Pentagón nemá dôkazy, že zbrane pre Ukrajinu končia na čiernom trhu

Pentagón tvrdí, že ak sa na čiernom trhu objavili zbrane pre Ukrajinu, môžu za to Rusi, ktorí ich ukoristili.

01.03.2023 05:15
Húfnica M777 Foto: ,
Ukrajinskí vojaci ostreľujú ruské pozície americkou húfnicou M777 v Doneckom regióne v lete 2022.
debata (87)

Spojené štáty nenašli žiadne dôkazy o tom, že by niektoré zbrane poskytnuté Ukrajine skončili na čiernom trhu. Podľa agentúr Reuters a AFP to uviedol námestník amerického ministra obrany Colin Kahl počas vypočutia v Snemovni reprezentantov zameranej na vojenskú pomoc, ktorej USA poskytujú východoeurópsku krajinu, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej vojenskej agresii.

„Nevidíme žiadne dôkazy o významnom odklone,“ vyhlásil Kahl. „Naše zhodnotenie je také, že ak niektoré z týchto systémov boli odklonené, tak to urobili Rusi, ktorí veci ukoristili na bojisku, čo sa stáva vždy. Ale neexistujú dôkazy, že by ich Ukrajinci presmerovali na čierny trh,“ dodal.

VIDEO: Rýchle a presné. Ukrajinci ničia Rusov húfnicami M777.

Video

Generálny inšpektor Pentagónu Robert Storch podľa agentúry AP uviedol, že jeho úrad zatiaľ nenašiel žiadne dôkazy o tom, že by sa niektoré zo zbraní alebo pomoc v hodnote miliárd dolárov, ktoré Spojené štáty poskytli Ukrajine, stratili kvôli korupcii či sa dostali do nesprávnych rúk. Zároveň upozornil, že vyšetrovanie je len v počiatočnej fáze.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena poskytla od začiatku ruskej invázie Ukrajine vojenskú pomoc vo výške takmer 32 miliárd dolárov.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach.

Video

Niektorí republikáni – ktorých strana v januári prevzala kontrolu nad Snemovňou reprezentantov – vyjadrili skepsu ohľadom prostriedkov zaslaných vláde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše Reuters. Niektorí členovia strany úzko spriaznení s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom podľa nej vyzvali na ukončenie pomoci, hoci stranícki lídri v Kongrese pokračujúcu pomoc Kyjevu podporujú.

Výbory Snemovne reprezentantov, ktoré vedú republikáni, usporiadali v utorok dve vypočutia, píše Reuters. Ďalší vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu Douglas Sims podľa stanice CNN okrem iného uviedol, že nie je v záujme Ukrajincov sa dodaných zbraní zbaviť. „Vidíme, že ukrajinské frontové jednotky efektívne využívajú bezpečnostnú pomoc každý deň na bojisku,“ uviedla pri vypočutí Celeste Wallanderová z ministerstva obrany.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna na Ukrajine