376. deň: Nevýznamný Bachmut? Kyjev hovorí o morení nepriateľa, Prigožin o otvorení cesty do Ruska

Bachmut zostane centrom bojov, Ukrajinci sa z neho nestiahnu. Podľa šéfa Wagnerovcov Prigožina sa tam môže zlomiť front a otvorí sa Ukrajine cesta do Ruska.

07.03.2023 06:15 , aktualizované: 22:05
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 5. marca 2023.
debata (318)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 376. deň
  • Zelenskyj nariadil nájsť posily na obranu Bachmutu
  • Moskva a Kyjev si vymenili zajatcov, 130 Ukrajincov za 90 Rusov
  • Ukrajina požiadala Washington o sporné kazetové zbrane
  • ISW: Dobytie Bachmutu nestačí na ďalší ruský postup na východe
  • Padlo ďalších 1 060 ruských vojakov, tvrdí Kyjev
  • Poľsko pošle tento týždeň na Ukrajinu zvyšné tanky Leopard 2
  • Na Ukrajine sa rokuje o predĺžení dohody o vývoze obilia

VIDEO: To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku.

Video
vojna na Ukrajine, Charkov Čítajte viac 375. deň: 5 ku 1. Bachmut zomlel ruských vojakov, aj Ukrajina utrpela veľké straty

22:04 Ukrajinská vláda schválila nový mechanizmus, ktorý umožní nútené evakuácie detí z oblastí, kde prebiehajú boje, informuje Sky News.

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu na platforme Telegram uviedlo, že „otázku ochrany životov detí a ich okamžitej evakuácie z obzvlášť nebezpečných oblastí“ si pod svoju svoju „osobnú kontrolu“ vzala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Podľa vyjadrenia rezortu budú teraz povinné evakuácie deti závisieť na dohode miestnych samospráv s Kyjevom a vojenským velením. Ministerstvo dodalo, že deti budú pri evakuácií sprevádzať rodičia, opatrovníci či zákonní zástupcovia.

Samotná Vereščuková uviedla, že utorkové rozhodnutie by malo „rodičov podnietiť k serióznejšiemu prístupu k otázke evakuácie ich detí“. „Ak sa dospelí nedokážu postarať o bezpečnosť (svojho) dieťaťa, tak by to mal spraviť štát,“ dodala.

Zmienené ministerstvo podotklo, že mesto Bachmut je v súčasnosti jedinou takouto oblasťou – spadajúcou pod kritéria na nútenú evakuáciu detí. Vereščuková v utorok informovala, že v tomto meste, ktoré je už celé mesiace dejiskom najintenzívnejších bojov s ruskými silami, sa stále nachádza niečo pod 4000 civilistov vrátane 38 detí.

21:46 Predstavitelia bezpečnostných kruhov nevylučujú, že mohlo ísť o operáciu pod falošnou vlajkou, to znamená, že skutoční páchatelia mohli stopy nastražiť tak, aby ukazovali na Ukrajinu.

nord stream Čítajte viac Komando zodpovedné za útok na Nord Stream malo sfalšované pasy, urobilo však chybu

21:36 Rusko začalo s vývozom nafty do Saudskej Arábie vo februári, keď Európska únia (EÚ) zaviedla embargo na ruské dodávky. Ukázali to údaje spoločnosti Refinitiv.

Embargo EÚ na ruské ropné produkty platí od 5. februára, čo prinútilo ruských vývozcov presmerovať tankery do Afriky a Ázie, ako aj vykonávať prekládky z lode na loď (ship-to-ship, STS).

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv najmenej tri nákladné lode prepravujúce 190 000 ton nafty naložené vo februári v ruskom pobaltskom prístave Primorsk teraz smerujú do Saudskej Arábie.

