375. deň: 5 ku 1. Bachmut zomlel ruských vojakov, aj Ukrajina utrpela veľké straty

NATO odhaduje, že ruské sily prišli pri bojoch o Bachmut o najmenej päťnásobne viac vojakov ako ukrajinská armáda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlavný veliteľ ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj mali rozdielne názory na to, či by sa ukrajinská armáda mala stiahnuť z Bachmutu, o ktoré už mesiace zvádza ťažké boje s ruskými silami. Dvaja najvyššie postavení ukrajinskí generáli však súhlasia s tým, aby Ukrajina pokračovala v obrane tohto mesta.

06.03.2023 06:00 , aktualizované: 23:47
vojna na Ukrajine, Charkov Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na cvičení neďaleko frontovej línie v oblasti Charkova na Ukrajine koncom februára.
debata (666)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 375. deň
  • NATO: V Bachmute padlo päťkrát viac Rusov ako Ukrajincov
  • ISW: Ukrajinci zrejme z Bachmutu čiastočne ustupujú
  • Na Ukrajine bol ráno vyhlásený letecký poplach
  • Ukrajina hlási zostrelenie 13 dronov vyslaných z Ruska
  • Ak Čína pošle Rusku zbrane, bude to mať následky, vyhlásil Scholz
  • Ruský minister Šojgu navštívil Mariupoľ
  • Prigožin žiada muníciu, inak vraj skolabuje celý front
  • Za uplynulý deň padlo ďalších 650 ruských vojakov
  • Kadyrovi vraj zlyhávajú obličky, môže to byť dôsledok otravy

VIDEO: To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku.

Video

23:46 Ruská vláda darovala Malawi 20-tisíc ton hnojív v rámci svojho úsilia získať diplomatickú podporu v Afrike. Slávnostné odovzdanie daru sa uskutočnilo v pondelok v hlavnom meste Lilongwe a zúčastnili sa na ňom malawijský minister poľnohospodárstva Sam Dalitso Kawale, ruský veľvyslanec v Malawi Nikolaj Krasilnikov i zástupca Svetového potravinového programu.

Krasilnikov pri tejto príležitosti povedal, že Rusko dá krajinám v Afrike 260-tisíc ton hnojív. Veľvyslanec podľa svojich slov dúfa, že africkí lídri budú tlačiť na zrušenie medzinárodných sankcií voči Rusku, keď sa v júli zúčastnia na druhom rusko-africkom samite v Petrohrade.

vagnerovci, vojna na Ukrajine Čítajte viac Odborník: Vagnerovci fungujú globálne. Ich výhry sú víťazstvom Putina

Kawale uviedol, že ruské hnojivá sa dostanú k 400-tisíc farmárskym domácnostiam a zvýšia ich poľnohospodársku produkciu.

Malawi minulý rok v Organizácii Spojených národov odsúdilo Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Viac ako 15 ďalších afrických krajín sa zdržalo hlasovania.

22:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ozbrojeným silám Ukrajiny dal pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany mesta Bachmut.

„Povedal som náčelníkovi štábu, aby našiel vhodné sily na pomoc chlapcom v Bachmute. Neexistuje žiadna časť Ukrajiny, o ktorej by sa dalo povedať, že ju možno opustiť,“ vyhlásil Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

Ukrajinský prezident ďalej dodal, že ukrajinskí vojaci „budú pokračovať v obrane každej časti krajiny“ a príde čas, keď bude „oslobodené každé mesto a každá dedina“ na Ukrajine.

Bachmut, o ktorý sa v súčasnosti už niekoľko mesiacov vedú zúrivé boje, sa podľa AFP stal akousi symbolickou cenou vo vojne Ukrajiny s Ruskom.

22:02 Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) odhaduje, že ruské sily prišli pri bojoch o Bachmut o najmenej päťnásobne viac vojakov ako ukrajinská armáda. Informuje o tom spravodajská televízia CNN, pre ktorú to pod podmienkou zachovania anonymity povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ aliancie. Zároveň však upozornil, že pomer päť ku jednej je informovaný odhad založený na spravodajských informáciách.

