Ukrajina Slovensku: Ďakujeme za zbrane, zachraňujú životy

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video, v ktorom sa poďakovalo Slovensku za systém protivzdušnej obrany S-300. Kyjev ho dostal vlani.

01.03.2023 08:05
S-300, vojna na Ukrajine, Ukrajina Foto:
Systém protivzdušnej obrany S-300
debata (204)

"V marci 2022 sme požiadali priateľov, aby nám pomohli uzavrieť vzdušný priestor nad Ukrajinou. Slovensko bolo skutočným priateľom, keď sme to potrebovali,“ uviedlo ministerstvo obrany.

VIDEO: Systém S-300 na Ukrajine

Video
Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

S-300 označilo za prvý sofistikovaný protivzdušný systém s ďalekým dostrelom.

"Možno nikdy nebudeme vedieť, koľko životov zachránilo toto odvážne rozhodnutie Slovenska. Ale budeme navždy vďační!,“ zdôraznil Kyjev.

"Slovensko patrilo medzi priekopníkov v zásobovaní Ukrajiny ťažkými a komplexnými zbraňami, ktoré potrebujeme na ochranu nášho štátu. Výška Tatier a Karpát sa nevyrovná našej veľkej úcte k slovenskej vláde a slovenskému ľudu,“ uviedol rezort obrany na sociálnej sieti Twitter.

VIDEO: Naď: Rusi zničili jednu Zuzanu, S-300 Ukrajincov stále chráni

Video

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári na summite Európskej únie požiadal slovenského premiéra Eduarda Hegera o stíhačky MiG-29. No vzhľadom na to, že kabinet je len poverený vládnutím, rozhodne o tom asi až parlament. Heger tvrdil, že odovzdanie strojov nebude Slovensko zdržiavať.

VIDEO: Heger: Migy pre Ukrajinu nebudeme zdržiavať

Video

Naď opätovne potvrdil, že ak bude zvolaná mimoriadna schôdza NR SR tejto téme, zúčastní sa na nej. "Neviem, či sa poslanci k tomu uznesú, aby bola, alebo nebola, ja budem pripravený prísť,“ reagoval minister obrany na otázku, či bude zajtra k stíhačkám mimoriadne rokovanie. Bola by však podľa neho škoda, keby si Slovensko nechalo lietadlá, ktoré už nevyužije.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

"Vláda bude rokovať o darovaní stíhacích lietadiel MiG-29 Ukrajine potom, ako bude mať jasné stanovisko od poslancov NR SR. Ak vyjadria vôľu stáť na strane Ukrajiny a pomôcť jej vyradenými stíhačkami, v tom prípade sa otázkou začnú adekvátne zaoberať aj vládni predstavitelia,“ doplnila pre TASR hovorkyňa rezortu obrany hovorkyňa Martina Kakaščíková.

Minister Karas je v tejto súvislosti presvedčený, že by rozhodnutie mohla prijať aj vláda. Z dôvodu právnej istoty je však podľa neho lepšie, aby uznesenie prijal parlament. „Plne rešpektujem, že vo veci bude rozhodovať národná rada. Je to v súlade s mojím názorom aj odporúčaním,“ doplnil Karas.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ukrajina #S-300 #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna