Stalin 70 rokov po smrti. "Je tu stále s nami. Len fúzy si oholil," hovoria Rusi

Rusko si v nedeľu pripomenulo 70. výročie úmrtia Josifa Stalina. Piaty marec už dlhé desaťročia rozdeľuje krajinu na protichodné tábory. Zatiaľ čo prívrženci demokratických hodnôt ho oslavujú ako deň oslobodenia od tyrana, komunisti smútia za svojím vodcom.

05.03.2023 17:56
Stalin Death Anniversary
Vodca ruských komunistov Gennadij Ziuganov kladie kvety k hrobu Stalina na moskovskom Červenom námestí v deň 70. výročia úmrtia sovietskeho diktátora.
debata (6)

Lídri i prostí stúpenci komunistickej strany v Moskve už tradične položili kvety k hrobu diktátora pri kremeľských múroch. Fotografie Stalinovej busty zasypanej kvetmi na svojom telegramovom kanále uverejnil aj zástupca veliteľa ruských inváznych síl na Ukrajine Sergej Surovikin. „V rámci tradičnej akcie Dva karafiáty súdruhovi Stalinovi k 70. výročiu jeho smrti bolo k hrobu otca národov pri kremeľskom múre položených 6 400 šarlátových karafiátov,“ napísal generál.

Stalinov vnuk Čítajte viac Za Stalinom som neplakal, hovorí jeho vnuk

V deň 70. výročia smrti Stalina odporcovia diktatúry usporiadali v Moskve alternatívnu spomienkovú akciu. Moskovčania tak reagovali na výzvy na webe, aby proti oživeniu totality v Rusku protestovali položením kvetov k pamätníku skladateľa Sergeja Prokofieva.

Kým pohrobkovia diktátora niesli kvety k Stalinovmu hrobu na Červenom námestí, kytice sa objavili aj pri pamätníku autora slávneho baletu Rómeo a Júlia či hudobnej rozprávky Peter a Vlk, ktorý sa nachádza neďaleko Kremľa.

Prokofiev, rodák z Ukrajiny, zomrel rovnako ako Stalin 5. marca 1953. Kvôli smrti Stalina v sovietskej metropole nezvýšili žiadne voľné kvety. Na pohreb skladateľa preto jeho blízki museli kytice narezať z izbových rastlín.

Śéf komunistickej strany Gennadij Ziuganov po položení kvetov k diktátorovmu hrobu predniesol prejav. Načrtol v ňom paralelu medzi postavami Stalina a Putina, ako aj medzi Veľkou vlasteneckou vojnou a súčasnou ruskou agresiou proti Ukrajine, po ktorej sa Západ postavil jednoznačne na stranu obete.

Komunistickí stúpenci si 70. výročie úmrtia...
Russia Stalin Death Anniversary Komunistickí stúpenci si 70. výročie úmrtia sovietskeho diktátora Josifa Stalina pripomenuli v centre Moskvy.

„Putin je dnes postavený pred fázu likvidácie, keď úlohou je zlikvidovať nielen ruský štát, ale bola vyhlásená vojna celému ruskému svetu. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa zjednotili v boji proti nacizmu a fašizmu," vyhlásil Ziuganov, pričom šéfovi Kremľa poradil, aby nabral ľavicový kurz.

Archív Jakova Džugašviliho ml . Čítajte viac Som stalinista, tvrdí Stalinov vnuk

Paralely medzi Stalinom a súčasným ruským prezidentom na výročie zazneli aj zo strany demokratických kritikov Kremľa.

„Je to už 70 rokov, čo zomrel Stalin, pozrieš sa von oknom – a on je tu s nami. Iba čo si oholil fúzy,“ napísal na svojom telegramovom účte politológ Arkadij Dubnov.

Niektorí kritici Kremľa sa neubránili tomu, aby Putinovi zaželali podobný koniec, ako mal Stalin, ktorý skonal na mŕtvicu, keď mal len o štyri roky viac, ako má dnes sedemdesiatročný šéf Kremľa.

„Keď život miliónov ľudí začína závisieť od biológie jednej polomŕtvoly, tak nech žije Cheyne-Stokesovo dýchanie (patologický typ dýchania pri nedostatočnom zásobení mozgu kyslíkom, ktorý často predznamenáva fatálny koniec – pozn.) Všetko najlepšie k sviatku. Zdochol ten, zdochne aj tento,“ napísal na Facebooku v exile žijúci satirik Viktor Šenderovič.

Viktor Šenderovič Čítajte viac Porážka je šanca pre Rusko, myslí si satirik Šenderovič

Jekaterinburský novinár Dmitrij Kolezev uvažuje podobne ako Šenderovič. „Na jednej strane sa zdá dôležité, aby súčasný tyran nezomrel pokojne na pohovke vo Valdaji alebo Gelendžiku (Putinove vidiecke rezidencie – pozn.), ale dožil sa súdneho procesu. Na druhej strane som si celkom istý, že živý Vladimir Putin je hlavnou príčinou, prečo sa vojna na Ukrajine ešte neskončila. Preto, viete čo, do čerta s ňou, so spravodlivosťou. Zastavenie vojny je dôležitejšie,“ napísal na Telegrame v zahraničnom exile pôsobiaci novinár.

Jevgenij Džugašvili Čítajte viac S Churchillom a Rooseveltom pil na Stalina

Obľuba Stalina v Rusku v posledných rokoch rastie. „Efektívny manažér“, ako diktátora označuje Putin, sa vlani podľa prieskumu sociologického ústavu VCIOM zaradil do prvej trojky najprominentnejších postáv ruskej histórie spolu s Alexandrom Puškinom a Petrom Veľkým.

Niektorí provládni experti nevylučujú, že popularita Stalina môže ešte rásť, čo zrejme Putina podnieti, aby sa nehanbil otvorenejšie prihlásiť k sovietskemu diktátorovi, ako svojmu vzoru.

„Putin vie, že Rusko od neho vyžaduje, aby sa čiastočne stal Stalinom. Ale on nechce. A preto o tom nechce hovoriť. Ak bude Rusko naďalej trpieť porážky, potom sa téma Stalina stane jednou z hlavných,“ napísal na svojom telegramovom kanále prokremeľský politológ Sergej Markov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie smrti #Vladimir Putin #Stalin #vojna na Ukrajine