Saudská Arábia, ktorá sama vyváža obrovské objemy ropných produktov, by po určitej rafinácii mohla reexportovať ruskú naftu do iných destinácií, uviedli obchodníci.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská ekonomika krváca. Pomaly, ale isto. Pozrite si, ako sa jej darí

20:18 Kybernetickí špecialisti Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) zaznamenali početné pokusy ruských špeciálnych služieb získať spravodajské informácie na Ukrajine pod zámienkou aktivít predstaviteľov zahraničných médií. SBU o tom informovala na Telegrame.

Ruskí okupanti podľa SBU využívajú na zber utajovaných informácií špecializované internetové platformy a odborné online fóra ukrajinských novinárov. Na tieto zdroje okupanti odosielajú žiadosti o informácie a tvária sa, že o ne žiadajú zamestnanci známych zahraničných médií. Tvrdia pritom, že materiály potrebujú na tvorbu reportáží či dokumentov o vojne na Ukrajine.

SBU tvrdí, že „nepriateľa v prvom rade zaujímajú informácie o výsledkoch ruských raketových útokov na ukrajinské mestá“, pričom takto získané informácie potrebuje agresor na prípravu opakovaných leteckých útokov na ukrajinské objekty.

19:22 Žoldnierska Vagnerova skupina podporovaná Kremľom prišla v bojoch o mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny o 20 až 30-tisíc vojakov, pričom zhruba každý tretí prišiel o život. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tvrdia to západné spravodajské služby.

Západní predstavitelia sa tiež domnievajú, že Vagnerovej skupine dochádzajú rezervy, keďže v ruských väzniciach, kde verbujú nových žoldnierov, rapídne začína klesať počet mužov v odvodovom veku.

„Vagnerovci majú oveľa vyššiu úmrtnosť ako ruská armáda. Bachmut nebol pre Rusov úspešný. Už pol roka ustupujú. Vidíme tam skutočne hrozné počty ruských obetí pri veľmi minimálnom územnom zisku. Ruská armáda je naozaj v zlom stave,“ zdôraznil západný predstaviteľ.

Tvrdí, že nemá údaje o stratách na strane Ukrajiny, sú však podľa neho „oveľa nižšie“ v prípade Ruska. Dodal, že Západ považuje rozhodnutie Kyjiva pokračovať v obrane Bachmutu, ktorý nie je takticky významný, za správne. „Zabíjajú tam veľa Rusov. Pokojne to môže trvať ešte mesiac, alebo sa Ukrajina rozhodne pre ústup z mesta,“ skonštatoval.

18:29 Z 90 ruských vojakov, ktorí sa dnes vrátili z ukrajinského zajatia výmenou za 130 Ukrajincov a Ukrajiniek, patrí 34 k milíciám luhanských separatistov, ktoré bojujú po boku ruských síl na východe Ukrajiny, informoval denník Kommersant s odvolaním sa na predstaviteľov proruských separatistov z východu Ukrajiny. Prepustenie týchto 34 zajatcov podľa TASS potvrdila luhanská ombudsmanka Viktorija Serďukovová.

Denník Ukrajinska pravda na svojom webe napísal, že sa započítaním dnešnej výmeny sa z ruského zajatia podarilo od začiatku vojny vlani vo februári oslobodiť už 1993 Ukrajincov a Ukrajiniek.

17:45 Nové spravodajské informácie, ktorými disponujú predstavitelia USA, naznačujú, že za minuloročným útokom na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina.

nord stream Čítajte viac Podľa USA bola za útokom na Nord Stream skupina naklonená Kyjevu

17:00 Z ukrajinského zajatia sa do vlasti vrátilo 90 ruských vojakov, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak následne uviedol, že sa dnes z ruského zajatia vrátilo 130 Ukrajincov a Ukrajiniek.

