Podľa USA bola za útokom na Nord Stream skupina naklonená Kyjevu

Nové spravodajské informácie, ktorými disponujú predstavitelia USA, naznačujú, že za minuloročným útokom na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina. Nie sú však žiadne dôkazy, že by do operácie bol zapojený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho vojenskí velitelia alebo že by skupina konala na pokyn ukrajinských vládnych činiteľov. S odkazom na svoje zdroje to napísal americký denník The New York Times (NYT).

07.03.2023 17:46 , aktualizované: 20:06
nord stream Foto:
Na zábere, ktorý poskytla Švédska pobrežná stráž, je vidieť únik z plynovodu Nord Stream 2, v stredu 28. septembra 2022.
debata (214)

Tri z celkových štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dne Baltského mora vlani v septembri narušili doposiaľ nevysvetlené explózie, jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2 zostalo neporušené. Plynovodom Nord Stream 1 v čase pred explóziou už plyn do Európy neprúdil kvôli rastúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom po ruskej invázii na Ukrajinu. Moskva zastavenie prevádzky zdôvodňovala údržbou. Nord Stream 2 bol síce dokončený, spustený ale kvôli vojne na Ukrajine a protiruským sankciám nikdy nebol.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?
Video

Poškodenie plynovodov spustilo vlnu špekulácií o tom, kto za vecou stojí, a zostáva jednou z najzávažnejších nevyriešených záhad rok trvajúcej ruskej vojny proti Ukrajine, píše NYT. Podľa niektorých predstaviteľov by najväčší motív na útok na plynovod mala Ukrajina a jej spojenci. Tí sa proti projektu stavali po celé roky a označovali ho za hrozbu pre národnú bezpečnosť, pretože by Rusku uľahčil predaj plynu do Európy.

Nord Stream Čítajte viac Švédske vyšetrovanie poškodenia plynovodov Nord Stream potvrdilo sabotáž

Americkí predstavitelia uviedli, že o páchateľoch a ich väzbách toho veľa nevedia. Z preskúmania novo zhromaždených spravodajských informácií ale vyplýva, že išlo o odporcov ruského prezidenta Vladima Putina. Členovia skupiny ale neboli identifikovaní. Rovnako nie je jasné, kto skupinu viedol alebo za operáciu zaplatil.

Žiadne pevné závery

„Americkí predstavitelia odmietli zverejniť povahu spravodajskej informácie, spôsob jej získania alebo akékoľvek podrobnosti o sile dôkazov, ktoré obsahuje. Uviedli, že o nej neexistujú žiadne pevné závery,“ napísal NYT.

Zdroje NYT, ktoré spravodajské informácie skúmali, uviedli, že sabotéri Nord Streamu majú s najväčšou pravdepodobnosťou ukrajinské alebo ruské občianstvo či oboje. Do akcie ale podľa zdrojov neboli zapojení štátni príslušníci USA alebo Spojeného kráľovstva.

Nord Stream Čítajte viac Rusi našli 3 až 5 metrové krátery na plynovode Nord Stream

Výbušniny boli s najväčšou pravdepodobnosťou nastražené s pomocou skúsených potápačov, ktorí podľa všetkého nepracovali pre vojenské alebo spravodajské služby, uviedli nemenovaní americkí predstavitelia. Nevylúčili ale, že títo potápači v minulosti absolvovali špecializovaný vládny výcvik.

Zdroje NYT sa rozchádzajú v názore na to, akú váhu majú novým informáciám prikladať. Všetci predstavitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, aby mohli diskutovať o utajovaných spravodajských informáciách a citlivých diplomatických záležitostiach.

Agentúra Reuters píše, že sa jej doposiaľ nepodarilo informácie obsiahnuté v materiáli NYT nezávisle overiť a zatiaľ sa jej nedarí spojiť s americkými predstaviteľmi, aby sa k veci vyjadrili. Zástupcovia Kyjeva a Moskvy tiež neboli zatiaľ zastihnutí.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská ekonomika krváca. Pomaly, ale isto. Pozrite si, ako sa jej darí

Správa NYT obhajuje požiadavku Moskvy na medzinárodné vyšetrovanie incidentu, povedal agentúre Reuters zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij. Ruský diplomat sa domnieva, že správa NYT „len dokazuje, že (ruská) iniciatíva začať medzinárodné vyšetrovanie pod záštitou generálneho tajomníka OSN je na mieste“. Rusko podľa neho plánuje do konca marca vyvolať hlasovanie v Bezpečnostnej rade OSN ohľadom návrhu rezolúcie, v ktorej o také vyšetrovanie žiada generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

„Ukrajina nemá s incidentom v Baltskom mori nič spoločné a nemá žiadne informácie o ‚proukrajinských sabotážnych skupinách‘,“ napísal na Mychajlo Podoľak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie na twitteri, kde označil zapojenie Kyjeva za „zábavnú konšpiračnú teóriu“.

Spojené štáty a NATO označili útoky na plynovody zo septembra 2022 za sabotáž, zatiaľ čo Moskva obvinila Západ. Ani jedna strana nepredložila pre svoje tvrdenie dôkazy. Biely dom vo februári odmietol ako „úplný výmysel“ príspevok na blogu amerického investigatívneho novinára oceneného Pulitzerovou cenou Seymoura Hersha, ktorý tvrdí, že za explóziami stojí Washington. Vyšetrovanie úradov v Dánsku, Nemecku a Švédsku ešte nebolo uzavreté.

VIDEO: Tichí zabijaci. NATO ukázalo, ako loví ponorky
Video
214 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Nord Stream 2 #vojna na Ukrajine