Najdrahšie cestoviny? Ako môžu potrestať poslanca, ktorý počúval Putina so špagetami za ušami?

Michail Abdalkin sa čoskoro dozvie, či niekoľko špagiet, ktoré si zavesil na hlavu, bude najdrahšími cestovinami v dejinách Ruska.

04.03.2023 08:50
debata (9)

Súd sa začne zaoberať jeho prípadom siedmeho marca. Abdalkin je regionálny poslanec, ktorý vo svojej kancelárii pozeral prejav prezidenta Vladimira Putina so špagetami visiacimi na ušiach.

VIDEO: Poslanec Michail Abdalkin počúva Vladimira Putina so špagetami na ušiach.

Video

Poslancovi za komunistickú stranu v Samarskej oblasti prišili na krk paragraf o diskreditácii armády. (Putin venoval veľkú časť svojho prejavu vojne proti Ukrajine, ktorú Moskva označuje za tzv. špeciálnu vojenskú operáciu.) Abdalkinovi síce nehrozí trest odňatia slobody, ale finančná sankcia môže byť vysoká. Súd by mu mohol uložiť pokutu až do výšky 200-tisíc rubľov, čo je v prepočte bezmála 2500 eur. (V Samarskej oblasti vychádza výška priemernej mesačnej mzdy zhruba na 400 eur.) Poslanec však nemá strach: „Dokážem svoju nevinu."

Vladimir Putin, prejav regionálny politik Čítajte viac Počúval Putinov prejav so špagetami na ušiach, čaká ho súd

Zatiaľ nie je verejne známe, v čom vyšetrovatelia zistili porušenie zákona, čiže „diskreditáciu armády". Abdalkin na otázku denníka Kommersant reagoval, že ešte nemal čas prečítať si text vzneseného obvinenia.

„Krátka videonahrávka poslanca so špagetami za ušami vznikla, keď Putin rozprával o dlhých storočiach kolonializmu, diktátu a hegemónie USA i NATO, ako cynicky oklamali svet táraninami o hľadaní mieru a o ich oddanosti rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN vo vzťahu k Donbasu," poznamenal Kommersant.

Abdalkin na sociálnej sieti poznamenal, že Putinov prejav sledoval na podnet podpredsedníčky regionálneho parlamentu. „Plná podpora, úplný súhlas, skvelý výkon. Za posledných 23 rokov som nič podobné nepočul. Príjemne prekvapený," 34-ročný poslanec zjavne ironicky zhodnotil na sociálnej sieti prejav Putina, ktorý je šéfom Kremľa už 23 rokov. Zároveň zverejnil svoju krátku videonahrávku, ako na monitore sleduje rečniaceho prezidenta a hlavou mu súhlasne prikyvuje.

Jedným z prvých politikov, ktorí pobúrene reagovali, je člen federálneho parlamentu Alexandr Chinštejn: „Prinajmenšom zvláštny trik, vhodnejší pre ukrajinského, ale nie pre ruského poslanca. Dúfam, že vedenie komunistickej strany dokáže udržať na uzde svojich spolustraníkov," napísal na sociálnej sieti poslanec vládnej strany Jednotné Rusko.

Komunisti ubezpečili, že kauze sa budú venovať. „Bola to hlúposť. Zachoval sa krajne neeticky," podľa agentúry RIA-Novosti povedal v prvej reakcii hovorca komunistickej strany Alexandr Juščenko s tým, že na počin Abdalkina si posvieti ústredná revízna komisia partaje.

Opozičný federálny poslanec Vladimir Košelov z Liberálnode­mokratickej strany Ruska (LDPR) apeloval na šéfa celoštátneho vyšetrovacieho výboru Alexandra Bastrykina, aby sa Abdalkin pred súdom zodpovedal za porušenie prísnejšieho paragrafu. „Zároveň vyzval regionálny parlament, aby ho zbavil poslaneckého mandátu," napísal Kommersant. Najsilnejší kritici Abdalkina dokonca tvrdia, že odplatou za zosmiešňovanie so špagetami za ušami by mu mal byť možno dokonca až povolávací rozkaz na rusko-ukrajinský front. „Treba ho poslať na vojenčinu," citoval server Svoboda šéfa LDPR v Samarskej oblasti Alexandra Stepanova.

Na súdnom pojednávaní sa možno k slovu dostanú aj jazykovedci. Podľa ruského frazeologického slovníka totiž vešať niekomu slíže (špagety) na uši je niečo podobné ako človeku tlačiť kaleráby do hlavy. Pre kauzu Abdalkina sa zišiel regulačný výbor samarského parlamentu. Jeho členovia jednohlasne odsúdili jeho správanie.

Marina Antimonová, podpredsedníčka regionálneho parlamentu, adresovala Abdalkinovi, ktorý na zasadnutí nebol, viac-menej rečnícku otázku: „V ktorom momente si zavesil na uši špagety, keď prezident vyhlásil minútu ticha za mŕtvych? Všetci sme pokraji svetovej katastrofy, ako je možné posmievať sa v takej chvíli?" Dodala, že jej starý otec bol komunista, preto ju veľmi zabolelo, čo urobil Abdalkin: „Komunistickú stranu očiernil človek, ktorý vo svojom živote neurobil vôbec nič“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine