Británia a EÚ sa dohodli na severoírskom protokole. Leyenová: Začiatok novej kapitoly

Spojené kráľovstvo oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite, informujú agentúry AP a AFP.

27.02.2023 16:47 , aktualizované: 21:45
Británia EÚ Von der Leyenová Sunak Stretnutie Foto: ,
Britský premiér Rishi Sunak (vpravo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú počas stretnutia vo Windsore v pondelok 27. februára 2023.
debata (1)

Rokovania o protokole brexitovej zmluvy o Írsku a Severnom Írsku trvali viac než rok, pripomína AFP. Tento spor naštrbil vzájomné vzťahy a tiež ohrozuje výsledky desaťročí mierového procesu v Severnom Írsku.

Britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dosiahli dohodu na zámku Windsor západne od Londýna.

Sunak tiež oznámil, že na tovar, ktorý do Severného Írska prichádza z ostatných častí Spojeného kráľovstva cez Írske more a je určený pre severoírsky trh, sa už nebudú vzťahovať colné kontroly.

„Tovar určený pre Severné Írsko pocestuje novou zelenou trasou a špeciálna červená trasa bude pre tovar, pri ktorom hrozí riziko presunu do EÚ,“ povedal premiér na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou.

Nová dohoda podľa neho „odstránila akýkoľvek náznak hranice v Írskom mori“. Právo Európskej únie sa na základe novej dohody na Severné Írsko bude vzťahovať len v prípadoch, keď je to nevyhnutné na zabránenie vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom a umožnenie prístupu podnikov zo Severného Írska na trh EÚ.

Brexit Čítajte viac Londýn po brexite zaobchádzal s ľuďmi z EÚ protizákonne, rozhodol súd

Súčasťou dohody je podľa Sunaka tiež opatrenie, ktoré Belfastu umožní zastaviť v Severnom Írsku platnosť akejkoľvek budúcej legislatívy EÚ, ktorá by tomuto regiónu škodila.

Začiatok novej kapitoly

Sunak a von der Leyenová po uzavretí dohody uviedli, že ide o začiatok novej kapitoly vo vzťahoch. „Dosiahli sme rozhodujúci prelom," povedal Sunak na spoločnej tlačovej konferencii s von der Leyenovou. „Je to začiatok novej kapitoly v našich vzájomných vzťahoch,“ pokračoval britský premiér. Oznámil, že pôvodný tzv. severoírsky protokol je zmenený a nová dohoda nesie názov windsorský rámec (Windsor Framework).

„Dnešná dohoda je o zachovaní krehkej rovnováhy a načrtnutí novej cesty vpred pre obyvateľov Severného Írska,“ dodal Sunak. Pripomenul, že rokovania neboli vždy jednoduché a vyjadril poďakovanie von der Leyenovej.

Pondelňajšia dohoda podľa premiéra zabezpečí hladký presun tovaru v rámci krajiny. Potraviny z Anglicka, Škótska a Walesu budú dostupné aj na regáloch supermarketov v Severnom Írsku. Dohoda tiež podľa premiéra chráni miesto Severného Írska v rámci Spojeného kráľovstva.

Von der Leyenová vyjadrila spokojnosť s dosiahnutím dohody, ktorá umožní začať „novú kapitolu“. Dohoda podľa jej slov vedie k „pevnejšiemu vzťahu medzi Britániou a EÚ“ a prinesie dlhotrvajúce riešenie pre ľudí a podniky v Severnom Írsku.

NHS Čítajte viac V Británii v dôsledku brexitu ubudlo 4 300 lekárov, chýba ich vyše 10 500

Londýn v roku 2020 rámci „rozvodovej“ dohody s EÚ súhlasil, že predpisy EÚ sa budú naďalej vzťahovať na pohyb tovaru do Severného Írska, súčasti Spojeného kráľovstva. Zostalo tak fakticky na jednotnom trhu EÚ. Zámerom je zachovať mier v Severnom Írsku v súlade s veľkopiatkovou dohodou z roku 1998, podľa ktorej musí byť zabezpečená trvalá ekonomická integrácia medzi Severným Írskom a členom EÚ Írskom.

Britská vláda však opakovane pohrozila, že tento protokol jednostranne zmení v prípade, ak Európska únia neodsúhlasí zmeny.

Severoírski unionisti vyjadrili znepokojenie

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) vyjadrila v spojitosti s novou dohodu medzi Britániou a EÚ znepokojenie z toho, že v Severnom Írsku budú naďalej platiť zákony Európskej únie.

Líder DUP Jeffrey Donaldson povedal, že nová dohoda prináša „výrazný pokrok naprieč viacerými oblasťami“. Niektoré záležitosti však ešte stále vyvolávajú obavy.

Severoírska nacionalistická strana Sinn Féin v pondelok stranu DUP vyzvala, aby ukončila svoj bojkot regionálneho parlamentu v Severnom Írsku.

„Vítam skutočnosť, že bola dosiahnutá dohoda,“ uviedla podpredsedníčka Sinn Féin Michelle O'Neillová. „Vyzývam DUP, aby sa pripojila k ostatným stranám a umožnila fungovanie politického procesu,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Severné Írsko #Brexit