Prednostu stanice v gréckej Larise obvinili, hrozí mu doživotie

Prednosta železničnej stanice v gréckom meste Larisa, ktorý je stíhaný v súvislosti s utorkovým vlakovým nešťastím, bol v nedeľu obvinený a vzatý do väzby, uviedol pre agentúru AFP nemenovaný justičný zdroj.

05.03.2023 21:52
Grécko vlaky zrážka nehoda Foto: ,
Žeriav, hasiči a záchranári na mieste zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 1. marca 2023.
debata (5)

Tento 59-ročný muž bol obvinený z podielu na „smrti veľkého počtu ľudí“. Ide o trestný čin, za ktorý v Grécku hrozí trest odňatia slobody. Dolná sadzba trestu je 10 rokov väzenia, horná je doživotie. Prednosta už predtým priznal svoju zodpovednosť za nehodu.

K vlakovej nehode došlo v utorok krátko pred polnocou približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po zrážke nákladného a osobného vlaku sa vykoľajilo niekoľko vozňov.

Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende. Vlakové nešťastie si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo najmenej 59 obetí na životoch.

V reakcii na utorkovú vlakovú nehodu sa v nedeľu pred gréckym parlamentom v Aténach zhromaždili tisícky demonštrantov, ktorí kritizovali zlyhania vlády pri riadení železničnej siete v krajine.

Protestujúci vypustili na pamiatku obetí tragédie do vzduchu stovky čiernych balónov. Niektorí na protest zapálili odpadkové koše a hádzali zápalné fľaše, na čo polícia reagovala použitím slzotvorného plynu a zábleskových granátov. Ľudí zhromaždených na námestí Syntagma sa jej tak podarilo do niekoľkých minút rozohnať.

VIDEO: Zábery z kolízie vlakov
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zrážka vlakov