Napriek spomenutému priaznivému pomeru však Ukrajina utrpela značné straty pri obrane Bachmutu, povedal tiež zmienený predstaviteľ.

Ukrajinskí predstavitelia opakovane hovoria, že spôsobujú Rusku, ktoré sa snaží dobyť mesto, ťažké straty.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) zas tvrdí, že snahy Ruska dobyť Bachmut výrazne zhoršili jeho kapacitu na ďalšie ofenzívy. „Ruská armáda bude pravdepodobne mať niekoľko mesiacov problémy s udržaním akýchkoľvek následných útočných operácií, čo dáva Ukrajine šancu chopiť sa iniciatívy,“ uviedol v pondelok.

https://edition.cnn.com/…3/index.html

21:43 Na Ukrajinu sa od začiatku ruskej invázie pred viac ako rokom vrátilo z Ruskom okupovaných území vyše 300 detí. Oznámil to dnes ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

Ukrajina obviňuje Rusko, že od začiatku invázie násilne „unáša“ a „rusifikuje“ deti z obsadených oblastí. Podľa informácií Kyjeva bolo do Ruska takto odvlečených celkom 14-tisíc ukrajinských detí. Moskva toto obvinenie odmieta a tvrdí, že deti boli prevezené do bezpečia pred bojmi.

Ochranca práv dnes tiež uviedol, že medzi celkom 307 deťmi vrátenými na Ukrajinu je osemročný Saša, ktorý sa s pomocou kancelárie ombudsmana opäť stretol so svojou babičkou na Ukrajine. Akým spôsobom sa chlapca podarilo dostať na Ukrajinu, Lubinec neoznámil.

21:25 Švajčiarsko v mene neutrality zakazuje transfer vojenského vybavenia do krajiny, ktorá je vo vojne, Nemecko uistilo Švajčiarsko, že tanky nebudú reexportované na Ukrajinu.

Leopard 2, Nemecko Čítajte viac Skončia na Ukrajine? Česko chce kúpiť švajčiarske Leopardy zakonzervované 40 rokov

20:19 Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová po návšteve Ukrajiny vyzvala na konkrétne riešenia, aby sa ukrajinské deti odvlečené Ruskom mohli opätovne spojiť so svojimi rodinami.

Rusko podľa nej tým, že nevracia ukrajinské deti oddelené od rodín a ich zákonných zástupcov, vážne porušuje ľudské práva.

Ako pokračovala, ruská agresia na Ukrajine viedla k vysídleniu miliónov ľudí, čím sa mnohé deti vystavili riziku odlúčenia od rodičov alebo opatrovateľov. Tisíce ukrajinských detí, vrátane celých sirotincov a ústavov starostlivosti, boli evakuované do iných miest na Ukrajine a do iných štátov Európy. Komisárka zdôraznila potrebu posilniť identifikáciu a registráciu detí bez sprievodu v Európe a zaviesť postupy, aby sa našli ich rodiny a deti sa mohli s nimi znova spojiť.

„Mnoho ukrajinských detí postihnutých vojnou bolo odvezených alebo skončilo v Ruskej federácii alebo na územiach Ukrajiny okupovaných Ruskom. Okolnosti takýchto prípadov sa značne líšia,“ uviedla Mijatovičová. Dodala, že niektoré ukrajinské deti odvezené do Ruska dostali ruské občianstvo, aby mohli byť neskôr adoptované.

Jednou kategóriou sú siroty a deti z ústavov z regiónov Ukrajiny okupovaných Rusmi, ktoré boli odvezené do Ruska od roku 2014. Iné deti boli odvlečené z opatrovateľských ústavov nachádzajúcich sa v regiónoch Ukrajiny, ktoré sa po 24. februári 2022 dostali pod kontrolu ruských síl.

