Fínsko si odkleplo členstvo v NATO, stále však chýbajú dva podpisy

Fínsky parlament schválil návrh zákona o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie. Pre vstup do NATO sa krajina, ktorá bola dlhé desiatky rokov neutrálna, rozhodla po ruskej invázii na Ukrajinu v minulom roku. Prijatie Fínska aj Švédska, ktoré sa o členstvo v NATO tiež uchádza, musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín aliancie; zostáva ešte ratifikácia zo strany Maďarska a Turecka.

01.03.2023 13:53 , aktualizované: 02.03.2023 13:21
fínsko, nato Foto: ,
Poslanec Ilmari Nurminen (vľavo), fínska premiérka Sanna Marin a minister dopravy a komunikácií Timo Harakka v stredu 1.marca 2023 počas zasadnutia, na ktorom fínsky parlament hlasoval o vstupe krajiny do NATO, za bolo 184 poslancov, sedem proti.
debata (15)

Fínska televízia Yle uviedla, že 184 poslancov fínskeho parlamentu zákon o členstve podporilo a sedem bolo proti. Schválenie zákona, ktorý je potrebný na to, aby sa mohlo Fínsko do aliancie začleniť, sa všeobecne predpokladalo. V máji členovia jednokomorového fínskeho parlamentu schválili žiadosť Fínska o členstvo v NATO pomerom 188:8.

VIDEO: Takto sa chystajú do NATO. Fíni nacvičujú pouličné boje

Video

Fínsko pred hlasovaním uvádzalo, že jeho cieľom je dokončiť legislatívny proces do konca volebného obdobia vlády premiérky Sanny Marinovej. Na 2. apríla sú plánované v krajine parlamentné voľby a Helsinki sa chceli vyhnúť prípadnému politickému vákuu.

Dmitrij Peskov, hovorca Čítajte viac Putinov hovorca: Štáty NATO 'fakticky' bojujú proti Rusku

Fínsko a Švédsko ale stále čakajú na to, až ich žiadosť o členstvo ratifikuje Maďarsko a Turecko. Zatiaľ čo v prípade Budapešti by to nemal byť problém, Ankara má najmä voči Švédsku výhrady a kritizuje Štokholm za to, že podľa nej poskytuje útočisko kurdským radikálom a odporcom islamu nebráni vo verejných protimoslimských prejavoch.

Ďalšie dva týždne

Maďarská prezidentka Katalin Nováková v stredu vyzvala poslancov, aby ratifikovali vstup Fínska a Švédska do NATO „čo najskôr“. Podľa nového harmonogramu zasadnutí schváleného vo štvrtok budú zákonodarcovia o rozšírení NATO namiesto budúceho týždňa hlasovať až 20. marca.

Podľa servera Telex.hu vláda premiéra Viktora Orbána už vyše pol roka odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO z rôznych dôvodov.

Viktor Orbán Čítajte viac Maďarský parlament riešil členstvo v komore lekárov, nie však rozšírenie NATO

Premiér minulý piatok podotkol, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch uvedených krajín vysielajú parlamentnú delegáciu vedenú bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom.

Fidesz a KDNP vydali vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu rozširovaniu a posilňovaniu NATO. V súčasnosti však podľa nich súhlas Maďarska pre vstup do NATO požadujú krajiny, ktoré v posledných rokoch Maďarsko často urážali a nespravodlivo obviňovali.

Szijjártó hovorí jasné áno

„Podporíme vstup Fínska a Švédska do NATO, ale musí tomu predchádzať vyriešenie sporov. Za týmto účelom navštívi tieto dve krajiny na budúci týždeň parlamentná delegácia,“ píše sa vo vyhlásení.

Výsledok rokovaní delegácie podľa Telex.hu postoj vlády výrazne neovplyvní, pretože napríklad aj šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó sa jasne vyjadril, že podporujú vstup Fínov a Švédov do NATO.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu v pondelok povedal, že rozhovory so Švédskom a Fínskom o ich pristúpení budú pokračovať 9. marca. Zároveň ale poznamenal, že Ankara so švédskou žiadosťou stále nemôže súhlasiť.

VIDEO: Pozrite sa, ako NATO na švédskom ostrove cvičí na ruskú inváziu

Video
Video: NATO.

Turecko uvádza, že je ochotné zaoberať sa oddelene žiadosťou Fínska. Severské krajiny ale už skôr oznámili, že preferujú vstúpiť do aliancie spoločne.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #vojna na Ukrajine #vstup do NATO