Moskva v pohotovosti: Ukrajinské drony lietajú už nebezpečne blízko. Putin volá do boja FSB

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby zvýšila svoju činnosť proti "špionážnym a sabotážnym operáciám Ukrajiny a Západu voči Rusku", informuje agentúra Reuters.

28.02.2023 18:54
dron Foto:
Ukrajinský dron UKRJET UJ-22 sa v utorok 28. februára 2023 zrútil v blízkosti kompresorovej plynovej stanice pri meste Voskresensk v Moskovskej oblasti, zhruba 100 km od ruskej metropoly.
debata (118)

V prejave predstaviteľom FSB Putin povedal, že služba musí zastaviť „sabotážne skupiny“ vstupujúce do Ruska z Ukrajiny, musí vystupňovať ochranu kľúčovej infraštruktúry a zabrániť akýmkoľvek pokusom západných bezpečnostných služieb oživiť „teroristické či extrémistické bunky na ruskom území“.

„Západné spravodajské služby už tradične v Rusku vždy aktívne pracovali a teraz sem proti nám poslali ďalší personál, technické a ďalšie zdroje. Musíme zareagovať podobne,“ uviedol Putin.

Pripustil zabitých príslušníkov FSB

Ruský prezident dal FSB pokyny, aby zabránila ilegálnym tokom zbraní do Ruska a posilnila bezpečnosť v štyroch oblastiach Ukrajiny, ktoré Moskva počas invázie čiastočne obsadila a vyhlásila za súčasť vlastného územia. Tento krok väčšina krajín neuznala, pripomína Reuters.

VIDEO: Ukrajinci: Padajú iránske drony, želajte si niečo
Video

Putin tiež pripustil, že na Ukrajine boli zabití príslušníci FSB, uviedol portál britského denníka The Guardian s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru Ria Novosti. „Žiaľ, v našich radoch sú straty. Vedenie FSB musí urobiť všetko, aby pomohlo rodinám našich padlých druhov. Vždy si budeme pamätať ich hrdinstvo a odvahu.“ Dodal, že jednotky FSB sa „priamo zúčastňujú“ na špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, ako Moskva vojnu oficiálne nazýva.

Tlačová agentúra AP píše, že ruský prezident nariadil v utorok predstaviteľom sprísniť kontrolu hranice s Ukrajinou po sérii útokov dronmi. Ruské úrady z toho obviňujú Kyjev. Tieto útoky sú novým problémom Moskvy po vyše roku invázie v susednej Ukrajine.

VIDEO: Bez strachu. Ukrajinské vrtuľníky v boji s ruskými okupantmi
Video

Budíček pre armádu

Jeden dron sa zrútil len 100 kilometrov od Moskvy, čo je pre ruské ozbrojené sily alarmujúci vývoj. Stalo sa to pri obci Gubastovo a podľa gubernátora Moskovskej oblasti Andreja Vorobiova nespôsobil žiadne škody. Uviedol, že „zrejme cielil na objekt civilnej infraštruktúry“.

Podľa fotografie dronu ide o typ krajinskej výroby. Údajne má dosah 800 kilometrov, ale nie je schopný niesť veľký náklad výbušnín, uvádza AP.

Aj keď sa Putin v prejave nezmienil o žiadnych konkrétnych útokoch, útoky dronov zasiahli viacero oblastí v južnom a západnom Rusku. Úrady v utorok tiež uzavreli vzdušný priestor nad Petrohradom v reakcii na správy, že tam spozorovali dron. Útoky dronmi nespôsobili žiadne obete, ale vyvolali bezpečnostný poplach.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Niekoľko ruských televízií v utorok tiež odvysielalo varovanie pred raketovým útokom, čo však ruskí predstavitelia pripísali hekerom.

Ukrajina sa zatiaľ neprihlásila k zodpovednosti za tieto útoky, ale neurobila to ani po predchádzajúcich úderoch a sabotážach.

HIMARS Čítajte viac Tri zbrane, ktoré za rok zmenili ruskú vojnu proti Ukrajine
118 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #FSB #vojna na Ukrajine