'Princip, ubi Slovaka'. Slováci v Srbsku sú znepokojení protislovenským nápisom

Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) a ďalšie organizácie vyjadrili znepokojenie nad grafitmi v srbskej obci Kysáč. Ich text bol namierený voči Slovákom. TASR o tom v piatok informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

03.03.2023 16:43
Srbsko, nápis, Princip, ubi Slovaka Foto:
Nápis v srbskej obci Kysáč znepokojil Slovákov.
debata (111)

SZSZ oznámilo, že v prevažne slovenskej dedine Kysáč vo Vojvodine na severe Srbska sa v noci na štvrtok objavil nápis ‚Princip, ubi Slovaka‘ (Princíp, zabi Slováka). Podľa SZSZ to vyvolalo „pobúrenie“ medzi obyvateľmi Kysáča a v slovenskej verejnosti v Srbsku.

SZSZ vyzvalo srbské orgány, aby takéto výzvy „v zárodku“ odsúdili. „Bohužiaľ, v nervóznej atmosfére ostatných rokov sme zaznamenali občasné poľutovaniahodné prejavy intolerancie, ktorých najkrikľavejšou ilustráciou je toto grafiti,“ uviedol Skalský. Podľa neho nejde „len o týchto niekoľko slov na miestnom múriku“, ale o odsúdenie neblahej tendencie. Neskôr pôvodný nápis niekto upravil na ‚U principu, ľubi Slovaka‘.

Nápis v srbskej obci Kysáč znepokojil Slovákov.... Foto: Twitter
Kysáč, pozmenený obrázok Nápis v srbskej obci Kysáč znepokojil Slovákov. Neskôr sa objavil jeho pozmenený variant.

„Súčasne Svetové združenie Slovákov v zahraničí vyjadrilo presvedčenie, že orgány Slovenskej republiky sa účinne zastanú slovenskej enklávy v Srbsku“ aj prostredníctvom zastupiteľského úradu, uviedlo SZSZ.

Predstavitelia Matice slovenskej v Srbsku (MSS) vo svojom vyjadrení odsúdili „prejavy nenávisti, násilia a akúkoľvek formu neprimeraného správania voči všetkým príslušníkom slovenského národa, ktorí žijú vo Vojvodine a Srbsku“.

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) v Srbsku tiež odsúdila akékoľvek vyhrážky, ktoré majú za cieľ vniesť nepokoj medzi ľudí.

„(V Kysáči) sa po stáročia pestujú a rozvíjajú dobré susedské vzťahy a multikulturalizmus, kde existuje dobrá spolupráca a práca s kompetentnými inštitúciami, čo sa prejavuje aj v podpore ďalšieho rozvoja, zachovávania a pestovania tradície, kultúry a zachovávania slovenského jazyka a písma,“ uviedla predsedníčka MRSNM v Srbsku Dušanka Petráková.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Srbsko