Vojna na Ukrajine nie je, vo vakoch na mŕtvoly sa mrvia herci, šíria bludy konšpirátori spoza klávesnice

Prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu vyvolalo novú vlnu falošných správ na sociálnych sieťach. Niektoré príspevky získali milióny zhliadnutí. V Spojených štátoch viacero pravicových účtov s veľkým počtom sledujúcich zverejnilo sériu ničím nepodložených tvrdení, že celá vojna na Ukrajine môže byť podvod zinscenovaný západnými médiami a vládami. Medzi užívateľmi, ktorí šírili najvirálnejšie tvrdenia, boli aj tí, ktorým v minulosti zakázali twitter, no po jeho prevzatí Elonom Muskom ich pustili späť, upozornil britský server BBC.

06.03.2023 10:00
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto: ,
Ukrajinský tank v prvej línii v Bachmute v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (48)

Jedno nepravdivé tvrdenie, ktoré sa na twitteri aj inde stáva stále populárnejším, naznačovalo, že celá vojna mohla byť nejako sfalšovaná. Ako dôkaz niektoré prominentné pravicové účty uvádzali, že údajne chýbajú zábery z frontovej línie. Jeden komentátor sa vo virálnom príspevku sťažoval na „nedostatok vojnových záberov“ a tvrdil, že „to zaváňa podvodom“.

Ďalší influencer z twitteru s 1,4 miliónmi fanúšikov tvrdil, že z vojny nie sú „žiadne zábery“ a „žiadne aktualizované podrobnosti“ o priebehu bojov. Tento príspevok zdieľal bývalý bezpečnostný poradca Bieleho domu Michael Flynn, ktorý dodal: „Trúfam si na kohokoľvek, kto by tvrdil, že sa (autor) mýli.“

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video
Hoci ukrajinské mesto Bachmut v Donecku nemá žiadny väčší strategický význam, ruskí okupanti sa ho po sérii porážok usilujú dobyť za každú cenu. A za sebou zanechávajú len hrôzu a smrť. Pozrite si, ako vyzerá Bachmut na videu ukrajinského ministerstva obrany a na zázname, ktorý na Twitteri zdieľala Maria Avdejevová, ktorá pre Pravdu poskytla viacero rozhovorov a dlhodobo dokumentuje ruskú inváziu.

Vojna na Ukrajine je však dobre zdokumentovaná. Okrem výpovedí očitých svedkov existuje dostatok záberov z frontovej línie, ktoré odvysielala BBC a ďalšie stanice. BBC tiež preverovala nepravdivé tvrdenia o niektorých kľúčových udalostiach konfliktu. Existujú aj dôkazy od vlád a agentúr z celého sveta, ktoré potvrdzujú, že vojna je skutočná. Sociálne siete boli od samého začiatku plné videí so zábermi z bojov, z ktorých mnohé novinári overili ako pravé.

Dva dni po vpáde ruských vojsk obleteli svet zábery výškovej obytnej budovy v Kyjeve s obrovskou dierou po zásahu raketou. Reportéri na mieste podrobne opisovali škody. Nedávno sa na sociálnych sieťach opäť rozšírili snímky rovnakého domu, ktorý bol medzičasom opravený a čiastočne zrekonštruovaný. Snímky viedli k tvrdeniu, že buď dom nebol nikdy zasiahnutý, alebo že celá vojna je podvod, pretože by nebolo možné opraviť budovu počas prebiehajúcej voj­ny.

Pravicový tvorca podcastov a antivakcinačný aktivista, ktorého predtým odstránený účet na twitteri bol nedávno obnovený, tiež zdieľal toto tvrdenie.

Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
+5Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...

Aj napriek pravidelným ruským vzdušným útokom nie je Kyjev frontovým mestom od konca vlaňajšieho marca, keď sa ruské sily stiahli od metropoly a jej okolia, aby sa zamerali na dobytie východu Ukrajiny. Oprava paneláka sa začala vlani v máji a podrobne o nej informovali ukrajinské médiá, ktoré aj obrazomdokumen­tovali postup rekonštrukcie počas leta a jesene.

Milióny zhliadnutí zaznamenalo video, ktoré tvrdí, že zachytáva na Ukrajine reportéra, ktorý stojí pred vyrovnanými mŕtvolami vo vreciach. Ale jedno z tiel „sa hýbe“! A to sa berie ako „dôkaz“, že mŕtvoly zahrali najatí herci, aby podporili západný príbeh o vojne na Ukrajine. „Prestaň sa hýbať, máš byť mŕtvy!“ hlásal široko zdieľaný komentár, ktorý si kládol otázku, či ide o psychologickú operáciu na ovplyvnenie verejnej mienky. S podobnými komentármi zdieľali video ďalší pravicoví influenceri.

Ukrajinci pozbierali svojich, Rusi ostali na ulici

Upozornenie: Zábery nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak fajčí cigaretu po tom, ako...
Ukrajinskí vojaci našli mŕtve telo svojho...
+6Muž si naberá vodu pred zničenou bytovkou v...

Ale video v skutočnosti pochádza z rakúskej televízie Österreich 24 a je o klimatickom proteste, ktorý sa na začiatku vlaňajšieho februára odohral vo Viedni, teda ešte pred začiatkom ruskej invázie. Aktivisti vo vreckách na mŕtvoly chceli poukázať na nebezpečenstvo emisií uhlíka pre ľudský život.

Toto video bolo ako falošné použité dokonca opakovane. Už skôr sa zdieľalo na sociálnych sieťach ako „dôkaz“, ako sa falšovali úmrtia na covid-19. Aj vtedy, rovnako ako teraz, nebolo tým, za čo sa vydávalo.

Virálne šíriace sa snímky a videá, s miliónmi zhliadnutí, zdanlivo dokazujú „náhodné“ odhalenie „tajného dvojníka“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten sa vraj omylom objavil v záberoch poľskej televízie v rovnakom oblečení ako prezident Zelenskyj pri návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve. Dotknutým „dvojníkom“ je však Zelenského telesný strážca Maksym Donec, ktorý podľa agentúry Reuters od mája 2019 riadi prezidentovu ochranku. Jeho snímky možno na internete ľahko nájsť.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #vojna na Ukrajine #dezinformácia