Šéf Pentagónu Austin: Americkí vojaci sú pripravení v Iraku zostať na pozvanie

Americký minister obrany Lloyd Austin na utorkovej návšteve Iraku vyhlásil, že americkí vojaci sú pripravení zostať v krajine na pozvanie Bagdadu a plniť úlohy v rámci nebojovej misie proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

07.03.2023 10:32
Lloyd Austin Foto: ,
Americký minister obrany Lloyd Austin
debata (12)

„Tieto jednotky plnia nebojové úlohy zamerané na poradenstvo a pomoc v rámci podpory boja proti terorizmu vedeného Irakom,“ uviedol Austin. Tiež prisľúbil pokračovať v boji proti IS až do jeho porážky.

Austin v utorok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Iraku. V hlavnom meste Bagdad sa stretol s premiérom Muhammadom Šíjáom Súdáním a ministrom obrany Thábitom Muhammadom Abbásím.

Súdání uviedol, že Irak chce „upevniť vzťahy“ so Spojenými štátmi. Zároveň zdôraznil záväzok Bagdadu „udržiavať vyvážené vzťahy s regionálnymi a medzinárodnými mocnosťami“.

Od invázie vedenej USA v roku 2003, pri ktorej bol zvrhnutý režim dlhoročného irackého diktátora Saddáma Husajna, sa Irak stal jedným z miest, kde rastie napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom. Teherán za posledných 20 rokov výrazne rozšíril svoj vplyv v Iraku, píše AP.

Agentúra Reuters pripomenula, že Austin pôsobil ako posledný veliteľ amerických síl v Iraku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Pentagon #Lloyd Austin