„Ďalšia výmena zajatcov. Podarilo sa nám vrátiť domov 130 našich ľudí – 126 obrancov vlasti a štyroch obrancov. Sú to vojaci, príslušníci národnej gardy, pohraničníci a záchranári,“ napísal Jermak na telegrame. Medzi navrátilcami je podľa neho 87 obrancov Mariupolu, z ktorých 71 obhajovalo poslednú baštu odporu v tomto meste na juhovýchode Ukrajiny, oceliarne Azovstaľ. Ďalších 35 oslobodených upadlo do zajatia pri Bachmute a Soledare v Donbase na východe krajiny. Väčšina prepustených zajatcov má vážne zranenia, uviedol Jermak a pripomenul slová prezidenta Volodymyra Zelenského, že sa štát musí postarať o každého z týchto hrdinov.

„Dňa 7. marca vo výsledku vyjednávaní sa z územia kontrolovaných kyjevským režimom vrátilo 90 ruských vojakov, ktorým v zajatí hrozilo smrteľné nebezpečenstvo,“ uviedlo ruské ministerstvo.

Vojenské transportné lietadlá prepravia ruských vojakov prepustených Ukrajincami do Moskvy, kde ich čaká liečenie a rehabilitácia v zariadeniach ministerstva obrany. „Všetci oslobodení dostávajú nevyhnutnú lekársku a psychologickú pomoc,“ ubezpečilo ministerstvo podľa agentúry TASS.

15:55 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v utorok cestuje na Ukrajinu, kde sa má v stredu ráno stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ide o jeho tretiu cestu na Ukrajinu, odkedy Rusko vlani vo februári spustilo vojenskú ofenzívu, uviedol hovorca šéfa OSN, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

„Generálny tajomník (OSN) práve prišiel do Poľska, odkiaľ ďalej cestuje na Ukrajinu,“ povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Dodal, že šéf OSN bude v Kyjeve rokovať o predĺžení dohody umožňujúcej export ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Hovoriť má o „všetkých jej aspektoch a ďalších súvisiacich otázkach“. Späť do New Yorku sa má Guterres vrátiť vo štvrtok.

Guterresa na ceste do Kyjeva sprevádzajú jeho námestník pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths a generálna tajomníčka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová.

AFP pripomína, že šéf OSN za uplynulý rok opakovane ponúkal, že môže byť sprostredkovateľom pri začatí dialógu medzi Kyjevom a Moskvou čo sa týka ukončenia konfliktu. Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovali OSN a Turecko vlani v júli. Táto dohodla, ktorej platnosť má vypršať 18. marca, pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín, čo v rozvojových krajinách prehĺbilo hladomor. Pôvodná dohoda bola predĺžená v novembri.

15:10 Moskovský psychiater údajne vyzýva mužov so samovražednými sklonmi, aby sa dali naverbovať do ruskej armády. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News, podľa ktorého je to jedna z neobvyklých taktík, ku ktorým sa Rusko uchyľuje pri nábore vojakov.

vojna na Ukrajine, Rusko, mobilizácia Čítajte viac Ruský psychiater vyzýva mužov so samovražednými sklonmi, aby išli do armády

14:46 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok potvrdil, že na Ukrajinu budú v nasledujúcich dňoch poslané zvyšné tanky Leopard 2A4. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News a agentúry AFP.

Pôjde o zvyšných desať tankov Leopard 2 zo 14, ktoré Poľsko prisľúbilo Kyjevu. „Štyri sú už na Ukrajine a ďalších desať pôjde na Ukrajinu tento týždeň,“ uviedol Blaszczak pred odletom do Štokholmu na stretnutie ministrov obrany EÚ.

„Máme naplánované aj rokovania s Borisom Pistoriusom, nemeckým ministrom obrany. Hlavnou témou rokovaní bude nízka dostupnosť náhradných dielov do tankov Leopard,“ cituje Blaszczaka agentúra Reuters.

14:08 V rámci krajín Európskej únie (EÚ), z ktorých boli údaje k dispozícii, najväčší počet ukrajinských utečencov dostal v januári štatút dočasnej ochrany v Poľsku (28 445). Na druhom mieste bolo Nemecko (28 205) a na treťom Rumunsko (8 955). Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V porovnaní s decembrom 2022 počet udelených štatútov dočasnej ochrany Ukrajincom v januári klesol v 21 členských štátoch Únie z 25 krajín, z ktorých boli dostupné údaje. Najviac počet udelených štatútov dočasnej ochrany klesol v Poľsku (-3 415), Rumunsku (-2 305) a Taliansku a Írsku (zhodne –2000). Naopak, najviac stúpol v Nemecku (+3 095).

V závere januára v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac Ukrajincov, ktorí mali dočasnú ochranu, bolo v Nemecku (971 920) a Poľsku (969 425).

13:50 Spojené štáty robia všetko pre to, aby vojna na Ukrajine pokračovala, vyhlásil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyhlásil, že za predlžovaním a eskalovaním vojny na Ukrajine stojí „neviditeľná ruka“. Peskov na to reagoval slovami, že Čchin len žartoval a táto ruka nie je neviditeľná.

„V tomto si dovolíme s našimi čínskymi kolegami nesúhlasiť. Je to, samozrejme, žart. A viete, v čom spočíva? Nie je to neviditeľná ruka, je to viditeľná ruka – je to ruka Spojených štátov, ruka Washingtonu,“ uviedol Peskov.

„Washington nechce koniec tejto vojny. Washington chce a urobí všetko preto, aby táto vojna pokračovala,“ dodal hovorca Kremľa.

13:40 Vstup Ukrajiny do NATO je jednou z podmienok, ktoré zabezpečia bezpečnostnú štruktúru v Európe. Avšak členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii bude možné až po skončení vojny, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko. Uviedol to predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber.

Manfred Weber Čítajte viac Weber: Ukrajina bude v NATO vítaná, ale vstúpiť môže až po vojne

13:17 Ruská armáda podľa Kyjeva za uplynulý deň stratila ďalších 1 060 vojakov. Celkové straty ruských ozbrojených síl na životoch od začiatku vojny na Ukrajine tak stúpli na 154 830, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o deväť tankov, jedenásť obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťtri delostreleckých systémov a jedno lietadlo.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva stratilo 3 432 tankov, 6 714 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 456 delostre­leckých systémov a 303 lietadiel.

12:31 Ruský súd poslal na viac ako osem a pol roka do väzenia študenta a správcu telegramového kanála „Protestujúci MGU“ Dmitrija Ivanova. Zistil ho vinným zo šírenia „nepravdivých informácií“ o ruskej armáde kvôli jeho príspevkom ohľadom ruských útokov na ukrajinské mestá. Informovala o tom dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe a agentúra Reuters.

Súd Ivanovovi vymeral osem rokov a šesť mesiacov za mrežami a podľa ruskej štátnej agentúry TASS mu tiež zakázal počas štyroch rokov spravovať webové stránky. Prokuratúra žiadala pre študenta deväť rokov väzenia. Úrady trestné konanie proti Ivanovovi začali vlani v lete a odvtedy ho držali vo väzbe.

Tridsaťdvaročný študent vinu nepriznal. Vo svojej záverečnej reči uviedol, že stále verí v pravdivosť svojich príspevkov a že „jediný veľký podvrh“ podľa neho vyhotovovalo vyšetrovanie, poznamenala BBC. "Doslova celá obžaloba – od prvého do posledného slova – odporuje skutočnosti. Ja sa podpisujem pod každé slovo, ktoré som napísal pred rokom, "uviedol Ivanov podľa nezávislého serveru Mediazona.

Prokuratúra ho obvinila na základe jeho protivojnových príspevkov na sociálnej sieti, ktoré sa týkali ruských útokov a správania ruských vojakov v ukrajinských mestách Buča, Irpiň a Mariupol a ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne, a na základe zdieľania prejavov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Podľa obžaloby lingvistická expertíza ukázala, že Ivanove príspevky obsahovali znaky politickej nenávisti a nepriateľstva voči ruským ozbrojeným silám,“ píše TASS.

12:21 Nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý je na návšteve Litvy, v utorok vyjadril odhodlanie Nemecka vojensky chrániť svojich spojencov v NATO. Vyjadril sa však skepticky k požiadavke Litvy o trvalé umiestnenie celej jednej nemeckej vojenskej brigády v tejto krajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Naša bezpečnosť je garantovaná prostredníctvom NATO a jeho spojencov,“ povedal a dodal, že v súčasnosti je východným krídlom NATO Poľsko, pobaltské štáty a ďalšie krajiny. Pripomenul, že na východnom krídle bolo do roku 1990 Nemecko.

Pistorius navštívil spoločné cvičenia litovských a nemeckých vojakov s názvom „Griffin Lightning“, ktoré sa konajú v zasneženej lesnatej oblasti v Litve. Pripomenul, že Nemecko má v Litve najviac vojakov zo všetkých členských krajín NATO – 1450, časť z nich sa zúčastňuje na cvičeniach.

„Plánujeme, aby bolo možné do Litvy na výcvik posielať jednotky, prípadne aj celú brigádu,“ povedal. Aktuálne je na manévroch v Litve nemecká tanková brigáda.

Táto brigáda trasu 1200 kilometrov z Nemecka podľa ministra zdolala v rekordnom čase a pokazilo sa len jedno vozidlo, ktoré bolo podľa jeho slov „staršie než veliteľ vojakov“. Vojaci a materiál sa do Litvy dopravili trajektom z nemeckého mesta Kiel, uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke nemecká armáda.

12:12 Ukrajina začala on-line formou rokovať o predĺžení čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá v čase vojny umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. V utorok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný zdroj z ukrajinskej vlády, informuje TASR.

Ukrajina však o predĺžení danej dohody nerokuje priamo s Ruskom, uviedol zdroj. Dodal, že podľa poznatkov Kyjeva diskutujú o tejto záležitosti s Moskvou partneri Ukrajiny.

„Situácia s rokovaniami je pomerne komplikovaná. Teraz veľa nezávisí od nás, ale od partnerov,“ povedal zdroj, ktorý si želal ostať v anonymite.

Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody. Jedna s platnosťou 120 dní umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna na Ukrajine. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív v čase platnosti sankcií uvalených na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

12:05 Zo stajne v Krabčiciach pri Roudnici nad Labem niekto v noci z piatka na sobotu ukradol anglického plnokrvníka. V utorok o tom informovala česká polícia na sociálnej sieti Twitter. Podľa webu jezdci.cz patrí kôň čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

kôň, kadyrov Čítajte viac Zo stajne v Česku ukradli koňa, patrí čečenskému diktátorovi Kadyrovovi

11:01 Maďarské Národné zhromaždenie začne v utorok rokovať o vládnom návrhu uznesenia k výročiu vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny. Predkladateľmi návrhu sú predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis a predseda frakcie KDNP István Simicskó. S odvolaním sa na webovú stránku komerčnej televízie ATV o tom informuje spravodajca TASR.

Parlament v návrhu uznesenia okrem iného vyjadruje záväzok k mieru, odsudzuje vojenskú agresiu Ruska a uznáva právo Ukrajiny na sebaobranu. V dokumente sa uvádza, že sankcie Európskej únie voči Rusku nezmiernili vojenský konflikt a že v skutočnosti Európa financuje vojnu Ruska tým, že platí vysoké ceny energií vyplývajúce zo sankcií.

Blok vládnych strán Fidesz-KDNP v návrhu podčiarkuje, že Maďarsko urobí všetko pre podporu mieru.

10:24 Ukrajina, ktorá už dlhšie žiada spojencov o viac ťažkých zbraní, požiadala Spojené štáty o kontroverznú kazetovú muníciu. V utorok o tom informoval portál britskej stanice Sky News a tlačová agentúra Reuters, na ktoré sa odvoláva TASR. Kyjev chce údajne kazetové bomby MK-20 rozmontovať, aby z nich získal protipancierové bombičky, ktoré potom plánuje zhadzovať z dronov na ruské jednotky.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu nevyberane zabíjať na ploche až niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov. Ukrajina dúfa, že kazetová munícia jej zaistí prevahu v boji proti ruským silám na východe Ukrajiny.

Ukrajinské ministerstvo obrany v Kyjeve zatiaľ neodpovedalo agentúre Reuters na otázky týkajúce sa žiadosti o dodanie kazetovej munície.

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady len uviedla, že Ukrajina a Biely dom „úzko spolupracujú“ v oblasti vojenskej pomoci, ale nemá pre verejnosť žiadne informácie o tom, že by ukrajinská armáda získala nové vojenské kapacity.

9:58 Britské ministerstvo obrany vo svojich dnešných poznatkoch k vývoju bojov uviedlo, že ukrajinská obrana Bachmutu naďalej oslabuje sily na oboch stranách. „Po predchádzajúcom ruskom postupe na sever mesta ukrajinské sily cez víkend pravdepodobne stabilizovali svoj obranný perimeter,“ uviedol dnes britský rezort obrany, ktorý sa opiera o o informácie vojenskej rozviedky.

Ukrajinskí obrancovia sa podľa britského ministerstva obrany pri Bachmute čoraz viac uchyľujú k využívaniu nespevnených ciest, ich zásobovanie zrejme komplikujú „blativé podmienky“. Pokiaľ ide o ťažkosti na ruskej strane, autori britskej správy pripomínajú nezhody medzi žoldnierskou Vagnerovou skupinou a ruským ministerstvom obrany ohľadom distribúcie munície.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej operačnej zvodke okrem iného uvádza, že ruské invázne sily naďalej zameriavajú svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smeroch Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske. „Ukrajinskí vojaci za posledný deň odrazili viac ako 140 nepriateľských útokov,“ uviedlo velenie ukrajinskej armády. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne overiť.

8:47 Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyzval na riešenie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom mierových rokovaní. Možné dodávky zbraní z Číny do Ruska zároveň prirovnal k predaju amerických zbraní Taiwanu, informovali agentúra DPA a stanica CNN.

Podľa neho v spojitosti s konfliktom na Ukrajine musia byť rešpektované „zákonné záujmy všetkých strán“. Čína touto slovnou formuláciou zvyčajne dáva najavo svoju podporu Rusku, komentuje DPA.

„Čína túto krízu nevytvorila. Nie je účastníckou stranou krízy a žiadnej zo strán nedodala zbrane,“ povedal Čchin Kang na výročnom kongrese Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia (CPPCC) v Pekingu. Takisto označil za neprijateľné, aby bola Čína v tejto súvislosti z niečoho obviňovaná či sankciovaná.

„Konflikt, sankcie a nátlak problém nevyriešia,“ povedal čínsky minister a dodal, že potrebný je pokoj, racionalita a dialóg.

Pokusy vysokopostavených predstaviteľom USA o zásahy do vecí týkajúcich sa Taiwanu označil za absurdné. Taiwan je podľa jeho slov záležitosťou Číny. „Žiadna iná krajina nemá právo do toho zasahovať,“ povedal. Takisto pripomenul postoj Pekingu, ktorý nevylučuje použitie sily na získanie kontroly nad týmto ostrovom.

Taiwan má vlastnú vládu od roku 1949. Peking však tento ostrov s približne 23 miliónmi obyvateľov považuje za súčasť územia jedinej Číny.

8:25 Na severe Európy sa práve odohráva trojica vojenských manévrov. Joint Viking, Joint Warrior a Arctic Forge. Ako nasadenie jednotiek v okolí polárneho kruhu opísal nórsky spravodajský portál Barents Observer? Tri cvičenia. Jeden scenár: Rusko.