Podľa svedkov, s ktorými sa komisárka rozprávala v Kyjeve, ruské úrady často tvrdia, že presunuté deti sú siroty alebo bez rodičovskej starostlivosti. Bežne im menia opatrovnícke ústavy alebo ich umiestňujú do pestúnskej starostlivosti. Deje sa tak bez toho, aby sa ruské úrady usilovali nájsť príbuzných detí na Ukrajine.

**19:02 Deficit ruského federálneho rozpočtu sa v prvých dvoch mesiacoch roka vyšplhal na 2,58 bilióna rubľov (32,11 miliardy eur), keďže Moskva drasticky zvýšila výdavky, zatiaľ čo jej príjmy klesli po znížení vývozu ropy a plynu. Oznámilo to v pondelok ministerstvo financií v Moskve.

Ruská ekonomika sa minulý rok ukázala ako nečakane odolná voči sankciám Západu za konflikt na Ukrajine. Ale jej návrat na úrovne pred konfliktom je ďaleko, keďže viac vládnych výdavkov smeruje na armádu a cenové stropy stláčajú kľúčové príjmy Moskvy z exportu energií.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská ekonomika krváca. Pomaly, ale isto. Pozrite si, ako sa jej darí

Príjmy z ropy a zemného plynu sa v januári až februári 2023 znížili medziročne o 46,4 % na 947 miliárd RUB, ukázali predbežné údaje ministerstva financií.

Celkové rozpočtové príjmy v sledovanom období klesli o 24,8 % a výdavky v prvých dvoch mesiacoch 2023 vzrástli o 51,5 % na 5,74 bilióna RUB. Výsledkom bol deficit v rozpočte, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka 2022 zaznamenalo Rusko prebytok 415 miliárd RUB.

17:52 Ruská bezpečnostná služba (FSB) oznámila, že zmarila pokus o atentát na kontroverzného magnáta spájaného s Kremľom. Tajná služba označila za organizátora útoku zakladateľa Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý sa minulý týždeň prihlásil k cezhraničnému vpádu na územie Brianskej oblasti susediacej s Ukrajinou.

Terčom údajného útoku mal byť predseda predstavenstva skupiny spoločností Cargrad Konstantin Malofejev, uviedla FSB vo svojom vyhlásení.

Agentúra AFP uviedla, že Malofejev je podnikateľ napojený na Kremeľ, ktorého Spojené štáty obvinili z porušovania sankcií. Washington minulý mesiac uviedol, že jeho zhabaný majetok bude presmerovaný na „podporu ukrajinského ľudu“, informuje TASR.

Podľa vyhlásenia FSB bol pokus o zabitie Malofejeva naplánovaný podľa rovnakej schémy, aká bola použitá pri vražde Darie Duginovej, dcéry politológa Alexandra Dugina, – odpálením improvizovaného výbušného zariadenia pripevneného pod autom.

FSB okrem svojho vyhlásenia zverejnila aj dve videá, z ktorých jedno údajne ukazovalo okamih, keď boli výbušniny umiestňované pod auto, a druhé po deaktivácii a odstránení výbušniny robotom.

1FSB vo svojom vyhlásení uviedla, že pokus o atentát na Malofejeva zorganizoval Denis Kapustin – údajný zakladateľ Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý sa minulý týždeň prihlásil k narušeniu ruských hraníc v Brianskej oblasti na juhu európskej časti Ruskej federácie.

Vo vyhlásení sa tiež píše, že Kapustin sa narodil v roku 1984, žije na Ukrajine, prijíma rozkazy od kyjevských bezpečnostných služieb a bojuje proti ruským jednotkám.

Minulý týždeň sa tento muž, známy aj ako Denis Nikitin, prihlásil k zodpovednosti za útok v dvoch pohraničných dedinách v Brianskej oblasti. Vyhlásil to v rozhovore pre Financial Times, pričom tvrdil, že akcie jeho formácie boli údajne koordinované s Kyjevom. Ukrajinské úrady popierajú akýkoľvek podiel na tomto čine.

Ukrajinské vedenie zatiaľ obvinenia z účasti na atentáte na Malofejeva nekomentovali.

