Putinov hovorca: Štáty NATO 'fakticky' bojujú proti Rusku

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v novinovom rozhovore obvinil štáty Severoatlantickej aliancie, že pokračujúcimi dodávkami zbraní Ukrajine a poskytovaním spravodajských informácií Kyjevu "fakticky bojujú proti Rusku".

28.02.2023 05:41
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Putinov hovorca Dmitrij Peskov
debata (173)

Dmitrij Peskov sa tiež posťažoval na nemeckého kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že napriek prísľubom už nehovoria so šéfom ruského štátu, a vôbec na to, že Západ „ostentatívne nepočúva“ Rusko.

Putin, ktorý pred rokom vydal rozkaz na vpád ruských vojsk do susednej krajiny, pôvodne ohlásil „špeciálnu vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ a „denacifikovať“ susednú krajinu. Tvárou v tvár ruským neúspechom na bojisku v preťahujúcej sa vojne ruský prezident tvrdí, že Rusko vlastne čelí celému kolektívnemu Západu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte vlani na túto tému pobavil vtipom, že Rusko „bojuje“ s NATO, desaťtisíce ruských vojakov už padli, ale NATO sa do boja ešte nedostavilo.

„NATO v podstate vystupuje ako jeden blok už nie ako naši predpokladaní protivníci, ale ako nepriatelia. Ich rozviedky 24 hodín každý deň pracujú proti nám, ich zbrane, ako nedávno zdôraznil Putin, bezplatne dodávajú Ukrajine a strieľajú po našich vojakoch,“ povedal Dmitrij Peskov v rozhovore, ktorý zverejnil ruský denník Izvestija.

V nových zásielkach sa technická úroveň zbraní dodávaných Ukrajine ustavične zvyšuje. „Tieto krajiny – Francúzsko, Anglicko a USA – sú v jednej organizácii, ktorá fakticky bojuje proti nám, nachádza sa v stave priameho ozbrojeného stretu, so zreteľom na ich zbrane na Ukrajine,“ tvrdil Peskov.

„Tu nemožno nič zakrývať, nič uhládzať, je nutné nazývať veci pravými menami. Jednoducho to musia pochopiť, hoci zakaždým ako mantru opakujú, že nechcú byť účastníkmi konfliktu,“ dodal.

„Počuli sme veľa vyhlásení Scholza a Macrona, ktorí hovorili, že chcú ďalej rokovať s Putinom, aby hľadali nejaké cesty a východiská zo situácie. Ale v poslednom čase žiadne iniciatívy neboli,“ povedal hovorca.

Tvrdil tiež, že rastúca angažovanosť Francúzska v konflikte znižuje Macronov potenciál ako prostredníka pri urovnaní konfliktu. „Počuli sme päť či šesťkrát Macronove vyhlásenia o pripravenosti zavolať Putinovi a rokovať, ale všetci by mali vedieť, že neboli žiadne (také) žiadosti či sondovanie možného termínu,“ povedal.

Peskov tiež nabádal „kolektívny Západ vedený USA“, aby zmenil prístup k chápaniu ruských obáv o vlastnú bezpečnosť v duchu tézy o nedeliteľnej bezpečnosti a tiež bod čínskeho plánu na urovnanie ukrajinského konfliktu, že bezpečnosť jednej krajiny nemožno zabezpečiť na úkor bezpečnosti iného štátu, čo podľa hovorcu zodpovedá ruskému postoju. „Čína je obrovská, mocná krajina, ktorej záujmy si žiadny hráč na medzinárodnej scéne nemôže dovoliť ignorovať,“ vysvetľoval hovorca.

Pripustil však, že za súčasnej situácie, predovšetkým v Kyjeve, nemožno dúfať, že by sa mohlo pristúpiť k posudzovaniu nuancií mierových plánov.

Vo vyhláseniach západných krajín po Putinovom vyhlásení, že pozastavuje účasť Ruska na dohode obmedzujúcej počty strategických jadrových zbraní a ich nosičov, bolo podľa Putinovho hovorcu počuť len „pomerne nekompromisné odsúdenie Ruska a absencia akejkoľvek ochoty prihliadať na obavy Ruska“.

Západné krajiny „tvrdošíjne nechcú počuť Putinove slová“ – a tu sa podľa Peskova ukazuje správnosť prezidentovho názoru, ktorý povedal, že „ostentatívne nás nechcú počuť, ale tak to už viac nebude“.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine