Zrážka osobného vlaku s nákladným v Grécku má 38 obetí a desiatky zranených

Najmenej 38 obetí a viac ako sedem desiatok zranených si vyžiadala zrážka osobného vlaku s 350 ľuďmi na palube a nákladného vlaku, ktorá sa stala v utorok neskoro večer pri gréckom meste Larisa. Podľa informácií ministerstva zahraničia medzi obeťami či zranenými občania Slovenska nie sú. Ide o najtragickejšiu železničnú nehodu v Grécku za niekoľko desaťročí. Grécka vláda vyhlásila od stredy tri dni národného smútku. Miesto nešťastia navštívila prezidentka Katerina Sakellaropulosová aj premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý uviedol, že nehodu spôsobila "tragická ľudská chyba". Prednosta stanice v Larise sa už k chybe priznal, informujú miestne médiá.

01.03.2023 05:50 , aktualizované: 21:35
Grécko vlaky zrážka nehoda Foto: ,
Žeriav, hasiči a záchranári na mieste zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 1. marca 2023.
debata (3)

Nešťastie sa stalo pri meste Larisa v centrálnej časti krajiny, kde sa krátko pred polnocou SEČ zrazil vo vysokej rýchlosti osobný vlak smerujúci z Atén do Solúnu s nákladnou súpravou, ktorá išla zo Solúna do Larisy. Niekoľko vagónov sa vykoľajilo a najmenej tri začali horieť. Náraz bol taký silný, že niektorí cestujúci vyleteli von oknami, opísali preživší miestnym médiám. Medzi cestujúcimi bolo veľa študentov, ktorí sa vracali z karnevalových os­láv.

„Všetko poukazuje na to, že túto nehodu spôsobila tragická ľudská chyba,“ uviedol Mitsotakis vo večernom vyhlásení. Premiér na mieste nehody prisľúbil pomoc zraneným a pozostalým a tiež dôkladné vyšetrenie nehody. „Spravodlivosť vykoná svoju prácu. Ľudia budú hnaní k zodpovednosti a štát bude na strane ľudí,“ povedal Mitsotakis.

Počas dňa bilancia obetí postupne rástla, podvečer sa ustálila na 36. Na večernej tlačovej konferencii potom hasiči informovali o ďalších dvoch úmrtiach, počet obetí tak vzrástol na 38. Podľa niektorých gréckych médií, ktorí sa odvolávajú na vyjadrenia vrchnej súdnej lekárky, ale bolo obhliadnutých už 43 tiel. Podľa nej ide predovšetkým o mladých ľudí vo veku 20 až 30 rokov. Zo 72 hospitalizo­vaných bolo podľa hasičov večer 15 ľudí prepustených a šesť zostáva vo vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

„V jednom z vagónov mal oheň obzvlášť vysokú teplotu, 1 300 stupňov Celzia,“ uviedol hovorca hasičského zboru a dodal, že požiar sťažil identifikáciu obetí. Mnoho mŕtvych bude podľa záchranárov potrebné identifikovať pomocou testov DNA. Pátranie po prípadných preživších bude pokračovať aj v noci, v súčasnosti sa na ňom podieľa 72 hasičov spolu s piatimi tímami špecializovanými na zvládanie katastrof.

V reakcii na nehodu oznámil rezignáciu na svoju funkciu grécky minister dopravy Kostas Karamanlis, ktorý uviedol, že odstupuje, aby prejavil úctu pamiatke obetí, a dodal, že preberá plnú zodpovednosť za chyby gréckeho štátu.

V osobnom vlaku bolo 342 cestujúcich a desať členov posádky, v nákladnom vlaku boli dvaja ľudia. Spoločnosť Hellenic Train, prevádzkujúca oba vlaky, zrušila v stredu od 12.00 h miestneho času všetky svoje spoje. Hellenic Train je najväčším prevádzkovateľom železničnej dopravy v Grécku a od roku 2017 je jej vlastníkom taliansky národný dopravca Ferrovie dello Stato Italiane.

Príčina nehody sa vyšetruje. Polícia vypočula niekoľko ľudí a neskôr zatkla deväťdesiatpäťroč­ného prednostu stanice v Larise, ktorého podozrieva z nedbanlivosti, ktorá spôsobila, že vlaky išli proti sebe na rovnakej koľaji. Muž vinu najprv odmietal, no neskôr sa k svojej chybe priznal. Televízia ERT predtým citovala šéfa združenia rušňovodičov, podľa ktorého na trati nefunguje elektronický systém, ktorý má varovať pred nebezpečenstvom. „Nič nefunguje, všetko sa robí ručne. Na trati Atény – Solún sme v ‚manuálnom móde‘,“ povedal. Taktiež agentúra Reuters napísala, že grécky železničný systém potrebuje modernizáciu, mnoho spojov jazdí po jednokoľajovej trati a na mnohých miestach stále nie sú automatické signalizačné a riadiace systémy.

„Počuli sme obrovskú ranu. Bolo to strašných desať sekúnd. Prevracali sme sa vo vagóne, kým sme nespadli na bok,“ opísal dvadsaťosemročný cestujúci Sterjos Minenis. Potom podľa neho vypukla panika a chaos. „Oheň, visiace káble, rozbité okná, kričiaci ľudia, uväznení ľudia,“ uviedol Minenis.

Podľa hovorcu hasičov sa evakuácia cestujúcich odohrávala vo veľmi ťažkých podmienkach, vagóny sa vykoľajili v miernom zraze a pre niekoľko horiacich vagónov bola na mieste veľmi vysoká teplota. Stanica Skai odvysielala zábery vykoľajených a ťažko poničených vagónov. Záchranári so svetlami na čelách v hustom dyme vyťahovali z vagónov kusy kovu a hľadali uväznených ľudí, opísala AP. Na mieste zasahovalo 150 hasičov a asi 40 sanitiek.

Zranených v nemocniciach navštívil minister zdravotníctva Thanos Plevris a miesto zrážky vlakov navštívili tiež Alexis Tsipras z ľavicového zoskupenia SYRIZA a šéf opozičnej strany PASOK Nikos Andrulakis.

Sústrasť Grécku vyjadrili viaceré krajiny, okrem iného Turecko, Portugalsko, Británia, Rakúsko, Taliansko či Nemecko. „Moje myšlienky sú s gréckym ľuďom po tejto strašnej železničnej nehode, ktorá si vyžiadala v noci pri Larise toľko životov. Celá Európa smúti s vami. Želám tiež rýchle uzdravenie zraneným,“ napísala na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Podobne sa vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Moje myšlienky smerujú k rodinám obetí hroznej nehody, ktorá sa stala minulú noc pri Larise. Francúzsko stojí po boku Grékov,“ napísal Macron.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala gréckej prezidentke sústrastný telegram. „V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vám, rodinám a blízkym obetí, vyjadrujem úprimnú sústrasť. Zraneným prajem rýchle uzdravenie,“ uviedla hlava štátu v telegrame.

Tragická nehoda v Grécku sa stala aj v roku 1972, keď pri čelnej zrážke dvoch vlakov zahynulo tiež pri Larise 19 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zrážka vlakov