Rusko či fiktívny nepriateľ? Francúzi sa pripravujú na boj

Zatiaľ je to len fiktívny konflikt. Jedno z najväčších vojenských cvičení histórie Orion 23 sa však vo Francúzsku odohráva na pozadí reality. Veď ruská vojna proti Ukrajine trvá už viac ako rok.

03.03.2023 05:00
Francúzsko, Orion 23 Foto:
Cvičenie Orion 23 pozostáva zo štyroch fáz. V záverečnej časti v apríli a začiatkom mája sa doň zapojí až 12-tisíc vojakov.
debata (90)

Cvičenie sa začalo pripravovať v roku 2020. No ruská invázia má naň vplyv. "Geopolitický kontext je dôvodom na cvičenie,“ povedal podľa spravodajského portálu Radio France Internationale Yves Metayer, ktorý má vo francúzskom generálnom štábe na starosti nasadenie jednotiek.

VIDEO: Vojenské cvičenie Orion 23

Video
Video: NATO.

Cvičenie pozostáva zo štyroch fáz. Momentálne je v druhej, do ktorej sa vo Francúzsku zapojili aj NATO spojenci z USA, Británie, Nemecka, Grécka, Talianska, Holandska a Španielska. Druhá fáza potrvá do 11. marca a nasadených je v nej sedemtisíc vojakov. V záverečnej časti cvičenia v apríli a začiatkom mája sa tento počet zvýši až na 12-tisíc.

Scenár manévrov Orion 23 tvorí konflikt medzi fiktívnymi krajinami. Arnland má problémy so susedným štátom Mercure, ktorý využíva miestne milície a zároveň vytvoril vojenskú hrozbu na hraniciach.

Arnland podporuje Francúzsko a spojenci. Hypotetický nepriateľ Mercure má vojenské a geostrategické ambície. Snaží sa upevniť si svoju regionálnu dominanciu financovaním separatistickej milície na destabilizáciu južného Arnlandu. Do susedného štátu Mercure vyslal vojenské sily, prerušil komunikáciu a spustil dezinformačnú kampaň.

VIDEO: Francúzsko dodá Ukrajine stíhače (ruských) tankov

Video
VIDEO: Ministerstvo ozbrojených síl.

"Toto môže znieť povedome tým, ktorí za posledných 12 mesiacov sledovali správy,“ uviedla televízia France 24 s očividnou narážkou na Rusko.

Do cvičenia je nasadených aj približne 2 300 vojenských vozidiel vrátane 40 bojových lietadiel, viac ako 100 dronov a 30 vojnových plavidiel na čele s najväčšou francúzskou lietadlovou loďou Charles De Gaulle.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Orion 23