17:31 Ruskí vojaci zjavne zastrelili vojnového väzňa po tom, čo zvolal „Sláva Ukrajine!“, napísal denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zábery, zverejnené na sociálnych sieťach.

Popraveny Timofij Timofij Sadura Čítajte viac Zvolal „Sláva Ukrajine!“. Ruskí vojaci popravili bezbranného zajatca

16:59 Je to len zbožné želanie jeho nepriateľov, súčasť mocenských hier čečenského despotu alebo je to s ním skutočne vážne? O Ramzanovi Kadyrovovi, jednom z najfanatickejších jastrabov ruskej vojny proti Ukrajine, sa šíria chýry, že je vážne chorý. Vraj mu zlyhávajú obličky, čo môže byť dôsledok otravy.

Ramzan Kadyrov Čítajte viac Otrávili Kadyrova? Putin prijal jeho syna

16:42 Prokuratúra Ruskej federácie vyhlásila medzinárodnú protikorupčnú organizáciu Transparency International za „nežiaducu“ na území Ruska. V pondelok to uviedla britská stanica BBC, informuje TASR.

Podľa tlačovej služby prokuratúry toto rozhodnutie padlo kvôli tomu, že Transparency International „zasahuje do vnútorných záležitostí Ruska, čo predstavuje hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosť Ruskej federácie“. „Aktivity tejto organizácie jednoznačne presahujú deklarované ciele a zámery,“ tvrdí prokuratúra.

Zákon o tzv. nežiaducich organizáciách bol v Rusku prijatý v roku 2015. Generálnej prokuratúre dal právo prideliť príslušný štatút akejkoľvek zahraničnej alebo medzinárodnej mimovládnej organizácii, ak príslušný rezort rozhodne, že jej činnosť ohrozuje „základy ústavného poriadku, obranyschopnosť alebo bezpečnosť Ruska“.

K marcu tohto roku bolo do ruského registra „nežiaducich“ organizácií zaradených 75 subjektov.

16:20 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v pondelok povedal, že Kyjev splnil odporúčania Európskej únie pre začatie prístupových rokovaní. Pripomenul, že vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Semena Kryvonosa, čo je jedna zo série reforiem požadovaných Európskou úniou.

semen kryvonos Čítajte viac Ukrajina splnila odporúčania EÚ na prístupové rokovania. Má nového šéfa protikorupčného úradu

15:54 Dobytie východoukrajinského mesta Bachmut by nutne neznamenalo, že Moskva opätovne prevzala iniciatívu v už viac ako rok trvajúcej vojne na Ukrajine, uviedol v pondelok americký minister obrany Lloyd Austin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Myslím, že (Bachmut) má viac symbolickú ako strategickú a operačnú hodnotu,“ povedal šéf amerického Pentagónu počas návštevy Jordánska.

Pád Bachmutu by podľa Austinových slov nemusel nutne znamenať, že Rusi zmenili priebeh bojov. Nedokáže však predpovedať, či a kedy môže Bachmut padnúť.

Boje o priemyselné mesto Bachmut sú najdlhšie trvajúcou bitkou počas už viac ako rok trvajúcej ruskej invázie. Moskva by jeho dobytím získala prvú väčšiu korisť v nákladnej zimnej ofenzíve, píše Reuters.

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho jednotky už „prakticky obkľúčili Bachmut“. Podľa jeho slov však bude pozícia Ruska na frontovej línii ohrozená, ak Moskva vagnerovcom nedodá sľúbenú muníciu.

15:00 Muž z Petrohradu sa skontaktoval s dobrovoľníckou vojenskou skupinou na Ukrajine, následne si v auguste kúpil neoprénový oblek, plutvy, kompas a potápačskú baterku. Takto vybavený sa pustil do plávania. Plával dva dni a vtedy ho zadržala ruská pohraničná stráž.

lode, more, ukrajina, krym, kerčský prieliv, plavidlo, člny Čítajte viac Zatkli Rusa, ktorý sa pokúsil preplávať na Ukrajinu a bojovať v jej armáde

14:46 Dvaja najvyššie postavení ukrajinskí generáli súhlasia s tým, aby Ukrajina pokračovala v obrane Rusmi obliehaného mesta Bachmut na východe krajiny. Uviedla to kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho dnešnej porade s veliteľmi.

Náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj a veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj „sa vyslovili za pokračovanie obrannej operácie a za ďalšie posilnenie ukrajinských pozícií v Bachmute“, informovala prezidentská kancelária.

Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý rozpútala Moskva pred rokom svojou inváziou. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách.

14:15 Ukrajinský dobrovoľnícky prápor Kraken pomocou samovražedného dronu zničil radarovú vežu v Rusku. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Prápor zverejnil video, ktoré podľa neho zachytáva útok kamikadze dronu na pozorovaciu vežu v ruskej Brianskej oblasti. Dron na záberoch vežu zasiahne a nasleduje výbuch. Prápor uviedol, že vežu „zničili“ výzvedné sily.

Spravodajská agentúra sociálnych médií Storyful (so sídlom v írskom Dubline) potvrdila miesto útoku ako obec Nekislica v Brianskej oblasti – blízko rusko-ukrajinskej hranice.

13:12 Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom operačnom hlásení dnes uviedol, že ruskí vojaci sa sústreďujú na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske. Ukrajinskí obrancovia podľa neho odrazili v týchto regiónoch vyše 95 nepriateľských útokov. Podobné tvrdenia jednotlivých strán konfliktu nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

12:40 Ukrajinská armáda v Bachmute pravdepodobne vykonáva obmedzený taktický ústup, píše vo svojej najnovšej analýze bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zároveň však dodáva, že je príliš skoro hodnotiť, či Ukrajinci chystajú úplné stiahnutie z tohto východoukrajin­ského mesta.

Ukrajinská obrana Bachmutu je podľa ISW strategicky odôvodnená, pretože spotrebúva ruské ľudské zdroje a techniku – ak teda ukrajinské sily neutrpia nadmerné straty. Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý rozpútala Moskva pred rokom svojou inváziou. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách.

„Je nepravdepodobné, že by sa ukrajinské sily stiahli z Bachmutu naraz. A môžu pokračovať v postupnom ústupe bojom, aby vyčerpali ruské sily prostredníctvom pokračujúcej mestskej vojny,“ píše Inštitút pre štúdium vojny, podľa ktorého rovnako nie je pravdepodobné, že by ruské invázne sily v bojoch v meste rýchlo zaznamenali významné územné zisky. V mestskom boji výhodu zvyčajne majú obrancovia, píše ISW.

Mestské boje v Bachmute podľa neho môžu ďalej rozkladať už tak vyčerpané ruské sily, podobne ako sa to stalo počas ukrajinského ústupu bojom zo Severodonecka a Lysyčanska, čo vlani v lete fakticky ukončilo ruské útočné operácie v Luhanskej a Doneckej oblasti. Ruská ofenzíva s cieľom dobyť Bachmut pravdepodobne vyvrcholí bez ohľadu na to, či Rusi mesto dobyli, alebo nie, uvádza ďalej inštitút a poznamenáva, že ruská armáda bude mať zrejme niekoľko mesiacov ťažkosti s udržaním akýchkoľvek následných útočných operácií.

Ruské ofenzívy v smeroch na Kupjansk, Svatove a Kreminna „rovnako neprinášajú žiadne významné úspechy“, konštatuje ISW, podľa ktorého ruským silám zrejme chýba bojová sila na udržanie viac ako jednej súbežnej ofenzívy. Až ruské úsilie v okolí Bachmutu vyvrcholí – či už pred dobytím mesta alebo po ňom – budú mať ukrajinskí obrancovia pravdepodobne príležitosť prevziať iniciatívu a začať protiofenzívu, domnieva sa ISW.

12:14 Ak Čína pošle Rusku zbrane, bude to mať následky. Uviedol to nemecký kancelár Olad Scholz v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy televízie Sky News. Americkí predstavitelia nedávno varovali, že Čína môže ukončiť svoje neutrálne postavenie voči konfliktu na Ukrajine a začať Rusku dodávať zbrane a muníciu.

