Ľudskoprávnych aktivistov v Egypte odsúdili za terorizmus na dlhé tresty väzenia

Špeciálny súd v Egypte v nedeľu odsúdil štyroch dlhoročných aktivistov v oblasti ľudských práv na tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 15 rokov. Súd ich predtým uznal za vinných z terorizmu. S odvolaním sa na viaceré skupiny na ochranu práv o tom informovala agentúra AFP.

05.03.2023 22:13
debata (7)

Odsúdenými sú aktivisti spojení s hnutím Moslimské bratstvo, ktoré bolo v Egypte v roku 2013 úradne zakázané a označené za teroristickú organizáciu – po tom, ako bol počas demonštrácií zosadený prezident Muhammad Mursí.

Všetci štyria odsúdení boli členmi mimovládnej skupiny Egyptská koordinačná rada pre práva a slobody, ktorá pozastavila svoju činnosť v roku 2018, keď boli viacerí jej aktivisti zatknutí.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre obhajcov ľudských práv Mary Lawlorová v sobotu na Twitteri napísala, že bude pozorne sledovať, aby rozsudok vynesie súd nad týmito štyrmi aktivistami. Uviedla, že v roku 2018 boli svojvoľne zadržaní, väznení i mučení a v nespravodlivom procese boli obvinení z napojenia na teroristickú skupinu.

AFP pripomenula, že Egypt zneužíva obvinenia z podpory alebo financovania „terorizmu“, aby mohol aktivistov a predstaviteľov opozície zadržiavať vo vyšetrovacej väzbe čo najdlhšie.

Skupiny na ochranu ľudských práv, ktoré v krajine napočítali približne 60.000 politických väzňov, tvrdia, že dvojročná lehota na takéto zadržiavanie sa pravidelne prekračuje. Mnohí zo zadržiavaných majú v preplnených celách veľmi zlé životné podmienky.

Egypt je dlhodobo kritizovaný za nedostatky pri dodržiavaní ľudských práv.

Prezident Abdal Fattáh Sísí pritom v septembri roku 2021 spustil národnú stratégiu v oblasti ľudských práv. Predtým obnovil činnosť prezidentského rady pre udeľovanie milostí. Sľúbil tiež, že pred budúcoročnými prezidentskými voľbami sa na celoštátnej úrovni začne viesť dialóg, ktorého cieľom bude oživiť rozdrvenú politickú opozíciu v krajine.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #ľudské práva