Grécka polícia podnikla po tragickej nehode raziu na železničnej stanici v Larise

Prednosta železničnej stanice v Larise priznal čiastočnú zodpovednosť za tragédiu. Odborári tvrdia, že nehode zrejme mohli zabrániť automatické traťové bezpečnostné systémy.

03.03.2023 10:10
Grécko vlaky zrážka vykoľajenie larisa Foto: ,
Miesto zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 3. marca 2023.
debata

Grécka polícia uskutočnila v piatok raziu na železničnej stanici v meste Larisa v rámci vyšetrovania utorkovej čelnej zrážky dvoch vlakov, ktorá si vyžiadala 57 obetí na životoch. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Polícia prostredníctvom svojho hovorcu uviedla, že v rámci razie zhabala „všetky dokumenty, ktoré môžu pomôcť vyšetrovaniu“ tragickej vlakovej nehody. Podľa zdroja z prostredia súdu išlo aj o zvukové záznamy, dokumenty a ďalší materiál.

V krajine sa medzitým stupňuje hnev v súvislosti s nedostatkami a zlyhaniami, ktoré na základe priznania úradov viedli k čelnej zrážke osobného a nákladného vlaku.

Osobný vlak bol na ceste z metropoly Atény do Solúnu, nákladný vlak išiel opačným smerom a v utorok krátko pred polnocou sa zrazili pri Larise. Vo vlaku sa viezlo množstvo študentov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom prázdninovom víkende.

Prednosta železničnej stanice v Larise priznal čiastočnú zodpovednosť za tragédiu – pustil totiž protiidúce vlaky na tú istú koľaj. Jeho obhajca ale zdôraznil, že pri tragédii boli v hre aj iné faktory.

Grécko vlaky zrážka nehoda Čítajte viac Obetí zrážky vlakov v Grécku je už 57, zverejnili video z tragédie

Odborári tvrdia, že nehode by zrejme mohli zabrániť automatické traťové bezpečnostné systémy. Za to, že tam nainštalované neboli, nesie zodpovednosť hneď niekoľko po sebe nasledujúcich vedení železničnej spoločnosti.

V Solúne sa vo štvrtok večer zišlo na protestnom zhromaždení približne 2000 ľudí. Reagovali na priznanie úradov, že k tragickej nehode prispeli nedostatky vo fungovaní štátnej správy. Polícia pre AFP uviedla, že demonštrácia vyústila do násilností.

Grécko vlaky zrážka nehoda Čítajte viac Zrážka osobného vlaku s nákladným v Grécku má 38 obetí a desiatky zranených
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zrážka vlakov