Mašinéria sa rozbehla: Putinovi trollovia už poslali rumunských vojakov do Moldavska. Bukurešť: Hoax

Rumunské ministerstvo obrany vyjadrilo obavy v súvislosti s nepravdivými správami šíriacimi sa na početných proruských webových stránkach, ako aj na sociálnych sieťach Twitter a Telegram.

28.02.2023 14:43 , aktualizované: 15:59
rumunsko Foto: ,
Ilustračná snímka. Členovia posádky bojového tanku Leclerc počas spoločného francúzsko-amerického cvičenia na strelnici v Capu Midia na pobreží Čierneho mora v Rumunsku vo štvrtok 9. februára 2023. Americké a francúzske jednotky sú súčasťou bojovej skupiny NATO v Rumunsku.
debata (12)

Dezinformácie, podľa ktorých sa rumunskí vojaci presúvajú do susedného Moldavska, prevzali už aj niektoré zahraničné médiá vrátane gréckych, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Ministerstvo obrany v Bukurešti jasne dementovalo nepravdivé tvrdenia, podľa ktorých majú byť rumunskí vojaci s raketometmi HIMARS a protilietadlovými tankami typu Gepard na ceste do susednej Moldavskej republiky.

Podľa rumunského rezortu obrany sú na falošnom videu, na ktorom má byť údajne zachytený pohyb rumunských vojakov na hraniciach s Moldavskom. V niektorých prípadoch ide o zábery z generálnej skúšky vojenskej prehliadky z 1. decembra minulého roka, ktorá sa v rumunskom meste Alba Iulia konala pri príležitosti štátneho sviatku Rumunska.

Ministerstvo v Bukurešti zároveň apelovalo na občanov i médiá, aby si senzácie či paniku vyvolávajúce správy vždy overovali na tamojších úradoch, píše APA.

Stopka aerolínií

Pre zvyšovanie napätia medzi Moldavskom a Ruskom maďarská nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air od 14. marca pozastavuje lety do hlavného mesta Kišiňov.K roz­hodnutiu prišlo po tom, ako sa ruské rakety namierené proti Ukrajine začiatkom februára dostali do moldavského vzdušného priestoru.

„Bezpečnosť pasažierov a posádok zostáva hlavnou prioritou Wizz Air,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. „Vzhľadom na najnovší vývoj v Moldavsku a zvýšené, ale nie bezprostredné, riziko vo vzdušnom priestore krajiny firma Wizz Air urobila ťažké, no zodpovedné rozhodnutie a od 14. marca preruší všetky lety do Kišiňova,“ konštatovala spoločnosť. Nízkonákladový prepravca dodal, že zavedie dodatočné lety do rumunského mesta Jasy, ktoré je blízko moldavských hraníc.

Moldavská vláda na svojom oficiálnom kanáli na komunikačnej platforme Telegram uviedla: „Po analýze rizík vládne úrady dospeli k záveru, že lety v národnom vzdušnom priestore sa môžu pri dodržaní niekoľkých postupov uskutočňovať bezpečne a vyjadrili ľútosť nad náhlym rozhodnutím firmy Wizz Air.“

Moldavsko Čítajte viac Má Rusko šancu, aby v Moldavsku pripravilo puč? Odpovedá expert
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rumunsko #Moldavsko #dezinformácia