Reportér CNN sa Scholza spýtal, či si dokáže predstaviť sankciovanie Číny v prípade, ak by pomohla Rusku. „Myslím si, že by to malo následky. No teraz sme vo fáze, kde dávame jasne najavo, že toto by sa stať nemalo. Cítim sa relatívne optimisticky, že naše požiadavky v tomto prípade uspejú, no musíme to sledovať a byť veľmi opatrní,“ odpovedal nemecký kancelár. Bližšie informácie o tom, o aké dôsledky by mohlo ísť, Scholz neuviedol.

Nemecko je najväčšou európskou ekonomikou a Čína je v posledných rokoch jeho najväčším obchodným partnerom, pripomína Sky News.

11:58 Ruská armáda podľa spravodajských informácií britského ministerstva obrany na Ukrajine nasadzuje 60 rokov staré tanky T-62 v dôsledku pokračujúcich vysokých strát techniky. Je reálne možné, že 1. gardová tanková armáda, ktorá je ruskou elitnou silou tankových vojsk, bude vybavená tankmi T-62, uviedol britský rezort obrany. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa ministerstva obrany Veľkej Británie Rusko zo skladov vybralo približne 800 tankov T-62 a vybavilo ich lepším systémom pozorovania, čo s vysokou pravdepodobnosťou zlepší ich výkon počas nočných operácií. Podľa rezortu však majú tieto staršie modely tankov na modernom bojisku mnoho zraniteľných stránok.

11:33 Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na pondelok zostrelili 13 dronov vypustených z územia južného Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ruské sily podľa ukrajinského letectva vypustili 15 dronov typu Šáhid iránskej výroby z Brianskej oblasti, ktorá sa nachádza severovýchodne od Kyjeva. Ukrajinci zostrelili 13 z nich.

Šéf vojenskej administratívy Kyjeva Serhij Popko povedal, že drony smerovali na Kyjev. V tomto meste sa v pondelok skoro ráno rozozvučali výstražné sirény.

Rusko od októbra uskutočňuje vzdušné útoky strelami a dronmi na kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Kyjev preto spolu s prispením Západu začal posilňovať svoje systémy protivzdušnej obrany. Takéto systémy Kyjevu dodali spojenci vrátane USA a Británie.

11:00 Dvaja vysokopostavení predstavitelia nemeckej vládnej Sociálnodemokra­tickej strany (SPD) v pondelok navštívili ukrajinskú metropolu Kyjev. TASR prevzala správu z agentúry DPA. Spolupredseda SPD Lars Klingbeil s Rolfom Mützenichom, lídrom strany v Bundestagu (Spolkovom sneme), pricestovali do Kyjeva vlakom v pondelok v skorých ranných hodinách. Obaja politici absolvujú rozhovory s ukrajinskými vládnymi predstaviteľmi i poslancami.

Ako prvý ich privítal starosta Kyjeva Vitalij Kličko. „My, SPD, sme vždy dávali najavo, že bezvýhradne stojíme na strane Ukrajiny. Môžete to vidieť od prvého dňa vypuknutia vojny,“ povedal Klingbeil. Dodal, že Berlín bude Kyjev i naďalej podporovať.

Kličko označil návštevu nemeckých politikov za „dôležitý signál pre Ukrajinu“. „Čím silnejšia bude podpora pre Ukrajinu, tým rýchlejšie túto vojnu vyhráme,“ povedal.

Vládna SPD čelí kritike pre vzťahy s Moskvou pred vypuknutím ruskej invázie na Ukrajinu. Kritici vrátane Kyjeva ju obviňujú, že celé desaťročia chybne odhadovala ruského prezidenta Vladimira Putina. SPD patrila k politickým silám, ktoré verili, že spolupráca s Ruskom môže posilniť stabilitu Európy. To viedli napríklad k energetickej závislosti Nemecka na Rusku.

