Experti MAAE našli v Iráne stopy vysoko obohateného uránu

Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Iráne v januári našli stopy uránu obohateného na 83,7 percenta. To je len tesne pod 90 percentami, ktoré sú potrebné na výrobu jadrových zbraní. Napísala to agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa MAAE Rafaela Grossiho. Irán tvrdí, že chce atómovú energiu využívať len na mierové účely. Veľmi vysokú úroveň obohatenia pri stopách nájdených v zariadení Fordo označil za "nezamýšľanú fluktuáciu".

28.02.2023 19:49 , aktualizované: 22:20
Irán / sankcie / EÚ / USA / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Správa MAAE podľa agentúry AP konštatuje, že inšpektori medzinárodnej organizácie 21. januára vo Forde objavili dve kaskády centrifúg typu IR-6 nakonfigurovaných spôsobom, ktorý sa „podstatne líšil“ od toho, čo Irán v minulosti tvrdil. Ďalší deň tam odobrali vzorky a našli častice vysoko obohateného uránu.

MAAE teraz s Teheránom vedie rozhovory v snahe o objasnenie záležitosti. Jeden z vysokopostavených diplomatov DPA povedal, že dosiahnuť takú vysokú úroveň obohatenia sa dá „omylom, alebo zámerne“. Doterajšie analýzy podľa neho však ukazujú, že Irán vytvoril len veľmi malé množstvo uránu obohateného na 83,7 percenta.

Medzinárodná agentúra v správe poznamenáva, že Irán má teraz k dispozícii 88 kilogramov uránu obohateného na 60 percent, čo je o 25 kilogramov viac ako v predchádzajúcom kvartáli. Zásoby uránu obohateného na 20 percent stúpli o 48 kilogramov na celkovo 435 kilogramov.

Agentúra AP je presvedčená o tom, že štvrťročná správa pravdepodobne ďalej zvýši napätie medzi Iránom a Západom. K tomu už teraz prispieva aj iránska vojenská podpora Ruska vo vojne na Ukrajine alebo tvrdé potláčanie protestov proti teheránskemu režimu.

Na výrobu jadrovej zbrane je potrebný urán obohatený na hodnoty okolo 90 percent. Odborníci však už skôr varovali, že Irán má dostatok uránu obohateného na 60 percent, aby z neho mohol vyrobiť palivo pre najmenej jednu jadrovú bombu. Šéf MAAE Grossi v januári uviedol, že by Teherán mohol vyrobiť niekoľko atómových zbraní, ak by urán, ktorý má k dispozícii, ešte obohatil.

Podľa námestníka amerického ministra obrany Colina Kahla by Iránu trvalo zhruba 12 dní, aby získal dostatok štiepneho materiálu na výrobu jednej jadrovej bomby. Kahl to podľa agentúry Reuters povedal na vypočutí v Snemovni reprezentantov. Ešte v roku 2018 by to podľa neho Teheránu trvalo celých 12 mesiacov.

irán, dohoda, jadrový program, viedeň, Mogheriniová, Zarif Čítajte viac Irán a veľmoci sa dohodli. Zmení to svet?

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns však ešte minulý týždeň na základe aktuálnych informácií spravodajcov vyjadril presvedčenie, že teheránske vedenie zatiaľ o výrobe jadrovej bomby nerozhodlo. Washington tiež nie je presvedčený o tom, že Irán disponuje všetkými technológiami potrebnými na výrobu takejto bomby.

V roku 2015 Irán podpísal so svetovými mocnosťami dohodu, ktorej súčasťou bolo zmiernenie protiiránskych sankcií výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu a záruky, že Irán nebude vyvíjať jadrové zbrane. Dohoda Iránu umožňovala obohacovať urán na maximálne 3,67 percenta.

Donald Trump Čítajte viac BBC: Tri dôvody, prečo Trump vypovedal jadrovú dohodu s Iránom

Americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od dohody odstúpil a sankcie proti Iránu obnovil. Irán potom začal dohodu porušovať. Rokovania o obnove dohody stagnujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maae #medzinárodná jadrová dohoda