Prvá cesta do zahraničia kráľa Karola III. povedie do Francúzska a Nemecka

Britský kráľ Karol III. navštívi koncom marca Francúzsko a Nemecko. Pôjde o jeho prvú zahraničnú návštevu od vlaňajšieho nástupu na trón, oznámil v piatok Buckinghamský palác, informovala agentúra AFP. Návšteva je naplánovaná od 26. do 31. marca, teda ešte pred korunováciou 6. mája.

03.03.2023 15:17
Britain Royals Christmas Foto: ,
Kráľ Karol III.
debata

Zahraničná cesta „oslávi vzťahy Británie s Francúzskom a Nemeckom a poznačí našu spoločnú históriu, kultúru a hodnoty,“ uviedol Buckinghamský pa­lác.

Britský kráľ s manželkou Kamilou bude na návšteve Francúzska od 26. do 29. marca. V Paríži sa stretnú s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Karol III. tiež vystúpi s príhovorom pred francúzskym senátom. Kamila spolu s francúzskou prvou dámou Brigitte Macronovou otvoria výstavu v Musée d'Orsay.

VIDEO: Aké je spojenie anglického kráľa Karola III so Slovenskom?

Video

Macronovci na počesť kráľovského páru organizujú vo Versaillskom paláci štátny banket. Karol III. a Kamila navštívia aj mesto Bordeaux na juhozápade Francúzska.

„Skutočnosť, že si kráľ Karol III. vybral Nemecko a Francúzsko ako svoje prvé destinácie pred korunováciou je významným európskym gestom,“ uviedla kancelária nemeckého prezidenta vo vyhlásení. Britský monarcha navštívi Nemecko od 29. do 31. marca a navštívi Berlín a Hamburg.

Dánska korunná princezná Mary a korunný princ...
Princezná z Walesu Kate bola na štátnom bankete...
+17Kráľovná Silvia, kráľ  Carl Gustaf, korunná...

Karola III. a Kamilu privíta na slávnostnom ceremoniáli pri Brandenburskej bráne nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Kráľovský pár sa následne zúčastní na štátnom bankete, ktorý zorganizuje Steinmeier so svojou manželkou.

Kráľ vystúpi s prejavom na pôde nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) a stretne sa aj s ukrajinskými utečencami.

Historicky pôjde o 35. oficiálnu návštevu britského monarchu vo Francúzsku a 29. v Nemecku. Karolova matka, kráľovná Alžbeta II., spolu s princom Philipom naposledy navštívili Francúzsko v roku 2014 a Nemecko v roku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Francúzsko #Karol III.