V časoch, keď alkohol zabíjal najviac Rusov, Putin na vodke zarobil pol miliardy dolárov

Až pol miliardy dolárov mohol ruský prezident Vladimír Putin zarobiť v rokoch 2004 až 2019 z predaja obľúbenej vodky, ktorá nesie jeho meno. Vyplýva to z informácií, ktoré zistil a zverejnil ruský investigatívny web Projekt.

01.03.2023 17:36
Putin Foto: ,
Ruský vodca Vladimir Putin.
debata (60)

Ruská vodka predávaná pod značkou Putinka sa dostala na pulty tamojších obchodov v roku 2002 a do roku 2005 sa dostala na špičku trhu. V tom čase sa jej ročne predávalo viac ako 40 miliónov litrov. Nárast obľuby vodky Putinka tiež podľa webu Projekt zodpovedal obdobiu s najvyšším počtom úmrtí spojených s alkoholom v Rusku.

VIDEO: Putin hovorí s mamou dôstojníka, ktorý zahynul na Ukrajine
Video

Hoci sa majitelia značky Putinka počas rokov menili, všetci boli spojení s Putinovým vnútorným kruhom a podľa zdrojov Projektu museli časť svojich ziskov odvádzať samotnému ruskému prezidentovi.

Putinova peňaženka na Cypre

Medzi sprostredkujúcich majiteľov Putinky patrí aj na Cypre registrovaná firma Ermira Consultants, ktorú legálne vlastní petrohradský právnik Vladislav Kopylov. Podľa zistení Projektu ide v podstate o „peňaženku“ Vladimira Putina – jeho osobnú offshorovú spoločnosť.

Projekt tiež identifikoval firmu Ermira Consultants ako jednu zo spoločností spojených s výstavbou Putinovho luxusného paláca pri Čiernom mori, ktorého existenciu odhalil väznený bojovník proti korupcii Alexej Navalnyj a jeho tím v roku 2021.

Putin Čítajte viac Protikorupčný Navaľného fond zverejnil dokument o údajnom luxusnom sídle Putina. Kremeľ to poprel

Táto cyperská offshorová spoločnosť sa tiež podieľala na nákupe bytu s rozlohou 120 metrov štvorcových v prestížnej moskovskej štvrti, troch bytov a strešnej nadstavby v čiernomorskom letovisku Soči a dvoch nehnuteľností na exkluzívnom moskovskom predmestí Usovo.

Každá z týchto nehnuteľností bola zakúpená pre Putina alebo pre členov jeho najbližšieho okolia, zistil Projekt. „Používali sme termín ‚platiť s Emirou‘, čo znamenalo použitie Putinových peňazí na financovanie určitého obchodu (uskutočneného v jeho záujme),“ povedal Projektu anonymný zdroj spojený s Emira Consultants.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vodka