Najsuchšia zima za 64 rokov. Francúzsko už teraz bije na poplach

Stovka prefektov francúzskych departementov by nemala váhať s rýchlym vydaním nariadení obmedzujúcich miestne využívanie vody, a to vzhľadom na alarmujúci stav podzemných vôd. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil minister zdravotného prostredia Christopha Béchu. Francúzsko zažíva najsuchšiu zimu od roku 1959.

06.03.2023 23:20
slnečnice, sucho Foto:
Takmer úplne vyschnuté pole posiate slnečnicou v Beaumont du Gatinais, 100 kilometrov južne od Paríža vo Francúzsku v auguste 2022.
debata (6)

„Bijeme na poplach vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádzame, pretože sa blížime ku koncu obdobia, pre ktoré je obvyklé dopĺňanie podzemných vôd,“ povedal Béchu. Podľa predpovedí počasia sa zdá, že by teraz malo pršať až do 15. marca. Ministerstvo sa po tomto dátume poradí s prefektmi, ako postupovať ďalej.

„Vkladáme skutočné nádeje do nadchádzajúcich dní, kedy sa predpokladá dážď na väčšine územia Francúzska, ale nie všade. Máme vážne obavy o povodie Stredozemného mora a koridor Rhôny,“ uviedol Béchu.

Kalifornia povodeň búrly záplavy Čítajte viac OSN: Celé krajiny zmiznú pod hladinou

Podľa vládnych internetových stránok Popluvia majú v súčasnosti aktivovanú žltú alebo oranžovú výstrahu pred suchom departementy Pyrénées-Orientales, Bouches-du-Rhône, Var a Ain na juhu a východe krajiny. Departementy Yvelines západne od Paríža a Savojsko na východe krajiny aktivovali nízky stupeň predbežnej výstrahy.

Béchu uviedol, že do konca týždňa dosiahne počet departementov s nejakým stupňom výstrahy pred suchom číslo dvanásť.

Nie prehnane, ale rýchlo

Nízka hladina vody vlani v lete ovplyvnila produkciu vodných elektrární a vynútila si zníženie výkonu francúzskych jadrových elektrární, ktoré využívajú riečnu vodu na chladenie reaktorov. V niekoľkých častiach krajiny boli taktiež prerušené dodávky pitnej vody, čomu by sa Béchu tento rok rád vyhol.

Minister preto vyzval prefektov, aby „nereagovali prehnane, ale rýchlo“ vzhľadom na to, že aj niekoľkodňové oneskorenie medzi oficiálnym vyhlásením stavu sucha a reštriktívnymi opatreniami môže znamenať rozdiel.

Horúčavy / Rím / Fontána / Voda / Pitie / Čítajte viac Európa zaznamenala najteplejšie leto v dejinách meraní

Národný plán hospodárenia s vodnými zdrojmi, ktorý sa pôvodne očakával v januári, by mal byť teraz zverejnený do konca marca, uviedlo ministerstvo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #sucho