10:30 Keď Vladimir Putin oznámil, že ruské vojská vtrhli do susedného štátu, vyhlásil, že ich úlohou je „denacifikácia a demilitarizácia Ukrajiny". Nevedno, čo šéf Kremľa presne myslel pod týmito dvomi pojmami, ale ak mu išlo o zvrhnutie vlády v Kyjeve a o premenu jej armády na nebojaschopnú, nevyšiel mu ani jeden zámer.

Šéf Kremľa Vladimir Putin. Čítajte viac Použil by Putin proti Ukrajine atómovú zbraň?

10:13 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (27. 2. – 5. 3.) na Slovensko 14 992 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 731 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16 487 ľudí. TASR o tom informovali z Kancelárie ministra vnútra SR.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 259 006. Dočasné útočisko udelili 110 968 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 1 045 623 ľudí.

Ministerstvo vnútra (MV) SR podľa vlastných slov na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko.

10:00 Prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu vyvolalo novú vlnu falošných správ na sociálnych sieťach. Niektoré príspevky získali milióny zhliadnutí. V Spojených štátoch viacero pravicových účtov s veľkým počtom sledujúcich zverejnilo sériu ničím nepodložených tvrdení, že celá vojna na Ukrajine môže byť podvod zinscenovaný západnými médiami a vládami. Medzi užívateľmi, ktorí šírili najvirálnejšie tvrdenia, boli aj tí, ktorým v minulosti zakázali twitter, no po jeho prevzatí Elonom Muskom ich pustili späť, upozornil britský server BBC.

vojna na Ukrajine, Bachmut Čítajte viac Vojna na Ukrajine nie je, vo vakoch na mŕtvoly sa mrvia herci, šíria bludy konšpirátori spoza klávesnice

9:57 Ruská armáda na Ukrajine podľa Kyjeva za uplynulý deň stratila ďalších 650 vojakov. Celkový počet strát na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny tak vzrástol na 153 770, uviedol v pondelok na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o deväť tankov, jedenásť obrnených bojových vozidiel pechoty a sedem delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo 3 423 tankov, 6 703 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 433 delostre­leckých systémov.

9:39 Najmenej jedna osoba utrpela v pondelok zranenia, keď protivzdušná obrana v Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska zneškodnila tri rakety. Uviedol to miestny gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Padajúce úlomky rakiet poškodili aj niekoľko elektrických vedení neďaleko mesta Novyj Oskol, napísal Gladkov v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že plný rozsah škôd zatiaľ nie je známy.

„Vie sa o jednom zranenom, mužovi s ranami od šrapnelov na ruke,“ uviedol gubernátor. Nenaznačil však, kto rakety na Belgorodskú oblasť vypálil, pričom v minulosti z podobných útokov obvinil ukrajinské sily.

Belgorodská oblasť susedí s ukrajinskou Charkovskou oblasťou a od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa už viackrát stala terčom ostreľovania.

9:12 Letecký poplach pred ruskými útokmi bol vyhlásený v pondelok ráno krátko po 08.00 h na juhu a juhovýchode Ukrajiny v oblastiach vrátane Mykolajivskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Odeskej a Chersonskej, ako aj na západe vo Ľvovskej oblasti. Informovali o tom portály britského denníka The Guardian a britskej televízie Sky News.

Letecký poplach bol neskôr rozšírený na celú Ukrajinu a na celom jej území bolo počuť sirény, ktoré varovali pred prípadnými ruskými údermi.

8:47 Na hraničných priechodoch s Ukrajinou treba v utorok pre inováciu informačných systémov počítať so zdržaním. Polícia SR odporúča vodičom, aby si cesty na Ukrajinu ani z Ukrajiny v utorok neplánovali. „V prípade nevyhnutných ciest treba počítať s možným zdržaním na hraničných priechodoch s Ukrajinou,“ uviedla na sociálnej sieti.

Inovácia Schengenského informačného systému a ďalších systémov, ktoré sa využívajú pri kontrole na vonkajších hraniciach, bude trvať v utorok od 8.00 do 22.00 h.

