V Bielorusku odsúdili nositeľa Nobelovej ceny za mier na desať rokov väzenia

Súd v Minsku dnes odsúdil bieloruského disidenta, nositeľa Nobelovej ceny za mier a ochrancu ľudských práv Alesa Bjaljackého na desať rokov väzenia. Ďalší traja spoluobžalovaní, z ktorých jeden utiekol do cudziny a bol súdený v neprítomnosti, boli odsúdení na sedem, osem a deväť rokov väzenia, oznámili reportéri ruských a bieloruských médií zo súdnej siene.

03.03.2023 10:24 , aktualizované: 10:52
Bielorusko, disident, Ales Bjaljacki Foto: ,
Ales Bjaljacki na archívnej snímke.
debata (25)

O verdiktoch informovala tiež mimovládna organizácia Vjasna, ktorú 60-ročný Bjaljacki vedie. Bieloruské úrady Vjasnu, ktorá informuje o porušovaní ľudských práv v krajine, zakázali ako extrémistickú organizáciu.

Sudkyňa Maryna Zapasniková okrem Bjaljackého odsúdila aj jeho zástupcu Valjancina Stefanoviča, koordinátora kampane za slobodné voľby, právnika Uladzimira Labkoviča a v neprítomnosti ochrancu ľudských práv Dzmitrija Salaujova za „pašovanie hotovosti organizovanou skupinou“ a financovania protestov, ktoré vypukli proti autoritárskemu režimu v lete 2020 po tom, čo úrady znovu vyhlásili Alexandra Lukašenka za víťaza prezidentských volieb. Podľa opozície boli voľby sfalšované, Západ odmietol uznať Lukašenkovu legitimitu.

Obžalovaní vinu odmietli a proces označili za politicky motivovaný.

Vjasna na svojom webe uviedla, že počas vynášania verdiktu mali obžalovaní putá na rukách. Pripomenula tiež, že v predvečer vynesenia rozsudku vydalo 21 medzinárodných organizácií pre ľudské práva vyhlásenie požadujúce prepustenie obhajcov ľudských práv a stiahnutie všetkých obvinení proti nim.

Bjaljacki vlani získal Nobelovu cenu za mier spoločne s ruskou organizáciou Memorial, preslávenou odhaľovaním zločinov komunizmu a ochranou ľudských práv, a ukrajinským Centrom pre občianske slobody, ktoré sa okrem iného venuje vyšetrovaniu potenciálnych ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Za Bjaljackého musela cenu prevziať jeho manželka, pretože bieloruský disident bol už vo väzení. Bjaljackého priatelia pokladajú proces za pomstu Lukašenkovho režimu.

Súdny proces sa začal v januári a prokuratúra minulý týždeň oznámila, že pre Bjaljackého žiada 12 rokov väzenia, zatiaľ čo pre ďalších spoluobvinených 11, desať a deväť rokov väzenia.

„Trestné konanie proti nám, ochrancom ľudských práv z Vjasny, je politicky motivované,“ uviedol predtým Bjaljacki. „Celková situácia v krajine, keď dochádza k represiám a porušovaniu ľudských práv, svedčí o politickom pozadí tohto prípadu,“ dodal.

Podľa ochrancov ľudských práv je teraz v bieloruských väzniciach asi 1500 politických väzňov. Od leta 2020 polícia a tajná služba zadržali podľa odhadov na 50-tisíc ľudí za to, že sa zúčastnili na protestoch alebo kritizovali úrady.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Nobelová cena mieru #Ales Bjaljacký