Čína o Západe 'vedenom' USA: Obmedzujú nás, obkľučujú a potláčajú

Čínsky prezident Si Ťin-pching v prejave na výročnom kongrese Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia (CPPCC) v Pekingu v noci na utorok odsúdil Spojenými štátmi vedené "potláčanie Číny", uviedla agentúra AFP.

07.03.2023 06:44
Si Ťin Pching Foto: ,
Si Ťin Pching
debata (44)

„Západné krajiny vedené Spojenými štátmi zaviedli všestranné obmedzenie, obkľúčenie a potláčanie Číny, čo prinieslo bezprecedentné závažné výzvy pre rozvoj našej krajiny,“ citovala čínskeho prezidenta tamojšia tlačová agentúra Sinchua.

Šesťdesiatdeväťroč­ný čínsky vodca, ktorý sa pripravuje na začatie tretieho po sebe idúceho funkčného obdobia, uviedol, že posledných päť rokov bolo pretkaných novými prekážkami, ktoré ohrozujú ekonomický rast Číny.

Si Ťin-pching dodal, že Čína musí „mať odvahu bojovať, keďže krajina čelí hlbokým a zložitým zmenám na domácej i medzinárodnej scéne“, uvádza sa v prejave k delegátom CPPCC.

Peking a Washington mali v uplynulých rokoch nezhody okrem iných v otázkach obchodu či ľudských práv, pripomína AFP.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa však minulý mesiac ešte viac zhoršili po tom, čo USA zostrelili čínsky balón, o ktorom tvrdili, že bol využívaný na špionážne účely – čo Peking rozhodne popiera.

Vysokopostavení americkí predstavitelia tiež opakovane varovali, že Čína môže v ďalších rokoch vojensky vtrhnúť na ostrov Taiwan a pokúsiť sa ho ovládnuť.

Incident s balónom viedol aj k odloženiu plánovanej cesty amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Pekingu na schôdzku, na ktorej sa malo rokovať o celom rade závažných otázok.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA