Škody spôsobené zemetrasením v Turecku presiahnu 100 miliárd dolárov

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a jeho dotrasy si v Turecku vyžiadali viac ako 45 000 mŕtvych, v susednej Sýrii táto prírodná katastrofa pripravila o život ďalších 5000 osôb.

07.03.2023 16:48
Turecko zemetrasenie ruiny Foto: ,
Rodinní príslušníci sa zohrievajú pri ohni, keď tím záchranárov pátra po ich príbuzných v sutinách zrútenej budovy po ničivom zemetrasení v meste Antakya na juhu Turecka. 15.2.2023.
debata

Škody spôsobené katastrofálnym zemetrasením, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu vo februári, sa len v Turecku odhadujú na viac ako 100 miliárd dolárov. Oznámila to v utorok Organizácia Spojených národov (OSN). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Už teraz je jasné, že iba samotné škody presiahnu 100 miliárd dolárov,“ povedala novinárom Louisa Vintonová z Rozvojového programu OSN (UNDP), pričom dodala, že náklady na obnovu „túto sumu ešte zvýšia“.

Ľudia sedia vedľa zničeného domu a čakajú na...
Ľudia sedia vedľa zničeného domu a čakajú na...
+7Ľudia sa zhromažďujú okolo ohňa v dočasnom...

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a jeho dotrasy si v Turecku vyžiadali viac ako 45 000 mŕtvych, v susednej Sýrii táto prírodná katastrofa pripravila o život ďalších 5000 osôb.

Svetová banka (WB) minulý týždeň zverejnila odhad, že ničivé zemetrasenie, ktoré zrovnalo so zemou celé mestá, spôsobilo v Turecku škody za viac ako 34 miliárd dolárov, pričom obnova by mala túto sumu ešte zdvojnásobiť.

Podľa Vintonovej však turecká vláda s podporou UNDP, WB a Európskej únie vypočítala oveľa vyššie škody. „Hoci ide o predbežný odhad, z doterajších výpočtov je zrejmé, že výška škôd, ktorú predložila vláda a ktorú podporili traja medzinárodní partneri, presiahne 100 miliárd dolárov,“ uviedla.

turecko Čítajte viac Počet obetí po zemetrasení v Turecku rastie aj mesiac po tragédii. Je ich už 45 968

Podľa jej slov bude tento odhad po dokončení základom pre darcovskú konferenciu o obnove a rekonštrukcii, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň v Bruseli.

Náklady na obnovu vrátane úsilia o vybudovanie lepšej a environmentálne udržateľnejšej infraštruktúry „zjavne presiahnu túto sumu“, zdôraznila Vintonová. Podľa jej slov je UNDP „veľmi sklamaný a zarmútený“ doterajšou nízkou úrovňou reakcie na výzvy na financovanie.

V súčasnosti je financovaných len 9,6 percenta z celkovej sumy, ktorá bola 16. februára vyčlenená na bleskovú výzvu vo výške jednej miliardy dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Turecko #zemetrasenie v Turecku a Sýrii