Ukrajina splnila odporúčania EÚ na prístupové rokovania. Má nového šéfa protikorupčného úradu

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v pondelok povedal, že Kyjev splnil odporúčania Európskej únie pre začatie prístupových rokovaní. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

06.03.2023 16:33
semen kryvonos Foto:
Nový šéf Národného protikorupčného úradu Ukrajiny Semen Kryvonos.
debata (24)

Šmyhal pripomenul, že vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Semena Kryvonosa, čo je jedna zo série reforiem požadovaných Európskou úniou. Premiér na sociálnej sieti spresnil, že jeho krajina splnila všetkých sedem požiadaviek EÚ. „To potvrdzuje naše odhodlanie posunúť sa tento rok k začatiu prístupových rokovaní,“ dodal.

Kryvonos doteraz pracoval ako vedúci štátnej inšpekcie architektúry, urbanizmu a územného plánovania.

Brusel udelil Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ vlani v júni. Práve protikorupčné reformy EÚ označila za jednu z kľúčových požiadaviek pre členstvo Kyjeva.

Prezident Volodymyr Zelenskyj tento rok sľúbil, že urobí rázne zmeny v riadiacich funkciách štátu, pretože sa objavili obvinenia z korupcie na vysokej úrovni jeho vlády.

Minister obrany Olexij Reznikov tento rok po korupčnom škandále v jeho rezorte vyhlásil, že bude mať „nulovú toleranciu“ voči korupcii. Tiež sa zaviazal, že zreorganizuje protikorupčný útvar na svojom ministerstve a do reforiem zapojí odborníkov aj občianskych aktivistov. Podľa médií sa škandál týkal nákupu potravín pre armádu za prehnane vysoké ceny.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Denis Šmyhaľ