NATO, cvičenie, Rusko Čítajte viac Konfrontácia s Ruskom? NATO sa pripravuje na obranu severu

7:58 Dobytie ukrajinského mesta Bachmut nie je v skutočnosti operačne a strategicky významné. Pre ďalší ruský postup v Doneckej oblasti je potrebné, avšak nestačí, uviedol vo svojej najnovšej analýze bojov americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ako dodal, ruské sily utrpeli v bojoch o toto mesto veľmi ťažké straty.

„Boj o Bachmut sa stal však strategicky dôležitým kvôli súčasnému zloženiu ruských síl rozmiestnených v oblasti. Podľa niektorých správ tu Ukrajina využíva elitné jednotky a vzácne vybavenie v boji najmä s ruskými regrútmi z väzníc bojujúcich v radoch Wagnerovej skupiny,“ napísal inštitút, čo podľa neho pre Ukrajinu nie je výhodné. Aj keď je pravda, že ruské straty sú v porovnaní s tými ukrajinskými oveľa vyššie, dodal ISW.

Na druhej strane „aj zásoby ruských trestancov, ktorí môžu bojovať, nie sú neobmedzené“. Zabitie desiatok tisíc z nich v Bachmute tak podľa amerického inštitútu bude znamenať, že nebudú k dispozícii pre oveľa dôležitejšie boje. „Vážne poškodenie alebo aj zničenie elitnej Wagnerovej bojovej sily by malo pozitívny dôsledok tiež mimo bojiska,“ uviedol ISW.

6:15 Dvaja najvyššie postavení ukrajinskí generáli súhlasia s tým, aby Ukrajina pokračovala v obrane Rusmi obliehaného mesta Bachmut na východe krajiny. Uviedla to kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho porade s veliteľmi. Podľa armádneho hovorcu bude Ukrajina brániť Bachmut tak dlho, kým bude spôsobovať straty nepriateľovi. Zelenskyj večer doplnil, že žiadna časť Ukrajiny nemôže byť „opustená“, zatiaľ čo sa množili špekulácie o ukrajinskom ústupe.

Náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj a veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj „sa vyslovili za pokračovanie obrannej operácie a za ďalšie posilnenie ukrajinských pozícií v Bachmute“, informovala prezidentská kancelária.

Neskôr sa podobne vyjadril aj sám Zelenskyj, podľa ktorého na otázku ohľadom postupu v Bachmute „obaja generáli odpovedali nie stiahnuť sa, ale posilniť (obranu)“, informovala agentúra Reuters. „Povedal som generálnemu štábu, aby našiel náležité sily na podporu chlapcov v Bachmute,“ pokračoval ukrajinský prezident vo večernom prejave.

Šéf žoldnierskej skupiny Wagnerovci Jevgenij Prigožin varuje, že ak jeho vojaci budú musieť odísť z Bachmutu, môže sa zrútiť celý front. Potom budú mať ukrajinské jednotky otvorenú cestu k ruským hraniciam. Hovorí o takzvanom jarnom efekte.

„Ukrajinské sily prelomia územie separatistickej Luhanskej ľudovej republiky zo všetkých strán, uchvátía Luhansk a Sorokynu (Krasnodon) a vstúpia do Ruska," povedal podľa serveru idnes Prigožin a predpokladá, že potom Rusko stratí aj Krym. Navyše, ak Rusko prehrá, Prigožin tlmočí obavy svojich vojakov, že sa stanú obetnými baránkami.

Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý rozpútala Moskva pred rokom svojou inváziou. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách.

Spravodajská televízia CNN uviedla, že podľa niektorých odhadov je pomer strát v bojoch o Bachmut až 7: 1 v neprospech Ruska. Tak obrovské straty na ruskej strane potom podľa niektorých analytikov môžu vytvoriť podmienky pre rozsiahlu vzburu ruských síl.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj podľa serveru RBK-Ukrajina pripustil, že Bachmut má pre Ukrajinu skôr symbolickú hodnotu, jeho obranou sú ale podľa neho viazané najlepšie ruské jednotky. „Kým je príležitosť moriť nepriateľa, ničiť jeho vojakov, ničiť jeho morálku, ničiť jeho bojové schopnosti, robíme to,“ povedal hovorca.

Americký minister obrany Lloyd Austin vyjadril presvedčenie, že Bachmut má skôr symbolický ako strategický význam. „Pád Bachmutu nemusí nevyhnutne znamenať, že Rusi zmenili priebeh tejto vojny,“ povedal podľa Reuters americký minister pri návšteve Jordánska a dodal, že nechce predjímať, či a kedy Bachmut padne.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v jednej zo svojich predchádzajúcich analýz s odvolaním sa na informácie západných médií uviedol, že Západ je znepokojený odhodlaním Ukrajiny Bachmut udržať, keďže sa tým môžu zhoršiť vyhliadky na úspech predpokladanej jarnej ukrajinskej ofenzívy.

Jevgenij Prigožin – šéf ruskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny, ktorá sa podieľa na dobýjaní Bachmutu – Na videu publikovanom cez víkend kritizoval ruské armádne velenie kvôli nízkym prídelom munície a varoval, že ak sa jeho žoldnieri budú nútení od Bachmutu stiahnuť, celý ruský front sa zrúti. Vo svojom vyjadrení sa podľa ruského vydania stanice BBC Prigožin sťažoval, že jeho ľuďom bol zamietnutý prístup veliteľstva ruských síl. Nespresnil, ktoré veliteľstvo mal na mysli. Náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova opäť vyzval na to, aby jeho skupine „bezodkladne poskytol muníciu“.

6:15 Na osem rokov nápravných prác odsúdili v pondelok ruského novinára na voľnej nohe Andreja Novašova po tom, čo ho súd uznal vinným z vedomého šírenia falošných informácií o ruskej armáde. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

O konečnom verdikte, ktorý vyniesol súd v Kemerovskej oblasti na Sibíri, informoval Novašovov bývalý zamestnávateľ Siberia.Realities, miestny projekt americkej rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa, ktorú ruské úrady označili za „zahraničného agenta“.

V rozsudku sa uvádza, že okrem nápravných prác platí pre Novašova aj zákaz publikovania akéhokoľvek materiálu na internete počas jedného roka. Samotný novinár akékoľvek previnenie odmieta a podľa Siberia.Realities sa jeho obhajca voči verdiktu súdu odvolá.

Novinára mali uznať vinným z diskreditácie ruskej armády v štyroch príspevkoch na sociálnych sieťach i v zdieľanom článku, ktorý ruské jednotky obviňoval z ostreľovania civilnej infraštruktúry pri minuloročnom obliehaní ukrajinského prístavného mesta Mariupol.

Ďalšiu ruskú novinárku Mariju Ponomarenkovovú ešte minulý mesiac odsúdili na šesť rokov v trestaneckej kolónii za to, že obvinila ruské vzdušné sily z bombardovania divadla v Mariupole, kde sa v apríli minulého roka v tom čase ukrývali ženy a deti.

Rusko zaviedlo rozsiahle zákony o vojnovej cenzúre krátko po tom, čo pred rokom vo februári vojensky vtrhlo na Ukrajinu, pripomína Reuters.

„Diskreditácia“ tamojšej armády môže byť trestaná až päťročným väzením, kým za zámerné šírenie „dezinformácií“ o nej hrozí až 15 rokov za mrežami.

Dolná komora ruského parlamentu tento mesiac podporila zákon, ktorý by zaviedol dlhšie tresty odňatia slobody a rozšíril legislatívu aj na žoldniersku organizáciu známu pod názvom Vagnerova skupina, ktorá na Ukrajine bojuje po boku regulárnej ruskej armády.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine