Mučiarne v ukrajinskom Chersone podľa vyšetrovateľov financovalo Rusko

Financovanie siete mučiarní malo byť súčasťou plánov Ruska na podmanenie, prevýchovu alebo likvidáciu predstaviteľov ukrajinskej občianskej spoločnosti alebo bežných ľudí.

02.03.2023 17:01
Ukrajina, Cherson Foto: ,
Ukrajinský billboard v Chersone na južnej Ukrajine. Zľava je na ňom napísané: "Drahá Ukrajina, si slobodná" a "Cherson, mesto - hrdina".
debata (90)

Podľa agentúry Reuters o tomto informovali vyšetrovatelia z Mobilného tímu pre spravodlivosť, ktorého prácu financuje Británia, Európska únia a Spojené štáty a ktorého členovia spolupracujú s ukrajinskými vyšetrovateľmi, vrátane tých v Chersone.

Ukrajinské úrady tento rok v januári informovali o tom, že Rusi v Chersone na desiatich rôznych miestach týrali okolo 200 ľudí. Preživší agentúre Reuters povedali, že išlo elektrické šoky alebo techniky používané na pridusenie mučených.

VIDEO: Presný úder. Rusi nie sú v bezpečí ani na ľavom brehu Dnepra
Video

Rusko, ktoré o vojne proti Ukrajine hovorí ako o „špeciálnej vojenskej operácii“, popiera, že by páchalo vojnové zločiny alebo zameriavalo svoje útoky na civilné ciele.

Mobilný tím pre spravodlivosť, ktorý vlani v máji zostavila právna firma a nadácia Global Rights Compliance, spolupracuje s ukrajinským najvyšším zastupiteľstvom. To preveruje správy o viac ako 71 000 vojnových zločinoch spáchaných na ukrajinskom území po minuloročnom 24. februári.

„Nové dôkazy zhromaždené v oslobodenom Chersone ukazujú, že Rusko mučiarne plánovalo a financovalo ich,“ uviedol tím. Dodal tiež, že dôkazy o tom, čo sa na týchto miestach dialo, vyšetrovateľom odovzdalo najmenej 1000 preživších a že viac ako 400 ľudí z Chersonu je stále nezvestných.

Čiastočne strhnutý ruský propagandistický...
Požiarnik odstraňuje ruský propagandistický...
+7Strhnuté ruské propagandistické plagáty v...

Financovanie siete mučiarní bolo súčasťou plánov ruského štátu na podmanenie, prevýchovu alebo likvidáciu predstaviteľov ukrajinskej občianskej spoločnosti alebo bežných ľudí, ktorí Rusom odporovali. Mučiarne spadali pod rôzne ruské bezpečnostné orgány, ako je rozviedka FSB, chersonská pobočka FSB alebo ruská väzenská správa, uviedli vyšetrovatelia z Mobilného tímu pre spravodlivosť. Reuters podotýka, že nebolo možné ich tvrdenie nezávisle overiť.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine #mučiareň #Cherson #Rok vojny proti Ukrajine