ISW: Ukrajinské sily zrejme pri Bachmute chystajú ústup bojom

Ukrajinské sily sa zrejme chystajú vytvoriť podmienky pre riadený ústup bojom z častí oblasti okolo Bachmutu na východe Ukrajiny. Vo svojej analýze z piatkového večera to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

04.03.2023 09:07
Ukrajinskí vojaci pri Bachmute Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pri Bachmute.
debata (227)

VIDEO: Ukrajinci vyhodili do povetria most v Bachmute.

Video

Geolokačné snímky podľa neho potvrdzujú, že ukrajinské jednotky v oblasti zničili dva dôležité mosty – jeden cez rieku Bachmutivka v severovýchodnej časti mesta a druhý na ceste západne od Bachmutu do obce Chromove.

O Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruskí agresori v poslednom čase intenzívne boje s mnohými padlými. Bitka má pritom podľa expertov skôr symbolický ako strategický význam.

„Preventívne zničenie mostov pravdepodobne ukazuje, že ukrajinské jednotky možno chcú spomaliť presun ruských síl na východe Bachmutu a obmedziť na západe ruským silám prípadné únikové cesty z Bachmutu,“ píše ISW.

{* embed=„infogram“ | src=„bachmut-mapa-1h8n6m3151exz4ד *}

O dobytie Bachmutu, ktorý mal pred vojnou zhruba 70 000 obyvateľov, sa ruské jednotky usilujú približne od vlaňajšieho mája. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanskyj na konci februára povedal, že ukrajinské sily by sa mohli stiahnuť z pozícií v Bachmute, ak bude treba. Ukrajina podľa neho opevnila oblasť západne od Bachmutu takým spôsobom, že aj keby sa ukrajinskí vojaci začali sťahovať, ruské sily by nemuseli byť schopné ovládnuť rýchlo celé mesto.

„Ak velenie ukrajinskej armády považuje za nevyhnutné sa z Bachmutu stiahnuť, bude zrejme vykonávať obmedzené a kontrolované sťahovanie z obzvlášť ťažkých sektorov východného Bachmutu, súdu podľa vyhlásenia Ukrajincov a hlásených ukrajinských akcií,“ píše ISW.

Aj podľa britského ministerstva obrany je ukrajinská obrana Bachmutu pod veľmi tvrdým tlakom. Ruskej armáde aj jednotkám žoldnierskej Wagnerovej skupiny sa podarilo postúpiť do severných predmestí mesta. Túto oblasť síce aj naďalej ovládajú Ukrajinci, sú ale teraz oveľa viac zraniteľní vzhľadom na to, že na nich môžu Rusi útočiť z troch strán, uviedol britskí spravodajcovia.

„Ukrajina do oblasti vyslala elitné jednotky a počas posledných 36 hodín boli zničené dva kľúčové mosty v Bachmute, vrátane životne dôležitého mosta spájajúceho mesto s poslednou hlavnou zásobovacou trasou z Bachmutu do obce Časiv Jar,“ dodalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Za uplynulý deň odrazili ukrajinské sily vyše 150 ruských útokov, informoval ukrajinský generálny štáb. „Nepriateľské sily zameriavajú svoje hlavné úsilie na útočné operácie na frontoch pri obciach Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske,“ dodala armáda. Konkrétne Rusi vykonali 32 leteckých útokov a šesť raketových útokov, v 86 prípadoch útočili zo salvových raketometov. Niektoré z týchto útokov smerovali na civilnú infraštruktúru.

Podľa Kyjeva majú Rusi v týchto bojoch veľké straty, o čom svedčia okrem iného aj preplnené nemocnice v okupovanej Doneckej oblasti. Rovnako však hovorí aj ruská strana o vysokých ukrajinských stratách a tiež argumentuje plnými nemocnicami. Pokiaľ ide o boje na fronte pri Bachmute, ukrajinská armáda potvrdila, že Rusi pokračujú v úsilí o obkľúčenie mesta. Ukrajinci sa snažia ich útoky pri viacerých obciach aj naďalej odrážať.

Jevgenij Prigožin – šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa podieľa na dobýjaní Bachmutu – vo videu zverejnenom v piatok na Telegrame uviedol, že Bachmut je „prakticky obkľúčený“ a že ukrajinským obrancom zostáva iba jedna úniková cesta. Vyzval tiež ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vojakov z Bachmutu stiahol. Snímka ďalej ukazuje troch údajných ukrajinských zajatcov – staršieho muža a dvoch mladíkov, ktorí žiadajú o prepustenie do­mov.

Bachmut má spornú strategickú dôležitosť, kvôli dĺžke bojov a veľkým stratám na oboch stranách však získal veľký symbolický význam.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut