Ruský psychiater vyzýva mužov so samovražednými sklonmi, aby išli do armády

Moskovský psychiater údajne vyzýva mužov so samovražednými sklonmi, aby sa dali naverbovať do ruskej armády. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News, podľa ktorého je to jedna z neobvyklých taktík, ku ktorým sa Rusko uchyľuje pri nábore vojakov.

07.03.2023 15:05
vojna na Ukrajine, Rusko, mobilizácia Foto:
Mobilizovaní Rusi na výcviku v regióne Rostova na Done.
debata

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) zasa citoval internetové spravodajské médium Baza, ktoré uviedlo, že ruské ultranacionalis­tické kruhy na sociálnych médiách čoraz viac zverejňujú inzeráty verbujúce nových žoldnierov pre Vagnerovu skupinu. Takýto nábor údajne prebieha v takmer 30 ruských mestách.

VIDEO: Bez strachu. Ukrajinské vrtuľníky v boji s ruskými okupantmi

Video

Predstavitelia na Ukrajine zaznamenali prípady, keď úradníci ruskej okupačnej správy zapísali do zoznamu brancov aj tínedžerov z okupovanej východnej Luhanskej oblasti, narodených len v roku 2006.

Medzitým ruské kanály na sociálnej sieti Telegram začali opäť zverejňovať inzeráty hľadajúce nových členov do existujúcich dobrovoľníckych práporov, hoci vlani v septembri tieto náborové výzvy ukončili. Niektoré miestni predstavitelia tiež zriaďujú mobilné náborové strediská.

Podľa ISW z týchto správ vyplýva, že Kremeľ sa „vracia k náborom dobrovoľníkov, ktoré boli predtým neúspešné, a ku kryptomobilizačným kampaniam“. Chce sa tak vyhnúť ďalšej veľkej vlne núteného povolávania záložníkov, uvádza ISW.

Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...
Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša,...
+8Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...

Ruský prezident Vladimir Putin vlani v septembri nariadil v Rusku čiastočnú mobilizáciu, a tým Moskva nepriamo pripustila, že vojna na Ukrajine neprebieha podľa plánu. Minister obrany Sergej Šojgu v tom čase oznámil, že Rusko povolá 300-tisíc záložníkov.

O niekoľko týždňov sa však začali objavovať správy, že do ruskej armády sú napríklad nútene verbovaní aj bezdomovci, teda muži bez riadneho výcviku.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine