Protest proti novej prozápadnej vláde Moldavska vyvolal obavy z nepokojov

Protivládny protest v moldavskom hlavnom meste Kišiňov v utorok vyvolal obavy z ďalších nepokojov. Tisíce demonštrantov požadovali, aby nová prozápadná vláda Moldavska úplne dotovala zimné účty občanov za energie a aby "nezaťahovala krajinu do vojny".

28.02.2023 20:55
Moldavsko protest protivládny obavy Ukrajina... Foto: ,
Podpredsedníčka proruskej strany Šor Marina Tauberová reční počas protivládneho protestu, ktorý organizovala skupina Hnutie za ľudí v moldavskom hlavnom meste Kišiňov v utorok 28. februára 2023.
debata (17)

Protest v Kišiňove organizovala skupina Hnutie za ľudí a podporujú ju členovia proruskej strany Šor. V 101-člennom parlamente má šesť kresiel.

Demonštranti vyzývali prezidentku Maiu Sanduovú, aby odstúpila. Skandovali „Preč s Maiou Sanduovou!“, „Preč s diktatúrou!“

rumunsko Čítajte viac Mašinéria sa rozbehla: Putinovi trollovia už poslali rumunských vojakov do Moldavska. Bukurešť: Hoax

Desiatky autobusov priviezli protestujúcich z celej krajiny a dočasne spôsobili dopravné zápchy, pretože stovky policajtov kontrolovali vozidlá vchádzajúce do metropoly Kišiňov.

Líder strany Šor, oligarcha Ilan Šor žijúci v exile, obvinil políciu zo snahy „prekaziť pokojné zhromaždenie“.

Moldavsko Čítajte viac Má Rusko šancu, aby v Moldavsku pripravilo puč? Odpovedá expert

„Boj proti vlastnému ľudu je to, k čomu sa nakoniec uchyľujú tyrani, a je to začiatok ich pádu,“ uviedol v utorok. Šor je na sankčnom zozname amerického ministerstva zahraničných vecí ako osoba pracujúca pre ruské záujmy.

Ide o druhé protivládne zhromaždenie v Kišiňove za posledné dva týždne. Prezidentka Sanduová 13. februára naznačila, že Moskva má údajne plán na zvrhnutie moldavskej vlády, aby „bolo Moldavsko k dispozícii Rusku“, a aby zvrátilo jeho proeurópske smerovanie. Rusko prezidentkino tvrdenie rázne odmietlo.

Sanduová Čítajte viac Moldavsko sa obáva „ruského“ prevratu. Moskva: Zaťahujete nás do konfliktu

Strana Šor tiež iniciovala sériu protivládnych protestov, ktoré vlani na jeseň otriasali Moldavskom – od vlaňajšieho júna kandidátom na členstvo v EÚ. Krajina zápasí s akútnou energetickou krízou, pretože Moskva dramaticky znížila dodávky zemného plynu.

Približne v tom čase moldavská vláda požiadala ústavný súd, aby vyhlásil stranu Šor za ilegálnu. Moldavská protikorupčná prokuratúra vyjadrila obvinenie, že protesty boli čiastočne financované ruskými peniazmi.

Moldavská spravodajská a bezpečnostná služba SIS v utorok oznámila, že vyhostila dvoch cudzích občanov prichytených pri „podvratných činoch“. Dvojica aktívne monitorovala a dokumentovala sociálne a politické dianie v Moldavsku, vrátane protestov, ktoré „v metropole organizovali určité politické sily“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #vojna na Ukrajine #Maia Sanduová