8:20 Pozícia Ruska na frontovej línii v Bachmute na východe Ukrajiny bude ohrozená, ak Moskva nedodá muníciu. Uviedol to v pondelok zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, informuje televízia Sky News. Prigožin vo videodkaze uviedol, že jeho silám je odopieraná munícia.

„Ak sa vagnerovci teraz stiahnu z Bachmutu, skolabuje celý front… Situácia pre vojenské formácie brániace ruské záujmy nebude ružová,“ uviedol Prigožin.

V piatok šéf vagnerovcov uviedol, že jeho jednotky „prakticky obkľúčili Bachmut“. No v nedeľu povedal, že väčšina munície, ktorú mu Moskva vo februári prisľúbila, ešte nebola poslaná na front.

„V súčasnosti sa snažíme prísť na príčinu tohto: je to len obyčajná byrokracia alebo zrada?“ zamyslel sa Prigožin.

Šéf ruských žoldnierov kritizuje ruské vojenské vedenie pravidelne, pripomína Sky News.

7:40 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval na návštevu Mariupolu, uviedol podľa agentúry Interfax ruský rezort obrany. Ukrajinský prístav pri Azovskom mori vlani na jar dobyla ruská armáda po týždňoch trvajúcom obliehaní.

Ministerstvo obrany uviedlo, že Šojgu v Mariupole navštívil nové multifunkčné zdravotnícke zariadenie a vznikajúcu štvrť tvorenú 12 päťpodlažnými domami. Zástupcovia tamojších úradov ho tiež informovali o stavbe vodovodu medzi ruskou Rostovskou oblasťou a okupovanou ukrajinskou Doneckou oblasťou. So Šojguom do Mariupolu prišiel jeho námestník Timur Ivanov, ktorý má na starosti ubytovanie vojakov a zdravotnícke zabezpečenie armády.

V sobotu Moskva informovala, že Šojgu navštívil ruské jednotky bojujúce na Ukrajine. Pozrel si jedno z veliteľských stanovíšť a od veliteľa si vypočul správu o aktuálnej situácii a postupe armády.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlavný veliteľ ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj majú rozdielne názory na to, či by sa ukrajinská armáda mala stiahnuť z mesta Bachmut, o ktoré už mesiace zvádza ťažké boje s ruskými silami. TASR o tom informuje na základe správy portálu nemeckej spravodajskej televízie n-tv, odvolávajúcej sa na denník Bild.

Toto mesto v Doneckej oblasti Zelenskyj počas návštevy vlani v decembri vyhlásil za „pevnosť“. Napriek silnému odporu ukrajinskej armády hrozí Bachmutu obkľúčenie.

Zalužnyj podľa Bildu už pred niekoľkými týždňami odporučil vláde, aby zvážila stiahnutie jednotiek z Bachmutu. Zdroje v Kyjeve však uviedli, že obrana Bachmutu je správnym rozhodnutím, pretože spôsobuje ruskej armáde značné škody — personálne aj materiálne.

V prípade Zelenského a Zalužného však nejde len o vojenské témy, píše ďalej Bild. Generál sa medzi Ukrajincami teší čoraz väčšej obľube a niektorí ho už považujú za ďalšieho prezidentského kandidáta. Ľudia v okolí Zelenského by v ňom preto mohli vidieť možného súpera.

Väčšina expertov a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, ktorých oslovil Bild, zdieľa Zalužného pohľad na bitku o Bachmut. „Na začiatku bol Bachmut pre Rusov pascou, teraz sa stal pascou pre nás. Zabíjame ich v pomere 1:7 — to je z vojenského hľadiska jediný dôvod, prečo Bachmut držať. Avšak jednotky mali byť odtiaľ stiahnuté pred tromi týždňami, keď Rusi obsadili (obec) Krasnu Horu. Rozhodnutie zadržať Bachmut bolo dobré, ale teraz to prehnali,“ povedal Bildu ukrajinský vojenský poradca.

Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac 374. deň: Na ruskej strane padlo už viac ako 153-tisíc vojakov, uvádzajú Ukrajinci
666 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine