373. deň: Podoľak: Bachmut je stále v rukách ukrajinskej armády

Situácia v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je naďalej zložitá. Britská vojenská rozviedka tvrdí, že ukrajinské velenie posilňuje obranu mesta tým, že tam presúva elitné jednotky, informovala v sobotu britská stanica BBC.

04.03.2023 06:45 , aktualizované: 21:18
Ukrajina, Rusko, vojna Foto: ,
Ukrajinské samohybné delo strieľa na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine 2. marca 2023.
debata (819)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 373. deň
  • Belehrad poprel, že by Ukrajine dodal zbrane
  • Nemecký Rheinmetall chce postaviť továreň na tanky priamo na Ukrajine
  • Saudská Arábia doručila Ukrajine humanitárnu pomoc za 100 miliónov dolárov
  • Podoľak: Bachmut je stále v rukách ukrajinskej armády

VIDEO: Ukrajinci vyhodili do povetria most v Bachmute.

Video
Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...
Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša,...
+8Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 372. deň: Obrancov Bachmutu trápi nedostatok munície aj neznáma viróza, ale zatiaľ sa držia

21:18 Zástupca predsedu ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev označil správy o rokovaniach nemeckého zbrojárskeho koncernu o postavení továrne na výrobu tankov na Ukrajine za „primitívny trolling kyjevského režimu“.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Nemecký Rheinmetall chce postaviť továreň na tanky priamo na Ukrajine

20:40 Situácia v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je naďalej zložitá. Britská vojenská rozviedka tvrdí, že ukrajinské velenie posilňuje obranu mesta tým, že tam presúva elitné jednotky, informovala v sobotu britská stanica BBC.

Podľa britskej rozviedky sú ukrajinskí vojaci brániaci mesto pod silným náporom ruských jednotiek a v meste prebiehajú pouličné boje.

Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený.

Poradca šéfa prezidentskej administratívy Mychaljo Podoľak však podľa BBC uviedol, že ukrajinské jednotky držia Bachmut aj naďalej. Zatiaľ nebol vydaný žiadny rozkaz na ich hromadné stiahnutie, vyhlásil Podoľak.

19:21 Saudská Arábia doručila Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 100 miliónov dolárov vrátane generátorov, ktoré sú nevyhnutne potrebné po vlnách ruských raketových útokov na energetické zariadenia. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na platforme Telegram uviedol, že medzi pomocou poskytnutou zo strany Saudskej Arábie je 135 generátorov, ako aj termálne prikrývky a hygienické materiály.

Dodávka bola doručená na troch dopravných lietadlách a bude distribuovaná do šiestich regiónov Ukrajiny, priblížil Jermak.

„Humanitárna pomoc je prejavom solidarity a podpory, ktorá existuje medzi našimi štátmi,“ uviedol Jermak. „Kyjev je za túto pomoc mimoriadne vďačný,“ poznamenal.

17:38 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal trestné konanie proti zamestnancom spoločnosti Memorial, ktorí sú podozriví z rehabilitácie nacizmu. Tento čin sa v Rusku trestá odňatím slobody v trvaní do päť rokov.

S odvolaním sa na správu agentúry TASS o tom v sobotu informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), na ktorú sa odvoláva aj agentúra TASR.

Sledkom preveruje podozrenie, že Memorial zaradil na zoznamy represovaných osôb aj ľudí, „ktorí počas Veľkej vlasteneckej vojny (= druhej svetovej vojny) kolaborovali s fašistickými okupantmi“. Stíhanie sa začalo proti neznámej osobe z okruhu zamestnancov Memorialu.

17:19 Dvanásťročné dievča z Ruska, ktoré vlani na jar na hodine výtvarnej výchovy nakreslilo protivojnový obrázok, zostáva v detskom domove napriek tomu, že jej otca už z vyšetrovacej väzby prepustili do domáceho väzenia.

Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na vyjadrenie detského domova v meste Jefremov pre web 7×7 z Tulskej oblasti. Príslušná úradníčka naliehala na novinára, aby médiá prestali o tejto kauze písať.

Po tom, ako Maša Moskaľovová na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát a zverejnila aj protivojnové príspevky na internete, jej otca Alexeja stíhajú pre podozrenie z opakovanej diskreditácie ruskej armády.

Moskaľov je samoživiteľ. S dcérou žijú v Tulskej oblasti v centre európskej časti Ruskej federácie.

Po jeho zadržaní a vzatí do vyšetrovacej väzby úrady jeho dcéru Mašu poslali do detského domova.

Podľa ruskej tlače Komisia pre záležitosti mladistvých sa obrátila na súd so žiadosťou o obmedzenie rodičovských práv Alexeja Moskaľova.

16:54 V Rusku zadržali obyvateľku Moskvy, ktorá zrejme finančne pomáhala ukrajinskej armáde. Informovala o tom dnes podľa agentúr Interfax tajná služba FSB. So ženou začali trestné konanie kvôli podozreniu z vlastizrady.

Žiadne podrobnosti o žene FSB nezverejnila. Uviedla, že ju príslušníci tajnej služby zadržali v Moskve pri pokuse opustiť Ruskú federáciu. Súd ju poslal na dva mesiace do väzby. Podľa ruských zákonov hrozí za vlastizradu odňatie slobody na 12 až 20 rokov.

Portál Meduza uviedol, že podľa aktivistov za ľudské práva zo združenia Prvé oddelenie, ktoré zastupuje napríklad väzneného novinára Ivana Safronova, ide o prvý známy prípad, keď finančná pomoc Ukrajine bola príčinou začatia trestného konania kvôli podozreniu z vlastizrady. Za minulý rok bolo kvôli podozreniu z tohto trestného činu v Rusku zadržaných najmenej 20 ľudí a súdy vyniesli jedenásť rozsudkov.

16:11 Rozhovory o členstve Ukrajiny v Európskej únii by sa mohli začať už tento rok, uviedla dnes na návšteve Ukrajiny predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová. Postavenie kandidátskej krajiny získala Ukrajina vlani v lete, štyri mesiace po začatí ruskej invázie. Proces vstupu do Európskej únie trvá zvyčajne niekoľko rokov.

„Dúfam, že by sa mohli prístupové rokovania začať už tento rok. Budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii,“ uviedla podľa agentúry AFP Metsolaová na návšteve západoukrajinského mesta Ľvov. Konečné rozhodnutie bude závisieť od vlád jednotlivých členských štátov EÚ, z ktorých niektoré sú skeptické ohľadom toho, či sa Ukrajina dokáže spamätať z vojny a prijať potrebné demokratické a protikorupčné reformy, aby sa v krátkom čase kvalifikovala na členstvo, poznamenal k tomu denník The Guardian.

Metsolaová sa na Ukrajine stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom. V Bruseli však patrí medzi tých, ktorí sú optimisti a myslia si, že ako ponuku členstva v EÚ, tak aj potrebné reformy možno urýchliť.

15:06 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotnom videoprejave zverejnenom na sociálnej sieti Twitter oznámila, že bola podpísaná dohoda o zriadení medzinárodného centra pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine, ktoré bude sídliť v Haagu.

Tento krok nazvala „kľúčovým“ čo sa týka trestného stíhania zločinu agresie. Úlohou centra bude zaistiť dôkazy pre budúce súdne procesy. „Musíme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby boli páchatelia postavení pred spravodlivosť,“ zdôraznila v tvíte. „Rusko musí zaplatiť za svoje zločiny,“ uviedla podľa stanice Sky News.

Šéfka EK povedala, že ruská invázia na Ukrajinu spôsobila „nevýslovné utrpenie“. „Je známe, že ruské sily sa dopustili mučenia, zlého zaobchádzania, sexuálneho násilia a hromadných popráv, pričom neušetrili ani deti,“ uviedla. „Existujú narastajúce dôkazy o priamych útokoch (ruských síl) voči civilistom, ako aj na energetickú a inú infraštruktúru,“ poznamenala.

13:10 Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall rokuje s Kyjevom o výstavbe továrne na výrobu tankov Panther priamo na Ukrajine. Ročne by ich mohol vyrobiť až 400, povedal nemeckému denníku Rheinische Post šéf podniku Armin Papperger. Západní spojenci sa už niekoľko mesiacov snažia Ukrajine dodávať desiatky tankov, ale krajina napadnutá Ruskom tvrdí, že by ich potrebovala ďalšie stovky.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Nemecký Rheinmetall chce postaviť továreň na tanky priamo na Ukrajine

12:15 Srbsko v piatok poprelo, že vyvážalo zbrane na Ukrajinu. Učinilo tak po tom, ako sa Rusko dožadovalo oficiálneho vysvetlenia správ, že balkánska krajina dodala Ukrajine tisíce rakiet.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačić uviedol, že od začiatku vojny na Ukrajine neboli zo Srbska vyvezené žiadne zbrane žiadnej zo strán „konfliktu“. „Môžem to povedať, pretože moje ministerstvo dáva povolenie na vývoz (zbraní). Srbsko nedodáva vojenské vybavenie do žiadnej krajiny, o ktorej si myslíme, že by bola akýmkoľvek spôsobom problematická,“ povedal Dačić.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová predtým vyjadrila „hlboké znepokojenie z týchto správ“, ktoré prvý raz minulý mesiac priniesli provládne ruské médiá. „Sledujeme tieto správy,“ uviedla Zacharovová vo vyhlásení, ktoré ruský rezort zahraničia na svoje internetovej stránke zverejnil vo štvrtok večer. Dodala, že možné vyzbrojovanie Ukrajiny predstavuje „vážnu otázku“ pre srbsko-ruské vzťahy.

11:52 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na medzinárodnej konferencii Raisina Dialog v Indii vyhlásil, že Rusko je vo vojne s Ukrajinou obeťou, za čo si od publika vyslúžil posmech. V sobotu to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

„Táto vojna, ktorú sa snažíme zastaviť a ktorá bola proti nám spustená so zneužitím ukrajinského obyvateľstva,“ začal vetu Lavrov, no zháčil sa, keď sa z publika začal ozývať pobavený smiech. Po krátkej prestávke minister pokračoval: „…ovplyvnila ruskú politiku aj v oblasti energetiky.“

Lavrov vyhlásil, že Rusko sa už viac nebude spoliehať na partnerov z krajín Západu a spoľahlivých spojencov v oblasti energetiky bude hľadať v Indii alebo v Číne.

Hoci nešlo o prvú situáciu, keď Lavrov či iní ruskí predstavitelia pripísali zodpovednosť za konflikt na Ukrajine západným krajinám, šéf ruského rezortu diplomacie prvýkrát v tejto súvislosti použil výraz „vojna“. Kremeľ totiž inváziu na Ukrajinu nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“ zameranou na „demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny“.

9:08 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny. V sobotu o tom v aplikácii Telegram informoval ruský rezort obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Šojgu vykonal „kontrolu veliteľského postu jedného z ruských oddielov smerom na juh Doneckej oblasti“. Ministerstvo zároveň zverejnilo aj video, na ktorom Šojgu odovzdáva ruským vojakom medaily a prechádza sa ulicami zničeného, bližšie neurčeného mesta. Ministra obrany sprevádzal veliteľ Východného vojenského okruhu generálporučík Rustam Muradov.

Denník The Guardian pripomína, že najvyšší vojenskí predstavitelia Ruska navštevovali od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu frontovú líniu len sporadicky.

8:39 Dvaja policajti a traja civilisti prepravujúci humanitárnu pomoc utrpeli v piatok zranenia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, keď sa dostali do ruskej paľby. Civilistov previezli do nemocnice s vážnymi zraneniami. Policajti sa do zdravotníckeho zariadenia dokázali dostať sami. Informuje o tom internetová stránka news.sky.com.

7:22 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová prišla na návštevu Ukrajiny. Oznámila to v piatok večer na twitteri. V krajine sa stretla s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom. Ďalšie podrobnosti o svojej návšteve únijná politička neuviedla, píše agentúra DPA.

„Je dobré byť späť na Ukrajine,“ uviedla Metsolaová, ktorá napadnutú krajinu navštívila v apríli minulého roka a bola tak prvou vysokou únijnou političkou, ktorá prišla do krajiny počas ruských útokov.

„Budúcnosť Ukrajiny je v členstve v Európskej únii,“ uviedla ďalej Metsolaová.

Ukrajinu naposledy navštívili vysokí predstavitelia Únie, napríklad šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, na začiatku februára. Európska únia podporuje Kyjev v boji proti ruskej invázii. Ukrajina sa navyše v dlhodobom ohľade usiluje o členstvo v EÚ.

6:45 Rusko od začiatku konfliktu na Ukrajine stratilo približne dvetisíc ťažkých bojových tankov. V Hamburgu to povedal v piatok večer veliteľ síl Severoatlantickej aliancie v Európe, americký generál Christopher Cavoli. Úroveň vojenského konfliktu je podľa neho neuveriteľná. Generál tvrdí, že od začiatku bojov zomrelo či bolo ranených približne 200-tisíc ruských vojakov a 1 800 dôstojníkov, píše agentúra DPA.

Podľa Cavoliho ruská armáda každý deň vypáli na 23-tisíc delostreleckých granátov. Predchádzajúce skúsenosti podľa neho ukazujú, že dôležitým faktorom je presnosť navádzania a dostatok munície. Podľa neho má väčšiu šancu vyhrať vojnu tá krajina, ktorá dokáže rýchlejšie vyrábať muníciu, ktorú potrebuje.

„Z tohto konfliktu sme sa naučili, že civilné vedenie je absolútne zásadné,“ dodal Cavoli. Podľa neho civilní lídri dokážu zjednotiť národ a tiež inšpirovať a podnietiť zahraničných partnerov.

Rusko ani Ukrajina údaje o svojich bojových stratách neuvádzajú. Údaje o stratách protivníka potom zvyčajne nie je možné nezávisle overiť.

819 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine