Čína da viac na zbrojenie: Máme zodpovednosť ako veľmoc, iných neohrozujeme

Čínsky parlament sa na tohtoročnom zasadnutí, ktoré sa začne v nedeľu, chystá schváliť aj viac peňazí pre armádu. Hovorca zhromaždenia to v sobotu obhajoval aj zodpovednosťou Číny ako veľmoci a ubezpečoval, že iné krajiny tým nie sú ohrozené, uviedla agentúra DPA.

04.03.2023 11:05
debata (7)

Poslanci zvolia aj nové vedenie krajiny a podľa odborníkov bude aj ďalších päť rokov na čele štátu prezident Si Ťin-pching, ktorému je teraz 69 rokov. Zmeny v ďalších vysokých funkciách, vrátane premiérskej, len upevnia jeho moc.

Zasadnutie takmer 3 000 poslancov Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (VSLZ) v pekinskom Paláci ľudu trvá väčšinou zhruba týždeň. Hlasovanie o rozsiahlych zmenách vo vedení štátu a vlády, ktoré sa konajú raz za desať rokov, bývajú na záver zasadnutia.

Ešte pred začiatkom zasadnutia čínske vedenie obhajovalo očakávané výrazné posilnenie výdavkov na armádu. Obranný rozpočet bude podľa agentúry DPA predložený už v nedeľu na začiatku plenárneho zasadnutia. V čase hrozieb voči demokratickému Taiwanu, sporných územných nárokov, ktoré Peking uplatňuje vo Východočínskom a Juhočínskom mori, a súperenia so Spojenými štátmi očakáva napríklad berlínsky inštitút čínskych štúdií Merics nárast armádneho rozpočtu o viac ako sedem percent.

Hovorca zhromaždenia Wang Čchao ešte žiadne čísla neuviedol. „Za nárastom výdavkov na obranu nie je len potreba reagovať na komplexné výzvy pre bezpečnosť, ale aj potreba prevziať zodpovednosť ako veľmoc,“ povedal Wang. „Vojenská modernizácia Číny iné krajiny neohrozuje,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #armáda #zbrojenie