrajinská armáda sa na sociálnych sieťach k odvolaniu veliteľa nevyjadrila.

Ruské sily podnikajú úsilie o ovládnutie Donbasu a Zelenskyj v posledných týždňoch popisoval tamojšiu vojenskú situáciu ako ťažkú a bolestivú. Ruské jednotky sústreďujú svoje úsilie na mesto Bachmut napriek ťažkým stratám, o ktorých hovoria ukrajinskí a západní predstavitelia. Aj v nedeľu ukrajinský generálny štáb hlásil, že ruské jednotky v oblasti Bachmutu vykonali niekoľko neúspešných útokov.

Líder vagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho jednotky dobyli Jahidne. V piatok sa prihlásil k ovládnutiu Berchivky, priľahlej dediny na okraji Bachmutu. Ukrajinský generálny štáb potom uviedol, že ruské invázne sily podnikli viacero neúspešných útočných akcií v smere na Bachmut, a spomenul v tejto súvislosti aj oblasť okolo Berchivky, a v nedeľu tiež Jahidne. Tvrdenia oboch strán nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

„Rusko naďalej zameriava svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske,“ poznamenalo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

506 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine